Modermærkekræft (malignt melanom)

Hvad er modermærkekræft?

Magasin om behandling af kræft

INDSÆT-BILLEDTEKST-HER

Dyk ned i Netdoktors magasin, 'UPDATE - Kræft'. Her fortæller overlæge Inge Marie Svane om den seneste udvikling inden for modermærkekræft. LÆS HER

Modermærkekræft udgår fra kroppens pigmentceller. Pigmentcellerne ligger nederst i overhuden. Når solens stråler rammer huden, producerer de pigment til at beskytte hudens celler med. Det er det, vi ser, når huden bliver brun om sommeren. en sjælden gang kan svulsten stamme fra pigmentceller i øjne, luftveje, tarm eller hjerne.

Modermærkekræft kan være meget farlig. Tidlig diagnose og behandling er afgørende for overlevelsen.

Hvorfor får man modermærkekræft?

Modermærkekræft skyldes solpåvirkning specielt påvirkes svulsten af intens solbestråling og solskoldninger. Især påvirkningerne i barndommen og ungdommen øger risikoen. Andre risikofaktorer er mere end 100 modermærker, lys hud, som har svært ved at blive brun, blondt/rødt hår, fregner eller blå øjne. En lille andel af tilfældene skyldes arvelige lidelser, men udløses stadig af solbestråling. Man kan også få modermærkekræft af solarium.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan ser modermærkekræft ud?

Svulsterne kan være brune til sort-brune og nogle gange lidt blålige eller orange. De karakteriseres ved, at de er ujævne i kanten mod den omgivende normale hud eller er ujævne i farven. Der kan være udløbere, sår, skorper eller rødme omkring modermærket. De kan ligne klemmelus under neglen. Der kan være let irritation eller kløe i modermærket.

Modermærkekræft kan sidde hvor som helst. Hos kvinder ses modermærkekræft oftest på arme og ben, mens det hos mænd oftest ses på kroppen og i hoved-hals-området.

Der er fire hovedtyper af modermærkekræft. Den hyppigste er overfladisk spredende melanom (ca. 70%), som hyppigst ses hos yngre. Det kan starte i et eksisterende modermærke. Det næsthyppigste er nodulært melanom (20%), det starter som en knude og kan have mange forskellige farver (sort, brun, rødlig eller hudfarvet). En anden form er lentigo meligna melanom (4-6%), som ses hos ældre. Det udvikles fra en brun misfarvning i et soleksponeret hudområde. Den mest sjældne form er det akrale lentiginøse melanom (3-5%). Det ses på hænder, fødder og under negle.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Modermærkekræft kan være svært at genkende. Hudlægen eller plastikkirurgen bruger et dermatoskop, en slags lyslup med 10 gange forstørrelse, til at kigge på modermærkerne. Hvis der er mistanke om modermærkekræft fjernes hele modermærket. En sikker diagnose fås først efter mikroskopisk undersøgelse af det fjernede væv.

Hvis der findes modermærkekræft foregår den videre undersøgelse og behandling på en plastikkirurgisk afdeling.

Hvordan behandles modermærkekræft?

 • Behandlingen af modermærkekræft er altid kirurgisk. Operationen afhænger af tykkelsen. Med tykkelsen forstås, hvor langt svulsten er vokset ned i huden, og det bliver målt i millimeter. Ved den endelige operation fjerner man mellem en og to centimeter rask hud omkring svulsten. Hvis svulsten er mere end 1 mm tyk, undersøger kirurgen, om der er tegn på spredning til lymfeknuderne. Ved tegn på spredning til lymfeknuderne fjerner man dem ved en operation, hvis det er teknisk muligt.

 • Medicinsk behandling bliver kun anvendt, når der ikke er (flere) kirurgiske behandlingsmuligheder. Man behandler i nogle tilfælde med cellegifte, immunbehandling, targetteret behandling, en kombination heraf eller strålebehandling. Dette er en specialistopgave, som foregår på onkologisk afdeling.

Hvad er faresignalerne?

Gå til lægen hvis:

 • Et eksisterende modermærke ændrer sig i størrelse, form eller farve, bløder eller væsker, eller der kommer sår på, som ikke vil læges på sædvanlig tid.

 • Der opstår klemmelus specielt under tåneglene, uden man har slået den.

 • Der kommer et nyt uregelmæssigt modermærke. Bemærk, at udvikling af nye modermærker er normalt hos børn og unge helt frem til 40 års-alderen , så længe de er jævnt farvet med en skarp kant.

Hvad kan man selv gøre?

 • Undgå overdreven solbestråling. Specielt skal man udgå ophold i solen fra klokken 11 til 15 om sommeren. Gå i stedet i skyggen og hold siesta.

 • Hvis man skal opholde sig i solen i nævnte tidsrum, skal huden dækkes med tøj og ansigtet af en hat med skygge.

 • Undgå solskoldninger.

 • Søg læge i tide og få undersøgt alle sår, som ikke læges eller modermærker, der har ændret sig.

 • Brug rigelig solcreme faktor 15 på ubeskyttet hud.

 • Undgå solarie

Solcreme beskytter kun delvist, en mindre del af solens ståler trænger altid ind i huden.

Udsigt for fremtiden

Tidlig diagnose og behandling er afgørende for udsigterne. Jo tidligere diagnose og behandling, jo bedre prognose og eventuelt helbredelse. Uden behandling er sygdommen dødelig. For de tyndeste melanomer er 5-års-overlevelsen 97%. Samlet 80-90% af patienterne helbredes af den kirurgiske behandling.

Links

Ønsker man yderligere oplysninger om modermærkekræft, henvises til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside , som indeholder mange oplysninger om denne sygdom

Besøg også Kræftens Bekæmpelses nye tilbud til kræftpatienter, Patientens GPS , som giver dig et godt overblik over behandlingssteder, tilbud, patientforløb og meget mere.

Læs mere om KRÆFT

Sidst opdateret: 21.12.2015