Annonce

Medicinsk behandling ved symptomer på stress

Der angives ofte at op mod hver tredje vokne dansker lider af stress og en endnu større del oplever stress på et tidspunkt i deres liv. En del stressede opsøger deres læge. Det der driver dem kan være en direkte fornemmelse af stress, men mange er dog ofte også bekymrede for at have om en anden sygdom. Dette skyldes at stress kan give en lang række af psykiske og fysiske symptomer . En del af symptomerne er:

Der findes ikke en egentlig medicinsk behandling af stress og det er meget vigtigt først at forsøge at fjerne årsagen til stress. I en overgangsperiode kan man dog vælge at give medicinsk behandling af symptomerne forårsaget af stress. I det nedenstående afsnit behandling af de forskellige symptomer nævnt.

Annonce (læs videre nedenfor)

Dårlig nattesøvn:

Der har igennem lang tid været en kendt symptom at stress kan give dårlig nattesøvn. Nårn man er stresset arbejder hjene og krop videre med problemerne om natten. Dårlig søvn medfører at man er træt på arbejdet og føler at det er endnu sværere at få dagen, arbejdsmæssigt og privat til at hænge sammen. En onde cirkel kan dermed være sat i gang.

Der findes mange gode råd til at afhjælpe søvnproblemer. Men som sidste udvej kan ens læge vælge at give en medicinsk behandling, for at stoppe den onde cirkel. Dårlig nattesøvn behandles ofte med sovemedicin . Sovemedicin er normalt produkter der har stor lighed med beroligende medicin og baseret på stoffer af benzodiazepingruppen. Der er udviklet specielt egnede stoffer og lægemiddelformer, der sikrer at virkningen indtræder hurtigt og at en stor del af stoffet er ude af kroppen igen næste morgen.

Dårlig mave

Maven reagerer tit på stress, blandt andet kan man få dårlig mave. Generelt kan det give symptomer ligesom irritabel tyktarm. Det vil sige at man kan få både diaré og hård afføring. Dårlig mave kan desuden også skyldes at personer med stress, kan have dårlige og uregelmæssige kostvaner. Irritabel tyktarm kan til dels afhjælpes ved at benytte fiber-prdukter såsom Vi-Siblin og Husk.

Annonce (læs videre nedenfor)

Sure opstød

Maven kan også meget typiske reagerer med ' for meget mavesyre '. Det kan give alt fra ondt i mellemgulvet til sure opstød og måske endda mavesår. Hvis man oplever en eller flere af disse symptomer bør man diskutere dette med sin læge. Symptomerne behandles ofte med medicin. Det kan være tale om enten syreneutralisernde medicin eller medicin der forhindre produktionen af mavesyre.

Hjertekramper/smerter

Under stress producere kroppen en række hormoner, de såkladte stresshormoner eller 'fight og flight-hormoner'. Det kan give symptomer i kroppen såsom hjertekramper, hjertesmerter, rysten eller rødmen. Disse symptomer kan ekempelvis behandles med medicin som betablokkere eller beroligende midler. Dette gøres dog kun undtagelsesvis og normalt kun ved akut stress.

Lavt immunforsvar

Det er ofte nævnt at stress kan være årsag til at man får andre sygdomme, på grund af at ens immunforsvar er sænket. Dette ikke dog ikke afklaret videnskabeligt, men der er teorier om, at det blandt andet kan skyldes en overproduktion at binyrebarkhormon, der sænker immunforsvaret. Det er ofte påstået, specielt i reklamemateriale, at man behøver flere vitaminer, såsom anitoxidanter, når man er stresset. Det er dog ikke klarlagt videnskabeligt endnu. Men hvis man ønsker at tage vitaminer kan det anbefales at benytte et almindeligt multivitaminprodukt, gerne et der er produceret 'under farmaceutisk kontrol' og af et anerkendt firma.

Sidst opdateret: 01.02.2000

Seneste brevkassesvar om Overordnet

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce