Annonce

Naturlægemidler påvirker din medicin

Tager du naturlægemidler? Så skal du være opmærksom på, at naturlægemidler kan påvirke effekten af konventionel medicin. Derfor skal du altid spørge din læge, om du kan kombinere de to typer medicin.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Omslag af blade fra Vejbred for at hele sår. Svalehat mod vorter. Og Lægeoksetunge mod hoste og melankoli. Gennem tiderne har mennesker anvendt planter som lægemidler, når de var syge, kommet til skade eller havde skavanker. Det gør vi i mere eller mindre grad stadig. Forskellen fra tidligere er, at vi nu kan købe dem i håndkøb, i stedet for at vi må ud i naturen og finde dem.

Meningerne er delte, når det kommer til naturlægemidler. Nogle tror ikke, at de har en effekt. Andre sværger helt og aldeles til naturens egne kræfter. Og så er der dem midt imellem, som anvender naturlægemidler, når de mener, det kan hjælpe dem. Hvis man tager naturlægemidler, skal man dog være opmærksom på, at nogle af dem kan forstærke eller mindske virkningen af den konventionelle medicin.

Hvad er naturlægemidler?

Men hvad taler vi egentlig om, når det kommer til naturlægemidler? Spørger man Lægemiddelstyrelsen, så er det lægemidler, der er baseret på planter, og hvor koncentrationen af det aktive stof har samme koncentration som i naturen.

- Derudover skal det være alment anerkendt, at midlet har en effekt for at blive godkendt som naturlægemiddel, siger læge Zandra N. Ennis, som til daglig har sin gang i Lægemiddelstyrelsen. Her vejleder hun blandt andet praktiserende læger i, hvordan naturlægemidler kan forstærke og mindske virkningen af konventionel medicin.

Med formuleringen 'alment anerkendt' er der ikke noget krav om, at der er forsket i virkningen af et naturlægemiddel. Snarere er en godkendelse baseret på de erfaringer, man har gjort sig gennem tiden. Og det kan jo diskuteres.

- Så det er lidt ligesom elastik i metermål, siger Zandra N. Ennis.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan fungerer naturlægemidler?

Naturlægemidler fungerer i bund og grund som konventionel medicin. De virksomme stoffer i begge typer medicin ’angriber’ punkter i kroppens celler, som er modtagelige for påvirkninger og har en særlig evne til at binde sig til forskellige angrebspunkter.

Det man skal være opmærksom på, er, at naturlægemidler kan forstærke eller mindske virkningen af konventionel medicin. Det kan ske på to måder.

Den ene måde optræder, når leverens system skal rense lægemidlerne ud af kroppen. Her kan et naturlægemiddel påvirke leverens evne til at rense lægemidler langsommere eller hurtigere ud af kroppen end normalt.

Går det langsommere, vil koncentrationen af det konventionelle lægemiddel blive højere, end det skulle. Hvis udrensningen derimod går hurtigere, vil koncentrationen af lægemidlet blive lavere. Det svarer til, at man får henholdsvis for meget eller for lidt af den konventionelle medicin. Det kan få alvorlige konsekvenser i form af bivirkninger eller ligefrem forgiftning eller i modsat fald manglende effekt.

Den anden måde, et naturlægemiddel kan påvirke effekten af konventionel medicin på, sker ude i cellerne. Nærmere bestemt der, hvor cellerne er specielt følsomme for forskellige stoffer. Der angriber de to typer lægemidler cellerne for at komme ind i cellerne og virke. Nu kan der ske det, at de to typer lægemidler arbejder sammen, så cellen bliver mere påvirket af den konventionelle medicin. Eller de kan modarbejde hinanden, så den samlede virkning af medicinen bliver mindre. Med andre ord: Den virker ikke som den skal.

Digoxin og ginseng

Et eksempel på, hvordan et naturlægemiddel kan påvirke et konventionelt lægemiddel, er ginseng. Ginseng er et naturlægemiddel, som kan øge koncentrationen af hjertemedicinen digoxin i blodet, fordi det får leverens system til at arbejde langsommere.

Da kroppen er meget følsom over for digoxin, skal koncentrationen ikke svinge ret meget, før man bliver forgiftet.

- For høj koncentration af digoxin vil føre til en langsommere hjerterytme, som igen betyder, at man kan blive svimmel og få det skidt – og i værste fald besvimer, fortæller Zandra N. Ennis. Men hvis man fast tager ginseng, så betyder det ikke noget, for så vil din digoxin-dosis blive reguleret ind efter, at du har ginseng i kroppen. Problemerne opstår først, hvis du begynder at tage ginseng eller stopper med at tage ginseng, som du allerede tager. Gør du det, vil det nemlig påvirke koncentrationen af digoxin i blodet.

Annonce (læs videre nedenfor)

P-piller og perikon

Perikon er et eksempel på et naturlægemiddel, som kan sænke virkningen af konventionel medicin, særligt p-piller og immundæmpende medicin.

Tager man p-piller og perikon sammen, så vil perikon nedbryde hormonerne i p-pillerne, så det bliver skyllet ud af kroppen. Dermed kan man risikere at blive gravid alligevel. Perikon virker også på immundæmpende medicin, så det hurtigere bliver skyllet ud af kroppen. Det kan betyde, at man afstøder et organ, som man har fået transplanteret.

- Perikon bruger man mod depression og nedsat humør. Hvis man så har ventet længe på et nyt organ, og det har været et hårdt forløb, kan man godt synes, at man trænger til noget for humøret, og derfor begynder at tage perikon. Det ville være frygtelig ærgerligt, hvis det så betyder, at man afstøder den nye nyre, siger Zandra N. Ennis og understreger:

- Derfor er det vigtigt, at du spørger din læge, om et naturlægemiddel kan påvirke din konventionelle medicin, inden du begynder at tage det. Hvis din læge ikke kan rådgive dig om det, kan det være svært at få rådgivning. En mulighed er at spørge sig for på apoteket. Kan de ikke umiddelbart svare på det, er det muligt at få lavet en medicingennemgang på apoteket. Det skal man dog selv betale for.

Sidst opdateret: 26.10.2020

Annonce