Annonce

Sandt og falsk om brystkræft

Der er mange myter om, hvad der giver øget risiko for brystkræft. Her giver vi dig fakta om, hvad der er sandt og falsk i lyset af den seneste forskning. Nyt & Sundt har talt med overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.

1. Er det rigtigt, at man har større risiko for at få brystkræft, hvis man aldrig har ammet?

Svar: Det har været diskuteret, om amning har betydning for udviklingen af brystkræft. Noget kan tyde på, at amning nedsætter risikoen. Undersøgelser viser, at kvinder, der starter med at menstruere tidligt eller sent kommer i overgangsalderen er i risikogruppen, fordi de samlet set er udsat for mere østrogen i deres livsforløb. Der er også lavet forskning, der viser, at kvinder, der slet ikke har fået børn eller først sent får børn, har en forøget risiko for at udvikle brystkræft.

Annonce (læs videre nedenfor)

2. Kan man få brystkræft af at bruge deodorant?

Svar: Det spørgsmål dukker op med jævne mellemrum. Det er en misforståelse, at deodoranter eller antiperspiranter øger risikoen for brystkræft. Desuden er det sådan, at kræft i armhulen kommer fra brystet og ikke den anden vej.

3. Kan man få brystkræft af at drikke et glas vin til maden hver dag?

Svar: Alkohol indebærer en øget risiko for at få brystkræft, og jo mere man drikker, desto større er risikoen. Det er derfor vigtigt at holde styr på sit daglige indtag af alkohol, fordi alkohol øger produktionen af østrogen. Det er den samlede mængde af østrogen, vi udsættes for over tid, der menes at være årsag til brystkræft. Så der er god grund til at holde igen med alkohol.

Annonce (læs videre nedenfor)

4. Er det farligt at tage hormoner i overgangsalderen?

Svar : Hormoner i overgangsalderen øger risikoen for brystkræft. Der er masser af kvinder, der bliver behandlet med hormoner, og som ikke har brug for at tage hormoner. Man bør overveje det nøje og snakke med sin læge om det. Der er selvfølgelig også kvinder, der har så mange gener, at de har grund til at vælge hormonbehandling. Det er bare vigtigt, at man gør sig klart, at der er en risiko forbundet med hormoner.

Læs mere om overgangsalder og hormoner her.

5. Øger p-piller risikoen for brystkræft?

Svar: P-piller giver en let øget risiko, som så falder meget hurtigt, efter at man er holdt op med dem. Problemet ved at fraråde p-piller er, at de forhindrer uønsket graviditet og abort, som jo også indebærer risiko for kvinden. Det er ikke så enkel en afvejning af risici, så det må være op til den enkelte kvinde.

6. Får man lettere brystkræft af at gå med bh, for eksempel bøjlebh?

Svar: Man får hverken brystkræft eller knoglekræft, som nogle tror, af at bruge bh – heller ikke bh med bøjle. Vi ved fra billedkunsten, at brystkræft har eksisteret,længe før bh’en overhovedet var opfundet, fordi der findes billeder af kvinder med forskellige former for kræftsvulster langt tilbage i tiden.

7. Kan man få brystkræft af stød og slag?

Svar: Nej, det er der ikke videnskabeligt bevis for. Hverken slag, stød eller traumer giver brystkræft.

8. Giver stress brystkræft?

Svar: Nej, stress kan ikke fremkalde brystkræft. Stress har faktisk modsat effekt, viser to danske undersøgelser, som Kræftens Bekæmpelse har foretaget. I den nyeste undersøgelse fandt man frem til, at kvinder, der er udsat for stress, har lidt mindre risiko for at udvikle brystkræft, end kvinder, der ikke er stressede. Den anden undersøgelse var af en lang række forældre, der havde mistet deres børn, hvilket jo er voldsomt stressende. Det viste sig, at de ikke havde en større forekomst af kræft.

9. Kan man få brystkræft af at ryge?

Svar: Cigaretter forbindes normalt ikke med brystkræft, men hvis man begynder at ryge tidligt, før brysterne er færdigudviklede, er der en øget risiko.

10. Brystkræft rammer vel kun ældre kvinder?

Svar: De fleste kvinder, der får brystkræft, er i alderen 50-70 år, og det er også derfor, man nu har vedtaget politisk at tilbyde mammografi hvert andet år for denne aldersgruppe. Men når det er sagt, er der altid grund til at holde øje med sine bryster, for man kan sagtens få brystkræft i yngre alder. Brystkræft ses dog sjældent hos kvinder under 30 år.

Sidst opdateret: 10.09.2007

Seneste brevkassesvar om Overordnet

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce