Kaninfoder – nej tak!

Mænd gider ikke salat. De vil have kød, og skal det være grønt, skal det fylde noget. Det er helt fint. Salattallerkenen til frokost er en misforståelse – den bliver ingen mæt af.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Kaninkost er ikke noget for mænd. Salaten får lov at blive i salatskålen – den overlader de til kvinderne. Mændene vil have kød i rigelige mængder, og skal de endelig have grøntsager, skal de være kogte og fylde noget.

Og det gør de helt ret i. Der er ingen, der bliver mætte af en tallerken salat til frokost, og for resten indeholder salaten heller ikke nævneværdigt at de fibre, der er så vigtige for at forebygge fordøjelsesproblemer. Så de mænd, der insisterer på, at der skal være brød til frokost, og at man skal føle sig ordentligt mæt efter aftensmaden, gør det rigtige. Hvis altså de vælger fedtfattigt kød, supplerer med grønt og også snupper en gulerod og et æble som mellemmåltid.

Det siger klinisk diætist Lisa Bolting Hansen, der udover at drive sin egen praksis også har været med til at skabe slankedoktor.dk og har en brevkasse i ugebladet Hjemmet. Hun siger også, at vi godt kan begrave myten om, at mænd ikke lever lige så sundt som kvinder. Det gør de generelt set, når de kommer i den alder, hvor de stifter familie. ”Når de kommer ud af drukalderen”, som hun udtrykker det.

Mænd vil gerne

"Der er ikke nær så megen modstand i mænd som kvinder, når jeg underviser i kostomlægning. Mænd er jo rimeligt firkantede, så når de får at vide, at det og det virker, så gør de det. Kvinder derimod er altid fulde af undskyldninger for, at det ikke lige er lykkedes dem", siger Lisa Bolting Hansen.

Efter hendes erfaring vil den moderne mand, og han kan sagtens være både 50 og 70 år, gerne leve sundt. Man kan sagtens få dem til at gnave gulerødder. Og hun mener altså ligesom de fleste mænd, at den der med salattallerkenen er en misforståelse. Det grønne skal ikke være et par salatblade overdrysset med lidt kerner. Vi skal have grove grøntsager.

"Og hvorfor skulle de også det. Der er ikke noget usundt ved kød, hvis man vælger det fedtfattige og husker at skifte mellem svine- og oksekødet, fjerkræ og fisk. Så jeg synes ikke, der er noget alarmerende i, at mændene spiser mere kød end kvinder", siger hun.

Hun understreger, at kødet naturligvis ikke må fylde så meget, at der ikke bliver plads til de øvrige ting i kostkompasset, som for eksempel de 600 gram frugt og grønt, Sundhedsstyrelsen anbefaler os alle sammen at spise hver dag. ”Men der findes ingen dokumentation for, at et større kødindtag er usundt for vores ernæringstilstand. Så hvis man kan spise nok af det hele, ser jeg ikke noget problem i kødet,” siger hun.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hver anden er for tyk

Selvom mænd ifølge Lisa Bolting Hansen er blevet bedre til at spise sundt, er det altså ikke alle, der skærer fedtet fra. Ifølge tal fra Hjerteforeningen og Statens Institut for Folkesundhed er hver anden mand overvægtig, mens det samme ”kun” gælder for hver tredje kvinde. Når det gælder svær overvægt er tallet ens for de to køn – nemlig 10 procent. Og overvægtige mænd har generelt en større risiko for at få livsstilssygdomme som hjerte/karsygdomme, forhøjet blodtryk og type 2 diabetes , fordi det er karakteristisk, at mænds overvægt samler sig på maven. Og netop et fedtdepot her skaber sygdommene.

Den overvægt skyldes ikke alene, at mænd – og mange kvinder for den sags skyld – spiser forkert. Årsagen er, at de ikke tilpasser kalorieindtaget efter, at energiforbruget falder med alderen, siger Lisa Bolting Hansen.

"Allerede ved 30-års alderen skal vi omlægge kosten, hvis vi vil undgå, at der sniger sig et kilo på om året alene, fordi vi bruger mindre energi. Det giver altså 20 ekstra kilo at bære rundt på, når man runder de 50", siger hun.

Overvægt giver diabetes

En af de helt alvorlige bivirkninger af overvægten er type 2 diabetes, hvor antallet af tilfælde er steget voldsomt de sidste 20 år. I dag har hver fjerde kvinde og hver tredje mand på 60 enten diabetes eller forstadier til sygdommen. I alt har mellem 250.000 og 300.000 danskere type 2 diabetes, og derudover regner eksperterne med, at andre 100.000-150.000 lider af sygdommen, uden at de ved det. Og der er en tydelig sammenhæng mellem diabetes og livsstilen. Mellem 80 og 90 procent af type 2 diabetikerne er således overvægtige.

Så ind med grøntsagerne og ud med fedtet. Man er, hvad man spiser – og fordøjer.

Dårlig fordøjelse

Det sidste er der rigtig mange, der har problemer med. Langt de fleste er kvinder – for hver fire-fem kvinder, der har fordøjelsesproblemer gælder det én mand, fortæller overlæge, dr.med. Dennis Raahave, der er speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme.

"Problemerne skyldes, at vi spiser for fin og for raffineret kost, der ikke får tarmen til at arbejde. Den kost giver hård mave, da maden bevæger sig for langsomt gennem systemet, siger han. Desuden spiser vi for fedt, og fedtet er svært at fordøje. Endelig er der for mange, der spiser alt for få måltider i løbet af dagen, hvilket er nødvendigt for at stimulere tarmen."

Vi skal spise ligesom urmennesket, siger han. De spiste plantefibre, rodfrugter og så lidt kød indimellem. Og så rørte de sig langt mere, end vi gør i dag, og ikke mindst, de forrettede deres nødtørft, når de skulle. Det er en af de helt store syndere i forhold til fordøjelsesproblemer, at vi holder os.

Så konklusionen er klar. Mænd er godt på vej med de grove grøntsager – for der skal fiberrig, fedtfattig kost og motion til. Og for fordøjelsens skyld – så skal man, når man skal.

Læs mere om SUNDE MÆND

Sidst opdateret: 12.04.2007