Annonce

Medicinsk behandling af sportsskader

Sportskader er nogle gange en uheldig følgesvend til en ellers meget sund fritidsbeskæftigelse. Sportsskader opstår enten akut eller opstår langsomt f.eks. i form af en irriation eller overstrengelse. Sportsskader behandles i første omgang ved brug af RICE princippet. Forkortelsen står for: Ro, Is, Compression og Elevation. Senere kan det komme på tale at anvende medicin. Behandlingen består som regel af svagt virkende smertestillende midler, der også er mindsker hævelsen (antiinflammatoriske). Men ved kraftige smerter kan stærke smertestillende midler også komme på tale. Ved lidelser med større hævelser kan der også med behandles med ande stoffer, for eksempel steorid struktur.

Annonce (læs videre nedenfor)

NSAID produkter:

NSAID, står for NonSteroide AntiInflammatoriske lægemidler (engelsk: Drugs). Denne gruppe lægemidler har det til fælles at de hæmmer irritiation/betændelse (antiinflammatorisk), at de lindre smerter (analgetisk) og at de sænker feber (antipyretisk). De virker ved at hæmme dannelsen af prostaglandiner og nedsætter nogel blodcellers (trombocytter) evne til samle sig. Sidstnævnte funktion hæmmer blodet evne til at størkne. Der findes mange NSAID produkter på markedet og de mest kendte indeholder som regel et af følgende stoffer: Acetylsalicylsyre, Indometacin, Ibuprofen, Ketoprofen eller Piroxicam. Produkter med disse stoffer vil normalt være et godt førstevalg, men man må dog ikke tage dem lige efter skaden er sket, da stoffernes evne til at hæmme blodets størkning kan få en eventuel hævelse til at blive større. Disse produkter kan købes i håndkøb i de almindelig brugte styrker.

Annonce (læs videre nedenfor)

Andre smertestillende produkter:

Andre smertestillende produkter kan også benyttes, specielt hvis man har allergi overfor NSAID produkter. Produkter der for eksempel indeholder paracetamol kan anvendes, men de har ikke den irritationsdæmpende (antiinflammatoriske) effekt. Disse produkter kan købes i håndkøb i de almindelig brugte styrker.

Annonce (læs videre nedenfor)

Stærke smertestillende produkter:

Benyttes kun hvis man virkelig er kommet slemt til skade eller lige er blevet opereret efter en skade. Det er typisk produkter med morfin eller morfinlignende stoffer. Disse produkter fås kun på recept eller gives på hospitaler.

Annonce (læs videre nedenfor)

Binyrebarkhormoner:

Hvis et led er meget hævet, er meget smertefuldt eller blokeret for bevægelse kan man give binyrebarkhormon. Det kan entetn gives på tabletform eller sprøjtes ind som blokade. Ved indsprøjtningen gives som regel samtidig et lokalbedøvende middel. Dette virker oftest også karsammentrækkende, således at hævelse forsvinder, samt at binyrebarkhormonet er lang tid om at forsvinde.

Sidst opdateret: 01.02.2000

Annonce