Annonce

Fri for allergi?

Godt 100.000 danske allergikere lever et besværligt liv. Ikke nok med, at de skal slås mod en plagsom lidelse. De skal også kæmpe for at finde produkter, de kan tåle og det er ikke nemt. Som parfumeallergiker hjælper det ikke at gå efter milømærker som som Blomsten og Svanen. Og kriterierne for Astma- og Allergiforbundets er svære at gennemskue. Den uklarhed ærgrer en familie med parfumeallergi.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Søren Andersens hudlæge var ikke et sekund i tvivl, da hun så hans udslæt og hørte om de mange andre symptomer. Diagnosen var klar – kontaktparfumeallergi. Siden da har livet budt på en hel del besvær for Søren, 31, der er cand.mag. i historie. Jagten på parfumefrie produkter har været uvejsom, og problemet er ikke blevet mindre nu, hvor han og kæresten har fået en lille datter. Babyen på kun syv uger kan nemlig være arveligt disponeret for parfumeallergi fra sin far.

"Da Søren fik det konstateret for 12 år siden, vidste man ikke så meget om parfumeallergi som man gør i dag. Og han er virkelig hårdt ramt. Er der bare den mindste smule parfume i for eksempel vaskepulveret, slår han voldsomt ud og klør sig helt desperat. Og det har været svært for ham at finde frem til produkter, han kunne tåle. Og nu hvor vi har fået en lille, er vi igen på jagt efter nye allergisikre babyvarer", siger Sørens kæreste, der er folkeskolelærer.

Men de mange års erfaring med allergien gør, at Søren kender sit reaktionsmønster ganske godt. Og han kan godt tåle at dufte til parfume. Derfor kan han snuse sig frem til de "rene varer”, og holder han sig til dem, er han rask og symptomfri. Men det kan være sin sag at undgå det forkerte – for eksempel i udlandet.

Da parret før graviditeten skulle på en længere rejse til Sydamerika, blev der pakket en solid portion Neutral vaskepulver med i rygsækken. Rationen slap desværre for hurtigt op, og parfumeret vaskepulver var det eneste at få lokalt. Så Søren kløede sig som en vanvittig og havde svære udslæt de sidste 14 dage af rejsen.

Svanemærkede parfumevarer

Men rejser er ikke det eneste, der byder den allergiramte familie trods. Da datteren meldte sin ankomst, blev de rådet af deres læge og sundhedsplejersken til at skåne den lille pige for især parfumerede produkter. Derfor fik de en pjece, myndighederne havde udarbejdet til gravide og ammende om sundhed, kemikalier og miljø. Den rådede ganske enkelt til, at man som nybagte forældre undgår de farlige eller allergifremkaldende stoffer.

Men det er altså ikke let at finde de parfumefrie varer. Man regner jo med, at "naturprodukterne" er rene og allergisikre, men det kan man ikke være sikker på. Heller ikke de autoriserede miljømærker som Svanen og Blomsten. Jeg har for eksempel købt en Svanemærket bodylotion fra Matas´naturserie, og den indeholdt parfume. Hvad skal man så bruge miljømærkerne til, spørger Sørens kæreste tvivlende.

Matas miljøchef Henrik Engberg forklarer produktets mærkning og sammensætning således:

"Vi har valgt at tilbyde en parfumeret og en uparfumeret variant i den pågældende bodylotion, som er Svanemærket. Det gør vi fordi, forbrugerne så massivt efterspørger skånsomme, miljømærkede produkter, men de forlanger samtidig, at de er parfumerede. Det skal så siges, at det ikke er hvilken som helst parfume, vi putter i. Der er naturligvis ingen af de 26 parfumestoffer som myndighederne har klassificeret som særligt allergene", siger han.

Henrik Engberg forklarer desuden, at ingen af deres produkter er deklareret med mærket fra Astma- og Allergiforbundet, fordi dette mærke ikke er klart og velbeskrevet, som for eksempel det nodiske Svanemærke.

"Sådan et har Astma- og Allergiforbundet ikke for deres mærke endnu. Men jeg ved godt, at de arbejder på sagen. Indtil da holder vi os til Svanen. Men når Astma- og Allergiforbundet er færdige med deres dokument, og det er godkendt, vil vi muligvis gerne samarbejde med dem", siger Henrik Engberg.

Annonce (læs videre nedenfor)

Svært at gennemskue

"Jeg synes, at der er for mange ubekendte i markedet for miljø- og naturprodukter. Matas fører også Dr. Hauschka og noget der hedder Melissa, der også skulle være sagen for allergikere. Problemet er bare, at man ikke kan være sikker. Og deklarationen er jo sort snak for almindelige mennsker. Men vi har også prøvet apoteket, der har hjulpet os til at vælge cremen Derma, der er i orden. Men igen, så er der jo også Apotekets egen Cosmea, og den kan vi ikke bruge. Hvorfor er miljømærkerne og deklarationerne så uigennemskuelige", spørger Sørens kæreste undrende.

"Sagen er den, at miljømærkerne dækker over noget forskelligt. Det er nogle grundige og meget dyre analyser, der ligger til grund for de miljømærkede produkter, og derfor mærker man produkterne med henblik på forskellige problemstillinger. Svanen og Blomsten er ikke allergigarantier. De er kun udtryk for, at produkterne er miljøvenligt producerede, og at indholdsstofferne hverken er miljøskadelige eller sundhedsskadelige. Det er kun vores allergimærke, der garanterer for allergisikkerhed", siger Thorkil Kjær, der er direktør for Astma- og Allergiforbundet.

På Miljømærkesekretariatet hjemmeside står, at Svanen og Blomsten er garantier for, ”… at der er taget særlige hensyn til din sundhed, for eksempel at varen ikke indeholder sundhedsskadelige stoffer…” Derfor kan det for nogle måske virke forvirrende, at et Svane-mærket produkt indeholder parfume.

Men marketingkoordinator Susan Alsing fra Miljømærkesekretariatet mener ikke, at det er et problem:

"Nej, jeg kan ikke se, at der er et problem. Der er ingen sammenhæng imellem ordlyden 'sundhedsskadelige stoffer’og så det, at et Svane-mærket produkt har indeholdt parfume, som en parfumeallergiker har reageret på. Hvis man ikke kan tåle parfume, skal man undlade at købe parfumerede produkter. Svanen og Blomsten er solide mærker, man fortsat kan have fuld tillid til", siger Susan Alsing.

Annonce (læs videre nedenfor)

Duft dig frem

Kan lægerne så råde parfumeallergikerne til, hvad de skal gøre for at vælge de rigtige produkter eller de rigtige miljømærker?

"Fordi noget er miljømærket, kan der sagtens være indholdsstoffer i, der kan være allergifremkaldende. Såkaldte naturprodukter kan også indeholde naturlige duftstoffer, der kan være allergifremkaldende. Miljømærkerne må ikke blive en falsk tryghed. Jeg ved nemlig ikke præcist, hvad de dækker over. Det råd vi giver vores patienter med kontaktallergi over for parfume er, at de skal dufte sig frem til, hvilke produkter de skal undgå. Står der på etiketten, at det er parfumefrit, er det som regel også i orden. Det eneste man kan regne med er varedeklarationen. Det er besværligt i starten, men efterhånden ved man jo, hvad man kan tåle", siger Claus Zachariae, overlæge i hudsygdomme på Gentofte Sygehus.

Han forklarer også, at man kan blive testet og finde ud af, hvilke stoffer man kan tåle og ikke tåle. Så kan man en gang imellem bruge lidt af den parfume man kan tåle. Har man en let parfumeallergi, er en mulighed at sprøjte parfumen på tøjet.

Et langt sejt træk

Tilbage står den lille familie og undrer sig. Efter mange og lange vandringer rundt i supermarkeder, til apoteker og specialbutikker har Søren Andersen, hans kæreste og lille datter omsider fundet frem til et udvalg af produkter, de kan bruge og som dækker deres behov.

Det som har hjulpet dem mest, har været at søge oplysninger hos deres læge og på de autoriserede internetsteder om allergi som for ekesmpel Videnscenter for Allergi og Astma- og Allergiforbundets hjemmeside. Personalet hos Matas og på apotekerne har også været hjælpsomme. COOPs butikker (IRMA, Brugsen, Fakta, Kvickly osv., red.) har desuden vist sig at have det største vareudvalg til allergikere for eksempel serierne Minirisk og Neutral. Der har heller ikke været eksempler på, at produkter, der er deklareret i samarbejde med Astma- og Allergiforbundet ikke var i orden, så det mærke tør de også godt holde sig til.

Men det har været et langt sejt træk, og de er frustrerede over, at produktinformationer til den store gruppe allergikere stadig efterlader meget at ønske.

Artiklens hovedperson hedder ikke Søren Andersen i virkeligheden. Redaktionen kender hans rigtige navn.

Fakta om parfumeallergi
Parfumeallergi er en af de hyppigste årsager til kontakteksem især hos folk med sart hud. Der er lidt usikkerhed om hvor udbredt problemet er, men man regner med, at ca. 2 – 4 % af befolkningen har parfumeallergi, heraf er de fleste kvinder.
Parfume er en blanding af duftstoffer. Der findes ca. 2.500 forskellige duftstoffer, og der kan være mellem 10 og 300 forskellige duftstoffer i en parfume. Der er ikke forskel på naturlige og kemisk fremstillede parfumers evne til at forårsage kontaktallergi/kontakeksem.
Hvis du er blevet allergisk over for parfume, vil det tit være et begrænset antal stoffer, du ikke kan tåle af de mange tusinde duftstoffer, der findes.
Hvordan viser parfumeallergi sig? Parfumeallergi viser sig som eksem dér, hvor huden er blevet udsat for det allergifremkaldende parfumestof. Det ses ofte første gang i armhulerne efter brug af parfumeret deodorant. Senere vil huden overalt på kroppen reagere med eksem, dér hvor den udsættes for det pågældende parfumestof. Hvis den samme parfume findes i deodoranten og vaskepulveret, vil man derfor få eksem over hele kroppen, når man tager nyvasket tøj på.
Diagnose Diagnosen stilles ved såkaldt lappetest, hvori der indgår en blanding af parfumestoffer. Testen foretages af en hudlæge. Du kan få henvisning til hudlæge fra din egen læge. Parfumeblandingen er med i den europæiske lappetestserie
Hvordan undgår du at blive udsat for parfume? Læs varedeklarationerne omhyggeligt så du kan fravælge de produkter, der indeholder parfumestoffer. Er du i tvivl så lugt til produktet.
Loven om allergene parfumestoffer Siden marts 2005 har der været krav om, at de 26 særligt allergene parfumestoffer skal deklareres med navn, når de indgår i kosmetik. Dette krav omfatter nu også vaske- og rengøringsartikler.
Kilde: Astma- og Allergiforbundet www.astma-allergi.dk og Videnscenter for Allergi www.videncenterforallergi.dk
Annonce (læs videre nedenfor)

Læs mere om ALLERGI

Sidst opdateret: 12.04.2007

Annonce