Annonce

Beskyt dig mod HPV

I dag tilbydes piger en vaccination mod det seksuelt overførte virus HPV som en del af børnevaccinationsprogrammet. Vaccinationen beskytter mod celleforandringer, der kan føre til livmoderhalskræft. Men hvad med alle os andre, der ikke er omfattet af vaccinationsprogrammet – bør vi også lade os vaccinere? Læs med, og få nyttig info om HPV.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Human papillomavirus (forkortet HPV) overføres seksuelt og kan give celleforandringer, som på et senere tidspunkt kan udvikle sig til livmoderhalskræft. Bliver man smittet med HPV, kan man også få kønsvorter, som er generende, men ufarlige. I sjældnere tilfælde kan HPV føre til forskellige former for kræft i kønsorganerne, som for eksempel kræft i skeden, kræft i de ydre kønsorganer og i endetarmen.

Op til 8 ud af 10 vil i løbet af deres liv blive smittet med HPV. Flere end hver tredje danske kvinde mellem 20 og 24 år har HPV, viser en ny dansk undersøgelse af 11.000 danske kvinder. Det tal er blandt de højeste i Europa. Bag undersøgelsen står Susanne Krüger Kjær, der er professor og overlæge ved Rigshospitalet og Kræftens Bekæmpelse.

Mange typer HPV

Der findes mere end 100 forskellige typer HPV , men kun 30-40 af dem inficerer kønsorganerne. Nogle HPV-typer kan give lette celleforandringer, og andre kan give celleforandringer, der fører til livmoderhalskræft.

- Der findes ingen behandling mod en infektion med HPV, og man kan ikke mærke, at man er blevet smittet. Derfor kan man sagtens have HPV uden at være klar over det, fordi der oftest ikke er nogen symptomer. Det kan også være svært at vide, hvem man er blevet smittet af, fordi en HPV-infektion kan vare i årevis. Som regel forsvinder den dog af sig selv efter 8-12 måneder. Men hos en lille gruppe kvinder bliver infektionen kronisk med øget risiko for livmoderhalskræft. Man ved endnu ikke præcis, hvorfor en HPV-infektion bliver kronisk hos nogle, siger Susanne Krüger Kjær.

Annonce (læs videre nedenfor)

Sådan overføres HPV-smitte

HPV er et seksuelt overført virus, og da HPV er så udbredt, er en infektion med HPV nærmest en naturlig konsekvens af at have et seksualliv. Virusset befinder sig ikke kun på mandens penis, og i kvindens klitoris og skede, men også på huden omkring kønsorganerne. Man er derfor ikke fuldstændig beskyttet mod HPV, selvom man bruger kondom.

HPV-vaccine er en del af børnevaccinationsprogrammet

Da man ikke kan behandle HPV, har man valgt at lade en vaccination mod de to typer af HPV, der er årsag til mere end 70 procent af alle livmoderkræfttilfælde, indgå i det gratis børnevaccinationsprogram for piger i 12-årsalderen. Det drejer sig om HPV-typerne 16 og 18.

Danmark er et af de første lande i verden, der har indført en HPV-vaccination i børnevaccinationsprogrammet.

Kroppen danner antistoffer mod HPV ved vaccinationen, så immunforsvaret kan bekæmpe HPV, hvis man bliver udsat for smitte.

Tidligere vaccinerede man tre gange inden for et år, men fra september 2014 skal man nu kun have to vaccinationer med et halvt års mellemrum. Vaccinationen foregår hos den praktiserende læge.

Annonce (læs videre nedenfor)

Reaktioner efter HPV-vaccination

Stikket gives i armen eller i låret. Huden kan blive lidt øm, rød og hævet omkring stikket, og nogle får lidt feber bagefter. I sjældne tilfælde kan man opleve overfølsomhedsreaktioner med åndedrætsproblemer, nældefeber eller udslæt.

Vaccination af unge og voksne kvinder

Grunden til, at man har valgt at give vaccinen til piger i 12-årsalderen, er, at de fleste piger her endnu ikke har haft deres seksuelle debut og dermed har været udsat for smitten. Det er dog ikke for sent at blive vaccineret, selvom man har haft sin seksuelle debut. Det kan nemlig tænkes, at man enten ikke har været smittet med HPV eller kun med en af de typer HPV, som er omfattet af vaccinen. Hvis man for eksempel har været smittet med HPV 16, beskytter vaccinen stadig mod HPV 18.

