Annonce

Slimprøven (Billings prøve)

Hvad bygger slimprøven på?

I livmoderhalsen dannes måneden igennem et sekret fra slimhinden. I de første dage efter menstruationen er det meget sparsomt. Denne periode kalder man for tørre dage. I dagene op mod ægløsningen øges slimproduktionen, og sekretet bliver klart, vandigt og gulligt hvidt. Det er de våde dage.

På selve ægløsningsdagen bliver sekretet rigeligt, vådt og trådtrækkende og giver måske en fugtig fornemmelse i skeden.

På fjerdedagen efter ægløsningen bliver sekretet atter sparsomt, og de tørre dage begynder igen.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan bruger man slimprøven?

Hvis du vil prøve, om du ad denne vej kan finde frem til din ægløsning, skal du nok øve dig nogle måneder, og hver morgen undersøge skedens sekret på en finger som du først har haft indenfor i skeden.

Kig på sekretet og prøv at danne dig et skøn over mængden.

Lige op til ægløsningen er sekretet som nævnt trådtrækkende. Hvis du har sekretet på for eksempel pegefingeren og trykker den sammen mod tommelfingeren og forsigtigt fjerner de to fingre fra hinanden igen, vil der dannes en tynd slimbro, som kan blive 3-6 centimeter lang, før den brister. Det er tegn på, at sekretet er trådtrækkende.

Om du vil bruge metoden alene som forebyggelse, er nok tvivlsomt. Men metoden, som også kaldes Billings prøve, er god nok i kombination med andre af de naturlige måder til familieplanlægning eller for dem, der for eksempel gerne vil øge sikkerheden i forbindelse med brug af kondom eller pessar . Og selv om metoden ikke er sikker, så husk at "alting er bedre end ingenting".

Sidst opdateret: 12.05.2012

Seneste brevkassesvar om Overordnet

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce