Annonce

Fif til julefrokosten

Endelig er det tid til årets julefrokost! Tid til at hygge, snakke, pjatte, spise og drikke med gode venner og kolleger. Men de fleste ved, at tømmermændene ligger på lur – både de fysiske og de moralske. Heldigvis er der hjælp at hente, for vi guider dig her sundt og sikkert gennem frokosternes fire festtemaer: Mad, drikkelse, venners lag – og en taxa hjem.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

1. De våde varer

Allerbedst og sundest er det selvfølgelig at undgå alkohol. Men det er ikke altid helt realistisk for gennemsnitsdanskeren. Derfor er det en god idé at lære sig selv at drikke med måde. Drik for eksempel aldrig alkohol på tom mave. Spis brød til – det gør dig mindre beruset, og lyt til Sundhedsstyrelsens råd om aldrig at drikke mere end fem genstande på en aften.

Tommelfingerreglen om at undgå at blande mange forskellige drikke er stadig fin at have i baghovedet. Men der er ifølge Janne Tolstrup, forsker ved Center for Alkoholforskning der ligger under Statens Institut for Folkesundhed, ingen beviser for, at dét i sig selv at blande forskellige alkoholiske drikke øger risikoen for tømmermænd. Måske hænger det nærmere sådan sammen, at man på aftener, hvor man drikker mange forskellige slags alkoholiske drikke, alt i alt indtager mere alkohol, end aftener, hvor man for eksempel kun drikker øl.

Andre gode huskeregler man med nytte kan hæfte sig ved er, at mørke drikke som rødvin og cognac kan give flest tømmermænd . Men Ifølge Jerk Langer kan man, ved at huske at drikke masser af vand ved siden af, slutte af med en sodavand eller to, og måske spise noget salt til, forebygge de værste tømmermænd.

Sig også gerne ja tak til kaffe eller te sidst på aftenen. Og dans hvis det er muligt. Alkohol forbrændes nemlig meget bedre og hurtigere, når man bevæger sig. Og så slanker det.

Hvis man alligevel ender med at blive meget beruset, er det ikke altid så dumt at kaste op. Det er faktisk den hurtigste måde at få alkohol ud af kroppen på. Nogle vælger endda at stikke en finger i halsen, men dette er dog ikke altid tilrådeligt, da nogle har svært ved at holde op igen.

Sidst men ikke mindst, er det vigtigt at huske frakken, når man går ud i decembernatten. Alkohol nedsætter nemlig evnen til at føle kulde.

2. Den gode julemad

Hvis man skal til mange julefrokoster, så kan man vælge en eller to, hvor man giver sig selv lov til at nyde al den gode mad. Resten af december måneds mange frokoster kan man så vælge at holde lav profil til.

Alkohol i kroppen

  • nedsætter koordinationsevnen, reaktionsevnen og koncentrationsevnen
  • nedsætter evnen til at vurdere risiko og styre impulser
  • nedsætter immunforsvaret
  • giver søvnproblemer
  • øger risikoen for forhøjet blodtryk, åreforkalkning og blodprop i hjernen
  • medvirker til at svække hjertemusklen og nedsætte hjertets pumpefunktion
  • gør det sværere for kvinder at blive gravide
  • kan gøre mænd impotente. Kilde: Sundhedsstyrelsen

I øvrigt er der en række gode tips til, hvordan man kan spare på fedtet under julefrokosten, så man både undgår ubehag - for eksempel sure opstød – og når at smage på alle de forskellige retter, der er sat frem.

Start med at skære brødet over i kvarte for få plads i maven til at smage på det hele. I det hele taget er det en god idé at tænke i små portioner, så maven ikke fyldes for hurtigt.

Den magre linje er også nem at forfølge, så man ikke skal trækkes med ekstra kilo i januar. Er man for eksempel opmærksom på, at den fede julemad med fløde og flæskesvær indeholder meget mættet fedt, kan man skære fedtet fra, spare på sovsen og spise rigeligt af de gode, fedtfattige salater til. Desuden kan julemad godt være sundt. Kål og kartofler er stadig grøntsager, og hvis bare det er tilberedt uden fedt og sukker, er det god og næringsrig spise.