- Det afhænger mere af seksuel erfaring og antal af partnere end af alder, når man skal se på, hvem der vil have gavn af vaccinationen. Jo ældre man er, desto større er sandsynligheden for, at man allerede har haft begge HPV-typer. Det har vist sig, at vaccinen er effektiv i aldersgruppen 16-25 år. Hvis man er fyldt 25 år og har flere skiftende partnere, kan man også med fordel lade sig vaccinere. Man skal bare være opmærksom på, at man selv må betale for vaccinationen hos sin læge, når man ikke er omfattet af børnevaccinationsprogrammet, siger Susanne Krüger Kjær.

Susanne Krüger mener, at vaccination også kan gavne kvinder, der tidligere har været smittet, og som er kommet af med virusset.

- En HPV-vaccination er forebyggende. Den kan ikke behandle en igangværende HPV-infektion eller celleforandringer eller livmoderhalskræft, men det ser ud til, at en vaccination kan nedsætte risikoen, for at man smittes på ny, eller at virusset vækkes til live igen, siger Susanne Krüger Kjær.

Der er i dag to HPV-vacciner på markedet, der begge beskytter mod HPV 16 og 18. Hvis man ikke er omfattet af børnevaccinationsprogrammet, kan man frit vælge mellem vaccinerne. Den, der på nuværende tidspunkt benyttes i vaccinationsprogrammet, er dog en vaccine, der også beskytter mod 90 procent af alle kønsvorter (HPV 6 og 11).

Annonce (læs videre nedenfor)

Vigtigt med screening

Med en HPV-vaccination er man beskyttet mod HPV 16 og 18, som tilsammen er skyld i 70 procent af alle livmoderhalskræfttilfælde. Vaccinen forebygger også mere end 50 procent af de svære celleforandringer på livmoderhalsen. Men da de nuværende HPV-vacciner ikke beskytter imod alle former for HPV-virus, er det vigtigt at lade sig screene for celleforandringer. Får man celleforandringer, der kan være forstadiet til livmoderhalskræft, vil man oftest ikke opleve symptomer.

Man kan kun opdage celleforandringer ved en screening hos lægen. Derfor understreger Susanne Krüger Kjær, at det er meget vigtigt, at man tager imod tilbud om screening, selvom man er vaccineret.

Ved screeningen tager lægen ved en gynækologisk undersøgelse en celleprøve fra livmoderhalsen med en lille børste. Det kan være ubehageligt, men gør som regel ikke ondt. Alle kvinder bliver tilbudt screening fra de er 23 år. Herefter indkaldes man hvert 3. år. Ved at indføre tilbud om screening mod livmoderhalskræft ved celleprøver har man mere end halveret antallet af livmoderhalskræfttilfælde siden starten af 1960' erne.

Vaccination af drenge og mænd

HPV kan hos mænd give kræft i penis, og hos både mænd og kvinder kan HPV give kræft i endetarmsåbningen. HPV kan også føre til visse former for hoved-halskræft, som for eksempel kræft i mandlerne.

Man kan blive smittet med HPV i endetarmsåbningen ved analsex og i hovedhalsområdet ved oralsex.

HPV-vaccinen er også afprøvet på drenge/mænd, og man kan se, at de udvikler antistoffer ligesom pigerne. På nuværende tidspunkt er det vist, at vaccinen beskytter drenge og mænd mod kønsvorter, og der er også begyndt at komme resultater fra vaccination af unge mænd, der viser en beskyttelse mod kræft i endetarmsåbningen (analcancer). Man regner med, at vaccinen også kan beskytte mænd mod de sjældnere HPV-relaterede kræftsygdomme såsom kræft i penis. Drenge er ikke omfattet af vaccinationsprogrammet, fordi der endnu ikke har været udarbejdet tilstrækkelige undersøgelser af, hvor godt vaccinen beskytter dem.

Læs mere om HPV

Sidst opdateret: 08.08.2014

Annonce