Annonce

Lymfødem kan måske masseres væk

Af Karin Kaas, journalist

De videnskabelige beviser mangler, men ikke desto mindre tilbyder både det offentlige sundhedsvæsen og en lang række privatpraktiserende fysioterapeuter og alternative behandlere patienter med lymfødem at blive behandlet med lymfedrænage. En massageform, der skal få lymfevæsken ledt til de steder i kroppen, hvor lymfekirtlerne virker.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Førende lymfødemeksperter mener, at resultaterne af den manuelle lymfødemdrænage er nærmest ikke-eksisterende. De ærgrer sig samtidig over, at det offentlige bruger penge på behandlingen på landets hospitaler, mens det kan være svært at få bevilget det nødvendige antal kompressionsstrømper. Adskillige læger mener nemlig, at kompressionsstrømer giver den bedste behandling af de hævede arme og ben eller andre dele af kroppen, som er resultatet af især kræftbehandling. Her får patienterne lymfødem, fordi der enten er fjernet lymfekirtler i forbindelse med operationen, eller lymfesystemet er blevet beskadiget af stråler, så lymfevæsken hober sig op. Tilstanden er kronisk og kan være voldsomt generende.

En af de behandlinger, der tilbydes patienterne, er såkaldt Komplex Fysioterapeutisk Behandling, der omfatter manuel lymfedrænage – en særlig massageform som kort fortalt går ud på, at lymfødemterapeuten behandler med en blid form for massage, hvor specielle greb kombineret med tryk og roterende bevægelser skal gøre væskeansamlingerne i kroppen mindre ved at lede lymfevæsken til steder i kroppen, hvor lymfekirtlerne virker. Behandlingen består desuden i hudpleje, kompressionsbehandling og øvelser, som patienten selv skal gennemføre.

Lymfemassagen er omstridt

Lymfeterapeuterne, som er betegnelsen for de danske fysioterapeuter, der har en særlig uddannelse i lymfødembehandling, hævder, at erfaringerne med massagen er positive. Det samme gør mange af deres udenlandske kollegaer, ikke mindst i Tyskland, hvor lymfedrænage er en udbredt behandling.

Annonce (læs videre nedenfor)

Sådan foregår behandlingen med lymfemassage

I første fase behandles patienterne med manuel lymfedrænage af hele kroppen for at få lymfen væk fra vævet. Massagen starter ved halsen, hvor de store lymfegange munder ud i venesystemet. Derefter behandles krop og arme og ben. Ved hver behandling lægges der en kompressionsforbinding, og endelig får patienten behandlet eventuelle rifter og svamp i huden, som let kan opstå i de hævede områder. Når den del af behandlingen er overstået, er ødemet svundet så meget ind, at der kan tages mål til kompressionsstrømper, som skal bruges på det angrebne sted – arm eller ben.

Anden fase af behandlingen består af kompressionsstrømper, god hudpleje, øvelser, og eventuelt kan patienten selv udføre manuel lymfedrænage.

Formanden for Fysioterapeuters Faggruppe for Lymfødembehandling, fysioterapeut Kirsten Hedeager, der driver privat praksis i Vejle, lægger stor vægt på, at massagen ikke kan ses isoleret. Behandlingen består af de fire faktorer – massage, hudpleje, kompressionsbehandling og øvelser - som hænger uløseligt sammen, fortæller hun. Lymfedrænage er også anerkendt på mange hospitaler, hvor kræftpatienter tilbydes kompleks fysioterapeutisk behandling, indtil ødemet er faldet så meget, som det kan. Men de fleste steder er virkeligheden, at de patienter, der måtte have behov for en opfølgningsbehandling med lymfedrænage senere, selv må betale for behandlingen.

Dertil kommer, at det kan være svært at finde en uddannet lymfeterapeut specielt udenfor Storkøbenhavn, hvor de fleste klinikker er lokaliseret, fortæller Kirsten Hedeager.

Annonce (læs videre nedenfor)

Spørg om uddannelse

Der er andre end de eksaminerede lymfeterapeuter, der tilbyder lymfedrænage. Mange alternative behandlere har også den manuelle lymfedrænage på listen, men ikke alle har en egentlig uddannelse i massageformen. Som patient kan man sikre sig, at behandleren ved, hvad vedkommende har med at gøre, ved at spørge ind til, om vedkommende har gennemgået den godkendte uddannelse.

Kirsten Hedeager indrømmer gerne, at der ikke findes egentlig videnskabelig dokumentation for, at manuel lymfedrænage virker. Men hun mener nu heller ikke, at der er behov for anden dokumentation end den, der handler om hvorvidt ødemet faktisk bliver mindre af massagen. Og det er der masser af eksempler på, siger hun.

Lymfødem udvikler sig forskelligt fra patient til patient. Derfor tilpasses behandlingen individuelt, men Komplex Fysioterapeutisk Lymfødembehandling inddeles altid i de to faser; 1. Behandling og 2. Vedligeholdelse. Formålet med behandlingsfasen er at lindre generne, mindske hævelsen og tilpasse kompressionsstrømper. Her er den manuelle lymfedrænage en vigtig del.

Annonce (læs videre nedenfor)

Fakta

Dine rettigheder:
Får du lymfødem i forbindelse med en kræftoperation, vil du som hovedregel blive tilbudt lymfødembehandling på et sygehus i den region, hvor du bor. Regionerne har selv oprettet lymfødemklinikker på sygehusene eller indgået en aftale med privatklinikker. De fleste har efter afslutning af den primære lymfødembehandling behov for at gå til kontrol og få vedligeholdelsesbehandlinger. Det er forskelligt fra region til region, om man tilbyder vedligeholdelsesbehandlingen gratis på sygehuset eller henviser til en privatpraktiserende lymfødemfysioterapeut, hvor man selv skal betale for behandlingen. Hvis behovet først dukker op, efter man har afsluttet den primære behandling på sygehuset, er det en god idé at bede egen læge om en henvisning til sygehuset for at få konstateret, hvilken behandling der er brug for. Er man så uheldig at bo i en region, der ikke tilbyder behandling for lymfødem, kan man bruge det frie sygehusvalg, hvor egen læge kan henvise til et sygehus i en anden region.
Dansk opfindelse
Bag udviklingen af lymfedrænage står den danske læge Emil Vodder, der allerede i 1930'erne udviklede den særlige massageform. Han arbejdede primært i Tyskland og Frankrig, fordi hans behandlingsform ikke var anerkendt i Danmark. Lymfedrænage er meget udbredt på mange europæiske hospitaler. Det er for eksempel en meget almindelig behandlingsform efter større operationer for at fremme sårheling og mobilitet.
Annonce (læs videre nedenfor)

Læs mere om CANCER og LYMFØDEM

Sidst opdateret: 24.07.2015

Annonce