Annonce

Meningitis - hvad gør jeg?

De fleste af ved, at meningitis kan være en dødsensfarlig sygdom. Men hvornår skal vi reagere, når vi har mistanke om, at nogen er blevet smittet? Og hvordan?

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Din søn har feber, hovedpine og er stiv i nakken, så han ikke kan bøje hovedet fremover. Samtidig beder han om at få trukket gardinerne for, fordi det gør ondt at få lys i øjnene. Og så har han kvalme, og måske kaster han ligefrem op. Han ser ikke for godt ud. Du bliver bekymret.

Og det har du god grund til at blive, for der er risiko for, at han har meningitis. Professor Lars Østergaard er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk afdeling på Århus Universitetshospital. Han vakler ikke i sin anbefaling til, hvad næste trin er:

- Din søn skal tilses af en læge. Og det straks. Enten ved at tage ham med til egen læge eller ringe til vagtlægen og få en tid, så han kan få en lægefaglig vurdering, siger han.

Han understreger, at det ikke er nok at tale med egen læge, en vagtlæge eller en sygeplejerske over telefonen. Og at du må under ingen omstændigheder selv prøve at vurdere, om der er tale om meningitis.

- Det kan kun en læge undersøge og vurdere, slår Lars Østergaard fast.

Der er også den mulighed, at du ringer 112 efter en ambulance - det skal du gøre, hvis der er besvimelse eller krampe.

Hvis den læge, der undersøger, får mistanke om, at symptomerne skyldes den type meningitis, som er fremkaldt af bakterier, skal behandlingen sættes i gang med det samme. Den består i, at antibiotika og binyrebarkhormon sprøjtes direkte ind i en blodåre. De to væsker skal gives samtidig, i og med at binyrebarkhormonet ikke virker uden antibiotikaene, og så er der cirka dobbelt så stor risiko for at dø eller få mén efter meningitis.

Kun ved at undersøge, om der er bakterier i spinalvæsken, kan man med sikkerhed fastslå, om der er tale om den farlige form for meningitis. Men man venter ikke på at få udført en undersøgelse på et sygehus.

- Medicinen skal gives her og nu - ellers risikerer den syge at miste livet. Sker det ikke, er det en fejl fra lægens side, siger den ledende overlæge.

Hvordan bliver du smittet

Meningitis er en infektionssygdom ligesom forkølelse, halsbetændelse og influenza. Man bliver smittet gennem dråbeinfektion, dvs. de små dråber, som kommer fra host og nys fra en smittet person. Derfor er man mere udsat for at blive smittet, når man i sin dagligdag er tæt sammen med mange mennesker. For eksempel i børnehaver, på efterskoler og gymnasier - eller plejehjem og sygehuse.

Derfor er det også mest børn, unge og ældre, som oftest færdes på institutioner, der er i farezonen for at blive smittet. Men alle, som færdes i omgivelser med mange mennesker på trang plads, er særlig udsatte. Der er ingen undersøgelse, der siger noget om, om det er en god ide at blive vaccineret, hvis man ofte rejser med offentlig transport.

Nogle mennesker er bærere af virussen eller af en bakterie, der kan medføre meningitis, uden selv at have sygdommen. Når de ikke bliver syge, skyldes det formentlig, at de har et stærkt immunforsvar - men helt præcis, hvorfor nogle får sygdommen og andre ikke, ved man ikke.

Der er ingen kønsforskelle, når det kommer til, hvem der får meningitis. Men drenge og mænd bliver hårdere ramt, hvis de får sygdommen - hvorfor vides ikke.

Annonce (læs videre nedenfor)

To dødsfald 2017

SYMPTOMER PÅ MENINGITIS

  • Nakkestivhed - afhænger dog af, hvor meget betændelse, der er i hjernehinderne. Hvis der kun er lidt betændelse, kan man ikke mærke nakkestivheden.

  • Voldsom hovedpine

  • Feber

  • Kvalme / opkastninger

  • Lysfølsomhed

Kilde: Professor Lars Østergaard, ledende overlæge på Infektionsmedicinsk afdeling på Århus Universitetshospital

At meningitis er en uhyre alvorlig sygdom har vi til overflod set i 2017, hvor der i januar døde to unge mennesker.

Første tilfælde var 1. januar, hvor en 17-årig dreng fra Birkerød døde formentlig, fordi han ikke nåede frem til sygehuset i tide. Drengen ringede selv 1813 og fortalt om sine symptomer, blandt andet røde pletter på huden, som er et symptom på blodforgiftning. Han blev bedt om at få sine forældrene til at køre sig til sygehuset på trods af de klare symptomer på bakteriel meningitis. I og med at personalet ikke straks sendte en ambulance, og der derfor gik kostbar tid, før drengen kom i behandling, er Region Hovedstaden blevet politianmeldt for at have begået ’strafbar, grov pligtforsømmelse’ (kilde: dr.dk/nyheder).

Den 31. januar døde endnu en dreng, denne gang en 18-årig fra København (kilde: dr.dk/nyheder).

Som eksemplerne viser, er der er risiko for at få bakteriel meningitis, og i de seneste år har antallet af tilfælde i Danmark ligget på omkring 50 årligt (Kilde: Statens Serum Institut). Derfor er der god grund til at kende symptomerne og udvise handlekraft, hvis man får mistanke om, at man selv eller andre er ramt.

Læs mere om INFEKTIONER

Sidst opdateret: 07.03.2017

Seneste brevkassesvar om Infektioner

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce