Annonce

Et nyt liv efter et piskesmæld

Nina Posin måtte opgive jobbet som børnepædagog og er i dag på førtidspension. Men det har ikke slået hende ud. Tværtimod. Hun skriver, laver smykker og holder foredrag.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Bryllupsrejsen skulle være starten på et nyt liv. Det blev den også – men ikke som nu 58-årige Nina Posin og hendes mand havde forventet.

Grækenlandsferien indbød blandt andet til en tur rundt på knallert. Det gik galt for dem. De væltede og Nina Posin pådrog sig en whiplash-skade , eller som det også kaldes en piskesmældsskade. Nina Posin var tæt på de 50, da ulykken skete.

Herefter blev livet ikke som før. Hun fortsatte ganske vist med at arbejde som børnehavepædagog, men måtte efter otte år opgive fuldtidsjobbet som souschef til fordel for et 20-timers fleksjob. Det havde hun i to år, før hun blev fyret, fordi hun ganske enkelt ikke kunne holde til at arbejde 20 timer, og der var ikke mulighed for at gå ned i tid. Så for 5 år siden hed det så førtidspension.

Hun led i forvejen af hypermobile led , som egentlig ikke have gereret hende. Men med whiplash-skaden måtte hun sætte tempoet meget ned og blandt andet holde op med at dyrke gymnastik, og i dag plager hypermobiliteten og whiplash-skaden hende stort set lige meget.

Svimmelhed

Whiplash-skaden giver sig udslag i svimmelhed. Skaden har gjort nogle løse led endnu løsere og resulterer i hævelser omkring led i nakken. Det er det, der udløser svimmelheden. Den er der ikke konstant, men hvis først det går galt, kan det vare tre måneder.

- Det er noget af det værste, jeg ved. Hele dit fundament forsvinder. Du går ind og handler og kan ikke fokusere på de varer, du skal have. Når du skal over gaden, bliver du usikker på, hvor langt bilen er væk – om du kan nå over, inden den kommer. Det er stærkt invaliderende, siger hun.

Sidste gang, hun fik sådan en svimmelhedsperiode, var i forbindelse med en tur med toget, hvor hun faldt i søvn, og hovedet faldt ned. Der skal altså ikke så meget til at udløse det.

Mister meget

Da Nina Posin fik tilkendt førtidspension, var hendes første reaktion at blive ked af det.

- Når du sidder der med brevet, bliver det meget konkret og definitivt. Det er hårdt at få det sort på hvidt, siger Nina Posin.

- For der sker jo meget. Du mister ikke bare dit arbejde. Du mister også kollegaer og dit netværk. Og man forandrer sig også. Hvis man bilder sig ind, at man stadig er den samme, så stikker man sig selv blår i øjnene, for man er altså ikke den samme, når man mister evner og funktioner og oveni har kroniske smerter, siger hun.

Annonce (læs videre nedenfor)

Revurder værdierne

Hun blev hurtigt klar over, at hun var nødt til at revurdere sine værdier.

- Ikke dem, der handler om etik og moral, for grundlæggende ændrer man sig jo ikke, fordi man er syg, men hvad er det, der gør dig glad, hvad giver dig en følelse af succes, hvornår føler du dig lykkelig osv. Hvis du bliver ved med kun at holde fast i de værdier, der gav mening, da du var rask, så flytter man sig ikke – overhovedet, siger Nina Posin.

Et led i den revurdering var, at hun skulle finde andre end sit tidligere netværk. Nogle andre mennesker at relatere sig til og ikke mindst noget andet at relatere sig til end arbejdet som børnepædagog.

Hun kastede sig derfor sammen med andre kvinder i stort set samme alder ud i at starte en gigtgruppe gennem Gigtforeningen i Århus. Hypermobilitet kan blandt andet føre til slidgigt og er derfor en af de diagnoser, som Gigtforeningen beskæftiger sig med. Men Gigtforeningen beskæftiger sig med et bredt udsnit af forskellige led- og muskelsmerter – herunder også piskesmæld .

Hjælp til selvhjælp

- Det handler om hjælp til selvhjælp. Vi taler sammen og underviser og holder foredrag for hinanden. I begyndelsen handlede det meget om sorg og tab. Om det man ikke mere kan, og alt det, man har mistet. Men det har udviklet sig til emner, som hvordan man undgår at blive socialt isoleret, hvordan man klarer rejser, hvordan man overlever højtiderne og hvordan man klarer at blive bedstemor. Selv har jeg holdt foredrag om, hvordan det er at have en rask mand. Jeg har hentet rigtig meget i arbejdet med og samværet i gruppen. Vi er gode for hinanden, siger Nina Posin.

I det hele taget har hun været god til at skabe sig nye kontakter. Hun kom således i forbindelse med forfatteren Inge Møllehave, der blandt andet har skrevet en bog om fibromyalgi og bogen ’Livtag med livet’ der henvender sig til kronisk syge og deres pårørende. Nina Posin har skrevet en patienthistorie til den første og en novelle til antologien ”Fra Liv Til Liv”.

Annonce (læs videre nedenfor)

Smykkeproduktion

Og så har hun kastet sig over smykkeproduktion.

Hun begyndte at samle på alle mulige materialer, da hun blev førtidspensioneret. Gemte fjerene, hvis en pude gik i stykker, gemte bølgepap osv. Vanen var en følge af de 28 år som børnepædagog, for her kunne altid bruges mærkelige materialer. Og hun blev altså ved med at samle ind.

- Jeg har aldrig tænk på mig selv som kreativ, men det var jeg selvfølgelig. Jeg har sat børn i gang i 28 år. Og jeg savnede at lave noget med mine hænder, da jeg holdt op med at arbejde.

Så hun kom i gang med både at producere smykker af nyt og gammelt materiale og ændre gamle smykker. Det væltede ind med brugte smykker fra familie og venner, som hun skilte ad og samlede på en ny måde.

- Jeg har også udstillet mine ting, så jeg kom lidt ud over scenekanten. Jeg tager blandt andet ud i gigtgrupper i Lions Club og andre steder, hvor jeg viser mine smykker og holder foredrag. Folk kan jo godt lige at høre, hvordan man kommer videre, siger Nina Posin.

- Det giver meget mening for mig. Det er så moderne at tale om copingstrategi (måder at klare livets udfordringer på), og det at fordybe sig i en kreativ proces er virkelig coping. Jeg skal jo ikke tjene noget på mine foredrag eller udstillinger, men jeg får så meget i mit møde med andre mennesker. Og det sætter smerterne i baggrunden, siger hun.

Fysioterapi hjælper

Nina Posin har, lige siden skaden opstod, fået behandling hos en fysioterapeut. Og den hjælper hende.

Hun har dog – ligesom de fleste andre whiplash-ramte - prøvet forskellig alternativ behandling, men nu holder hun sig til fysioterapien.

Hun har under hele forløbet mødt stor forståelse både i behandlingssystemet og hos manden og familien. Hendes mand var lidt nervøs for, om hun nu skulle leve sit liv gennem ham, da hun kom på førtidspension. Men den frygt har hun i den grad gjort til skamme.

- Jeg tænker jo ikke på mig selv om førtidspensionist. Jeg tænker på mig selv som Nina, der laver smykker, skriver og laver alt muligt andet, siger hun.

Hvis Nina Posin skal give gode råd til andre whiplash-ramte er det først og fremmest, at man skal skaffe sig viden og indsigt i emnet. Og desuden skal man være ærlig overfor sig selv, turde ”ommøblere” sin tilværelse og frem for alt tage ansvar for sin nye situation.

- Mange, der er kommet ud på den anden side, siger, at de har lært at se glæden ved de små ting. Det er det, det handler om, selvom det lyder klicheagtigt. Hvis du mærker efter, når du er glad eller har overskud og bliver opmærksom på hvorfor, så får du glæden ved andre ting end før. Man skal samle på den slags oplevelser. Så får livet lige pludselig nogle andre farver igen, siger Nina Posin.

Sidst opdateret: 01.03.2011

Annonce