I 80'erne fik skræmmekampagner os til at bruge kondom for ikke at blive smittet med HIV. Det førte til, at færre fik kønssygdomme. Men i dag kan HIV behandles, og man behøver ikke længere dø af sygdommen. Derfor bekymrer mange sig ikke længere om HIV og dropper kondomet med det resultat, at flere nu får kønssygdomme. Ifølge afdelingslæge Susan Cowan fra Statens Serum Institut er der derfor stadig god grund til at bruge kondom.
- Ny viden om din sundhed -
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.
Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".
Læs mere på
sygeforsikring.dk.
Sundhedsstyrelsen gennemførte i 2004 en undersøgelse af danskernes viden, holdning og adfærd i forhold til seksualitet og sexsygdomme. Undersøgelsen viste blandt andet, at mere end 80 procent vidste, at sikker sex er sex med kondom. Men alligevel får flere og flere danskere kønssygdomme. Nyt & Sundt har spurgt afdelingslæge Susan Cowan fra Statens Serum Institut, om der er sket et skred i danskernes holdning til sikker sex med kondom. Det mener Susan Cowan dog ikke.
"Vi har altid taget ret let på at beskytte os imod kønssygdomme . Vi så en nedgang i antallet af kønssygdomme i 1980’erne, og det skyldtes formentlig udelukkende, at vi blev præsenteret for kampagner, der skræmte os til at bruge kondomer for ikke at få HIV . Men siden dengang har vi fundet ud af at behandle HIV med medicin, så man ikke dør af AIDS. Man har også opdaget, at meget få heteroseksuelle danskere er smittet med HIV, så risikoen for at få HIV som heteroseksuel dansker er altså meget lille. Det har betydet, at folk i dag ikke går så meget op i at bruge kondom – ligesom de heller ikke gjorde før kampagnen, siger Susan Cowan.
"Vi går mere op i at undgå graviditet, når vi dyrker sex, end vi frygter at pådrage os kønssygdomme. Hvis en mand hører, at kvinden tager p-piller, gider han ikke også bruge kondom, for så er kvinden sikret imod graviditet."
Men kondom beskytter imod en lang række kønssygdomme – både blandt heteroseksuelle og blandt mænd der har sex med mænd. Det er i sig selv opsigtsvækkende, at vi nu ser over 100 tilfælde af syfilis om året, i betragtning af at sygdommen næsten var udryddet før, og kun rammer mænd, der har sex med mænd. Gonoré er også i stigning, og det gælder både blandt heteroseksuelle og mænd, der har sex med mænd, siger Susan Cowan.
Mange får klamydia
"HIV kan man ikke skaffe sig af med, men man må leve med sygdommen resten af livet. Der er dog ingen grund til at være helt så bekymrede, som vi var, da HIV kom frem i 1980’erne, for i Danmark er det stort set kun mænd, der har sex med mænd, der bliver smittet, og mænd og kvinder, der har sex med mennesker, der kommer fra områder af verden, hvor HIV er meget udbredt, som for eksempel Afrika. Er man heteroseksuel og har partnere, der ikke tilhører en risikogruppe, er man ikke så udsat for HIV-smitte, men så er der andre meget gode grunde til at bruge kondom", siger afdelingslæge Susan Cowan fra Statens Seruminstitut.
Det er især Klamydia , som Susan Cowan advarer imod, da næsten 30.000 hvert år bliver smittet med denne kønssygdom, der kan føre til, at man som kvinde kan blive ufrivilligt barnløs . 50-75 procent af klamydiainfektionerne forløber uden symptomer, og de mange symptomløse øger smittefaren. Og det mener Susan Cowan er ærgerligt, især da klamydia nemt kan behandles med antibiotika. Klamydia ses primært blandt unge især i alderen 18-24 år.
Sundhedsstyrelsen kører klamydia-kampagner for unge, så der nu er langt større opmærksomhed på sygdommen end tidligere, hvor mange bare troede, at klamydia var en ufarlig form for underlivsbetændelse. For at få antallet af klamydiasmittede ned kører Frederiksberg Kommune en forsøgsordning, hvor alle unge i alderen 20-23 år selv kan teste sig hjemme for klamydia ved en urintest. De unge skal bare kontakte deres læge eller hente et gratis testsæt på et apotek i Frederiksberg Kommune.
"Denne ordning kan vise sig at være en særdeles god idé, fordi mange unge lader være med at gå til lægen for at blive tjekket for klamydia, hvis de ikke har symptomer. Men de samme unge synes måske, at det er mindre besværligt at gå på apoteket og hente en gratis test, de kan bruge derhjemme. På den måde kan en del tilfælde af klamydia erkendes og behandles, før der opstår følgesygdomme", siger Susan Cowan.
Kondomer og HIV
Kondomer beskytter mod de kønssygdomme, der overføres ved vaginalsex og analsex, og de fleste som overføres ved oralsex. HIV kan for eksempel overføres ved oralsex, men det er dog ikke nær så risikabelt som analsex eller vaginalsex. Der er dog nogle kønssygdomme, som overføres ved oralsex, som kondomet ikke altid beskytter imod, for eksempel herpes .
"HIV-smitte foregår i Danmark primært mellem mænd, der har sex med mænd. Et af problemerne er, at nogle afholder sig fra at blive testet. Mange mænd undgår at blive testet, fordi de ikke har lyst til at vide, at de har HIV, og synes, at det er voldsomt svært at håndtere HIV. Det skyldes, at der fortsat eksisterer mange myter og fordomme omkring HIV og AIDS – mange mennesker er for eksempel stadig bange for at røre ved en HIV-smittet, til trods for at berøring smitter lige så lidt som at røre ved fregner. Overdødeligheden blandt velbehandlede HIV-smittede svarer til den overdødelighed, der er ved velbehandlet sukkersyge ", siger Susan Cowan.
Hvad skal der til?
Sexlivsundersøgelsen 2009 handler om den seksuelle adfærd blandt mænd, der har sex med mænd. Denne undersøgelse har vist, at flere mænd har ubeskyttet sex med mænd end tidligere, og at det skyldes, at flere har analsex og skiftende partnere end førhen. Ubeskyttet sex er steget siden 2006, hvor den også var steget i forhold til niveauet i 2000-2002. Susan Cowan mener, at mænd ofte har en intention om at bruge kondom, men at det kan glippe. Det skyldes, at sex er meget andet end noget rent fysisk. '
" Der er meget psykologi i sex, og mange andre behov der skal opfyldes. At man glemmer kondom under sex har ikke noget med lav intelligens at gøre, og det handler heller ikke om, at man er svag eller har dårlig moral. Når man kaster sig ud i sex, er der pludselig andre ting, der tæller, som for eksempel at man ikke bryder sig om at miste sin sexpartner, hvis den anden synes, at det er en dum idé med kondom. I stedet giver vi køb på os selv", siger Susan Cowan.
Det er svært at sige, hvad skal til for at bruge kondom – både blandt mænd, der sex med mænd, og blandt heteroseksuelle. Måske skal unge kvinder også tage ansvar og altid have kondomer med sig i tasken, så det ikke kun er mændene, der har dem i baglommen. Det er kvinderne, der kan få kondylomer (kønsvorter) og livmoderhalskræft , hvis de får hpv-virus . Kondylomer er ikke rart – heller ikke for mændene. Tænk på, hvad det betyder at få kondylomer på sine kønsdele – de er ikke kun grimme og ulækre, men også meget ubehagelige at få fjernet ved frysning eller pensling.
"Som kvinde kan det være svært at sige til en ny seksualpartner, at han skal bruge kondom, fordi man ikke ved, hvem han har været sammen med, og hvad han kan have pådraget sig af kønssygdomme. Så selvom man er beskyttet imod graviditet med p-piller, kan det være en god idé med en lille hvid løgn, hvor man bilder manden ind, at han er nødt til at bruge kondom for at undgå at uønsket graviditet. Alle kneb gælder for ikke at få en kønssygdom. Mændene kan også ty til uønsket graviditet som ”undskyldning” for at bruge kondom, hvis de har svært ved at tale om kønssygdomme. De fleste kvinder vil kunne forstå, hvis manden siger: "Jeg bruger kondom, også selv om kvinderne siger, de bruger P-piller – man kan jo aldrig vide"," siger Susan Cowan.
HIV og AIDS i tal:
-
I 2014 var der 197 nypåviste tilfælde af HIV-infektion, heraf 156 mænd og 41 kvinder. I alt 59 procent var smittet i Danmark og 39 procent i udlandet. 185 (94 procent) var smittet seksuelt, heraf 107 homoseksuelle mænd og 78 heteroseksuelle. 4 procent blev smittet via intravenøst stofbrug. Medianalder for mænd var 38 år og for kvinder 35 år.
-
27 personer blev i 2014 anmeldt med AIDS, heraf 20 mænd og 7 kvinder.
- I alt har 6.835 personer fået påvist HIV i perioden 1990-2014, fordelt på 4978 mænd og 1857 kvinder.
Kilde: Statens Serum Institut, afdeling for infektionsepidemiologi
Tal om klamydia:
Antallet af klamydia-smittede er steget fra 14.735 tilfælde i 2000 til 26.500 tilfælde i 2012. Omkring 5 procent af den seksuelt aktive del af befolkningen i alderen 16-25 år anses for at være smittet, men tusindvis af tilfældene identificeres ikke i dag, fordi 50-75 procent af infektionerne forløber uden symptomer, og fordi der ikke er en systematisk screening. De mange symptomløse øger smittefaren. Det er ikke klamydia i sig selv, der er problemet, men følgesygdomme som for eksempel underlivsbetændelse og ufrivillig barnløshed. Hvert år er klamydia blandt de 16- til 25-årige årsag til cirka 4.000 tilfælde af underlivsbetændelse, 480 tilfælde af ufrivillig barnløshed, 320 tilfælde af graviditet uden for livmoderen og 600 tilfælde af kroniske underlivssmerter.
Kilde: www.sexogsamfund.dk og www.sst.dk .
Andre kønssygdomme i tal:
-
Gonoré: 178 var smittet i 1996, og i 2014 var tallet steget til 1200.
-
Syfilis: I 1996 havde 41 fået påvist syfilis, mens 382 blev anmeldt med sygdommen i 2014.
-
Kondylomer (kønsvorter): Cirka 10-20 procent af alle seksuelt aktive unge er smittet med HPV og har virussen på slimhinderne ved kønsdelene. Kun en mindre del af disse udvikler synlige forandringer i form af kondylomer (kønsvorter). Cirka 2 procent af alle unge har kondylomer.
-
I Danmark får cirka 400 kvinder hvert år livmoderhalskræft. Desuden behandles mere end 4.000 kvinder hvert år for forstadier til livmoderhalskræft.
- I 2013 blev der foretaget 15.073 aborter i Danmark.
Kilde: Statens Serum Institut, afdeling for infektionsepidemiologi, www.sexogsamfund.dk og www.stophpv.dk .