I hverdagene, når maven fra julefrokosten skal plejes lidt, kan man vælge at spise magert eller eventuelt vegetarisk. Hvis man spiser lidt sundere til hverdag, kan man bedre tillade sig at synde lidt til julefrokosten.

Fyld mellemmåltiderne med al den gode frugt, for julen er årstid for gode æbler og appelsiner. Og kan man ikke holde sig fra slikskålen, er det altid bedre at vælge de sunde godter som tørret frugt frem for chokolade og marcipan. De feder, men indeholder umættet fedt og mindre sukker.

3. I socialt lag

- Man siger jo, at fra børn og fulde folk skal man høre sandheden, siger psykolog Tue Toft.

Og faktisk er der en del om snakken: For fakta er, at de allerfleste kommer tættere på deres sande jeg, når alkoholen kommer ind i kroppen: De sure og vrede skælder mere ud, de trætte bliver endnu mere trætte, de dumme lidt dummere – og de glade heldigvis også meget gladere!

Hvis man ikke altid opfører sig helt i overensstemmelse med den, man inderst inde er, så er julefrokosten tit en lejlighed til at træde lidt ud af rollen eller lukke op for indestængte følelser, siger Tue Toft.

- Hvis der er noget på arbejdspladsen, der virkelig har irriteret én i løbet af året, så slipper bjørnen nok ud af buret til julefrokosten, forklarer Hanne Juul Thomsen, der er coach og parterapeut.

Det kan være en lejlighed til at få nogle konkrete ting på bordet. For eksempel at få spurgt en kollega, om hun går rundt og er ked af noget? Eller at tage sig mod til at sige til chefen, at mange på arbejdspladsen hellere vil på flekstid.

- Den bedste måde at undgå de moralske tømmermænd efter julefrokosten er selvfølgelig at leve hele året så tæt på den, du virkelig er - både privat, i dit parforhold og på arbejde. Det er også en god idé at øve sig i at tackle hverdagens frustrationer, straks de dukker op. Så er der ikke så mange spøgelser, der truer med at lave ravage, når hæmningerne slippes løs til julefrokosten, forklarer coachen.

Julefrokosten er også en god lejlighed til at lære sine kolleger at kende på en ny måde. Nogle finder sammen og bliver venner eller kærester. Andre vågner op med gevaldige tømmermænd - måske endda i den forkerte seng - og skammer sig over, hvad de fik sagt og gjort.

Det er op til dig selv, hvad du får ud af din julefrokost – men hvis du på forhånd har overvejet, hvad du gerne vil, bliver det lettere at gøre den til en positiv oplevelse. Husk at dømmekraften bliver svag af alkohol. Men hvis du holder dig klar i hovedet, er julefrokosten en enestående chance for at komme tættere på kollegerne eller chefen på en positiv måde.

4. Kom godt hjem

Allerede før man tager afsted til julefrokosten, er det en god idé at planlægge, hvordan man kommer hjem. Bliv hentet, tag taxa, bus eller tog. Eller aftal hvem der skal holde sig ædru til at køre bilen hjem.

Aftal altid at følges med nogen, hvis du ønsker at spadsere hjem. Så er man langt bedre rustet til at møde de mange andre, der er på vej hjem fra våde julefrokoster.

Og gå hjem i tide – sidst på natten er det som regel de mest berusede, der hænger ud.

Stop mens legen er god. Hvis der er optræk til en hed affære, så er chancen der sikkert også i morgen.

Vi drikker mest
Hver dansker over 15 år drikker gennemsnitligt 11,5 liter ren alkohol om året. Det er mere end de drikker i lande som Italien, Grækenland, Holland og Belgien - og også mere end i vores nordiske nabolande Island, Norge, Sverige og Finland.
Vi drikker allermest alkohol i december. Det kan man blandt andet måle på, at statens indtægt fra afgifter på øl, vin og spiritus topper på den årstid.
Kilde: Sundhedsstyrelsen, Skat
Midler mod tømmermænd
-----
Søvn er den allerbedste kur.
Drik rigeligt med vand. Mange synes også at cola og sodavand hjælper.
Hovedpinepiller med paracetamol er bedst. Evt. som brusetabletter.
Har du været dum: Sig undskyld, tal om det.
Kilde: Jerk Langer, Tue Toft

Sidst opdateret: 12.12.2007

Annonce