Annonce

5 veje til en sund og sjov sommer

Vil du undgå forkølelse, influenza og andre sygdomme, når vinteren træder ind, bør du tænke din sundhed ind allerede nu. Men det behøver slet ikke være kedeligt.

Selv om forkølelsen i de fleste tilfælde først kommer snigende, når dagene bliver mørkere og vejret bliver koldere, bør du tage dine forholdsregler allerede nu. For en sygdomsfri vinter starter med en sund sommer. Det er nemlig dit immunforsvar, der gør dig modstandsdygtig, når forkølelses- og influenzavira florerer, og jo før du sætter ind med en god kombination af bevægelse, vitaminer og nydelse under solens stråler, jo bedre.

Pluk jordbær

Der er utallige gode grunde til at gå i marken og plukke selv, når diverse bær, frugt og grønt modnes. Du sparer penge, men det vigtigste er den sundhedsmæssige bonus, der følger med. Når du skal ned på hug og strække dig for at nå det rødeste jordbær, får du brugt kroppen på en måde, du nok ikke er vant til, men du får også høstet en masse gode bær og grønne ærter, der både nærer, smager og bidrager til et sundt immunforsvar.

Gå i haven

Havearbejde er motion, der giver et flot resultat til haven såvel som din figur. Når først riven svinges, og du kommer helt ned på hug for at luge og plante, rasler kiloene hurtigt af, og du styrker desuden din muskulatur på en funktionel måde. Højst sandsynligt uden du tænker over det. Forskning antyder desuden, at fysisk kontakt med naturen øger udskillelsen af hormonet oxytocin, der bl.a. afhjælper stress og giver velbehag – begge faktorer, der spiller ind på sundheden.

Tag på stranden

Gå en tur i sandet og få styrket muskler, led, fødder og lægge og snus til havet – og tag så efterfølgende en frisk svømmetur i det kolde vand, inden du lægger dig på dit håndklæde og nyder solen. Sørger du for at trave i sandet, svømme og sole dig en dag på stranden, får du et godt allround boost til din sundhed. For mens traveturen styrker muskler og led, får svømmeturen gang i musklerne og pulsen op – og selv om det er ren afslapning, er solbadning også et sundt indspark, idet D-vitamin, som vi suger til os, når solen står højt, er alfa og omega for et sundt immunforsvar. Men glem ikke solcremen, for selv om D-vitamin gør dig godt, skal du naturligvis være varsom.

Læn dig tilbage og nyd

Om det er en is, et glas rødvin eller en god grillbøf kommer sig ikke så nøje. For det er nydelsen, det kommer an på. Nydelse medvirker til, at stressniveauet nedsættes, og selv om det står i stærk kontrast til mange andre sundhedsbud, så skal du altså ikke glemme at koble lidt fra, så du både kan samle energi og restituere. Et godt immunforsvar kræver både yin og yang, og du kan derfor sagtens nyde den kolde sangria og grillbøffen med god samvittighed – efter en dag i haven og en tur i jordbærmarken, vel at mærke.

Spis dig hydreret

Vand er uhyre vigtigt for dit helbred, men det er langt fra alle, der formår at få de anbefalede to til tre liter i løbet af dagen. Om sommeren bliver det dog lidt lettere, for med frisk frugt og grønt i læssevis, får du lidt ekstra vand med ind med kosten. Dog skal du ikke spise dig mæt i frugter, som har et højt indhold af frugtsukker. Supplér derfor melonen med agurk, tomater og salat. Og drik vand til. Er det en kamp for dig at få vand ned, så tilføj lidt af sommerens urter, en skive citron eller agurker til vandet, så det smager af sommer.

Forbrugerinformation for Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret. Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret indeholder xylometazolin. Virkning: Anvendes ved forkølelse med tilstoppet næse og bihulebetændelse. Virker efter få minutter og i op til 12 timer. Dosering: Børn 2-5 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1 pust i hvert næsebor 1 til 2 gange dagligt (hver 8-10 time) er normalt tilstrækkeligt. Må højst bruges i 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Børn 6-11 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1–2 pust i hvert næsebor 2 til 3 gange dagligt i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt.

Bør ikke anvendes til børn under 2 år pga. risiko for overdosering med centralnervesystems-depression til følge. Voksne og børn over 12 år: Otrivin Ukonserveret: 1 pust i hvert næsebor 3 gange dagligt efter behov, i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Bivirkninger: Afhængigt af behandlingsvarighed kan det forventes at 3-8 % af behandlede, oplever en eller flere af følgende bivirkninger: Almindelige: Svie i næse og svælg, tør og irriteret næseslimhinde, nysen, brænden, nasal-sekretion, hovedpine, kvalme samt brændende fornemmelse på applikationsstedet. Ikke-almindeligt: Tilstoppet næse især efter hyppig eller langvarig anvendelse. Sjælden: Gastrointestinalt ubehag. Meget sjælden: Systemiske, allergiske reaktioner (angioødem, udslæt, kløe) rastløshed, søvnløshed, træthed, synsforstyrrelser, takykardi eller uregelmæssig puls. Forsigtighedsregler: Behandling af længere varighed mere end 10 dage kan medføre hævelse af næseslimhinden og hypersekretion på grund af øget sensibilitet i cellerne. Bør ikke anvendes ved overfølsomhed over for et af indholdsstofferne, efter operationer igennem næsen eller munden, ved glaukom med snæver kammervinkel eller ved kronisk inflammation i næsen med meget tør næseslimhinde (rhinitis sicca eller atrofisk rhinitis). Bør kun anvendes af gravide og i ammeperioden efter aftale med lægen. Anvendes med forsigtighed og kun efter lægens anvisning ved hyperthyreoidisme, diabetes mellitus, forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdomme, vandladningsproblemer på grund af forstørret prostata, depression samt til patienter, der er i behandling med MAO-hæmmere eller har været det inden for de sidste to uger. Pakningsstørrelser: Otrivin Ukonserveret 1 mg/ml, Otrivin Menthol Ukonserveret 1 mg/ml, 10 ml; Otrivin Junior Ukonserveret 0,5 mg/ml, 10 ml. Inden brug af produktet, bør vejledningen i og på pakningen læses grundigt. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 44 86 86 86 – www.otrivin.dk. Dato for produktresumé 08/2016.

Annonce