Annonce

Flerbørnsmødre er mest stressede

Skandinaviske kvinder har langt mindre fritid end deres mænd. For eksempel har en fuldtidsarbejdende svensk mor i dag 19 timer mindre fritid end sin mand hver uge.

I en familie, hvor både hun og han arbejder på fuld tid, er det stadig kvinden, der klarer størstedelen af det huslige arbejde. Jo flere børn, desto større er forskellen på den totale arbejdsbyrde mellem kvinder og mænd.

"Er det så mærkeligt, at kun få kvinder når toppen af karrierestigen? Blot nogle få timers overarbejde kan blive til dråben, der får bægeret til at flyde over", konstaterer stressforsker og professor Marianne Frankenhaeuser.

Værst for de 35 til 40-årige

Årene mellem 30 og 45 er de mest hektiske i vores liv. Og stress-niveauet rammer et markant højdepunkt, når vi er mellem 35 og 40. Det gælder især for kvinderne.

Selv om vi i dag fortsætter med at arbejde i en høj alder, så kræver arbejdsmarkedet, at vi klemmer alt ind i én og samme periode i livet. Marianne Frankenhaeusers studier af familier med børn, hvor både mor og far har karrierejob, viser, at kvinderne har en total arbejdsbyrde på 88 timer, sammenlignet med 69 timer for mændene. Kvinderne melder også i markant højere grad om stress på grund af det huslige arbejde end mændene.

Annonce (læs videre nedenfor)

Kvinders noradrenalin stiger mod arbejdsdagens slutning

Marianne Frankenhaeuser har undersøgt indholdet af stresshormonet noradrenalin hos mandlige og kvindelige ledere: Den mandlige chef gearer ned, når arbejdsdagen går på hæld, mens den kvindelige chef kører i højeste gear efter klokken 17, hvor indholdet af noradrenalin hos kvinderne stiger.

Annonce (læs videre nedenfor)

Delt ansvar for børnene giver mindre stress

Et stærkt socialt netværk uden for arbejdet har vist sig at være et godt værn mod udbrændthed , stress og stressrelaterede sygdomme som for eksempel hjertekarsygdomme .

Og der findes faktisk både mænd og kvinder, som kan overkomme at holde alle bolde i luften uden at blive forvandlet til udbrændte vrag. Men det er en forudsætning, at forældrene deler ansvaret for børnene mellem sig på bedste vis. Den ene forældre kan for eksempel sørge for at lade være med at lægge vigtige møder om formiddagen, mens den anden så forsøger at holde eftermiddagene nogenlunde fri. Hvis et af børnene bliver syg, ryger hele planlægningen ikke på den måde.

Annonce (læs videre nedenfor)

"Vi vælter os i uvæsentlige ting"

"Jeg er imponeret over, hvordan nutidens unge familier kan finde ud af at rokere med tiderne, så det hele fungerer. Men med så små marginaler bliver der imidlertid ikke meget plads til spontane aktiviteter", siger Marianne Frankenhaeuser.

Hun efterlyser en helt ny måde at leve på, hvor den moderne teknologi bliver brugt på en mere menneskelig måde. "Til at give folk tid til at tænke over, hvad der er vigtigt. I dag vælter vi os i uvæsentlige ting. Vi har aldrig tid til at reflektere over, hvad der sker med vores verden og med vores liv", siger hun.

Sidst opdateret: 01.11.2000

Annonce