Annonce

Hver tredje ung har ondt i knæet

Voldsomme vrid i knæet. Skader som er kommet af for meget og for hård træning. Og endelig knæsmerter, som er diffuse og kommer snigende. En tredjedel af alle unge mellem 15 og 19 år har ondt i knæene.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

En tredjedel af unge mellem 15-19 år har ondt i knæene. Nogle skyldes deciderede skader, for eksempel et voldsomt vrid i knæet. Der kan være tale om overbelastning af muskler eller sener ved at træne for meget eller forkert. Nogle børn og unge har knæproblemer, fordi selve 'designet' af knæet ikke er så stabilt. Og så kan unge få knæsmerter, som skyldes for hård belastning af de såkaldte vækstskiver, som sidder i de store knogler tæt på leddene.

De nævnte knæproblemer er alle nogle, hvor lægerne med sikkerhed kan finde en årsag til smerterne og dermed stille en diagnose. Men for to tredjedele af de knæproblemer, unge har, er det ikke muligt at finde en årsag til smerterne. Hverken diverse tests af knæet og strukturerne omkring knæet, røntgen, ultralydsscanning eller MR-scanning giver en entydig forklaring på smerterne.

Diffuse smerter

Niels Christian Kaldau er ortopædkirurg med speciale i idrætskirurgi og diplomlæge i idrætsmedicin. Han ser mange unge med knæproblemer.

- Tilstanden kaldes for forreste knæsmerter, fordi smerterne hyppigt sidder inde under knæskallen, lige neden for knæskallen på underbenet og på siderne af knæskallen. Smerterne er ikke lokaliseret til et afgrænset område, de er diffuse, og det er ikke muligt at finde den struktur, som udløser smerterne, siger Niels Christian Kaldau.

Smerterne varierer i styrke. Nogle unge har så stærke smerter, at de ikke kan cykle, gå på trapper eller deltage i almindelig gymnastik. Andre har mindre ondt og mærker kun noget til smerterne i perioder. For de meget sportsaktive kan det betyde, at de må holde pauser og måske opgive at træne på højt niveau. Hvad der udløser de forreste knæsmerter, er uklart. Nogle unge fortæller, at smerterne kom, efter at de havde belastet deres knæ mere, end de plejer. For eksempel er de begyndt at løbe længere end tidligere, eller de træner hårdere og oftere. Men forreste knæsmerter kan også opstå hos unge, som ikke er sportsaktive.

- Det, vi ved, er, at flere piger end drenge får den type knæsmerter – dog ikke hvorfor. Og fælles for dem er, at smerterne kommer snigende, uddyber Niels Christian Kaldau.

Annonce (læs videre nedenfor)

Undersøgelse af knæsmerter

Når en ung henvender sig med smerter i knæet, spørger lægen som det første ind til, hvordan smerterne er opstået, hvordan de opleves, og hvornår de optræder. Sådan en patienthistorie kaldes en anamnese, og den giver som regel et godt billede af, hvad knæsmerterne skyldes. Derefter foretager lægen en såkaldt klinisk undersøgelse. Det vil sige en undersøgelse, som består af forskellige tests, blandt andet af knæets bevægelighed, af styrken, balancen i knæet og forskellige specifikke knætests. De sidste kan være for at undersøge, om der er løshed i knæleddet, og om menisken er beskadiget. Desuden undersøger lægen, om der er strukturer omkring knæet, der er meget ømme, og som kan være skyld i smerterne. Smerter i knæet kan opstå som følger af problemer i hofteleddet, anklen og fødderne, så derfor kan en undersøgelse af dem hjælpe til at forklare problemet.

- Ud fra de undersøgelser vil vi normalt kunne stille en diagnose, og vi har kun sjældent brug for at tage røntgenbilleder eller MR-scanninger. Kikkertundersøgelser bruger vi meget sjældent til at faststille en diagnose. Når vi går ind og ser i et knæ med kikkert, så er det primært, fordi alt taler for, at det er nødvendigt at operere for at få en bedring af generne, fortæller speciallægen.

Selve knæundersøgelsen er den samme for voksne og unge.

Behandling: Træning og accept

Ved de knæproblemer, hvor man entydigt kan sige, hvad årsagen er, findes der forskellige muligheder for at behandle målrettet. Operation, bandager, aflastning – og i de allerfleste tilfælde gradvis genoptræning af muskulaturen omkring knæet. Det afhænger af, hvad problemet er. Når det kommer til forreste knæsmerter, har det ikke været så ligetil at finde en behandling, i og med at der ikke er en entydig årsag. Derfor har man forsket i, hvilke former for behandlinger der giver en effekt.

- Det har vist sig, at et træningsprogram, hvor de unge styrketræner musklerne både omkring hofte og knæ, har den bedste effekt. Hvis den unge har tendens til at falde ned på indersiden af foden, kan det også være godt at følge op med indlæg i skoene, som støtter og løfter svangen. På den måde bliver belastningen i knæene mere hensigtsmæssig, forklarer ortopædkirurgen.

Træningen indledes med helt simple øvelser, hvor musklerne omkring knæ og hofte styrkes. Efterhånden sættes belastningen op, og træningen gøres mere 'funktionel', det vil sige, at man træner de bevægelser, som man skal kunne udføre i det daglige. Eksempelvis trappegang og cykling – og løb, hvor man hele tiden skifter retning, som man skal kunne for at spille fodbold og håndbold. Træningsprogrammet hjælper nogle, men ikke alle. Nogle bliver smertefri. Andre får mindre ondt – og andre igen har ingen effekt af træningen. De unge, der hurtigt kommer i gang med træningsprogrammet, har de bedste chancer for at blive smertefri.

Annonce (læs videre nedenfor)

Lærer at tage sig af smerterne

De unge med forreste knæsmerter vil som regel opleve, at smerterne bølger op og ned. I perioder har de meget ondt – i andre mindre. Derfor består en del af behandlingen af at lære de unge at håndtere smerterne, så de tilpasser deres træning og aktiviteter efter, hvor ondt de har.

- De skal lære at tage omsorg for sig selv og acceptere, at de i perioder har smerter, som de må leve med, pointerer Niels Christian Kaldau.

Samtidig er det vigtigt, at de unge ved, at de sagtens kan fortsætte med at være aktive og dyrke idræt, for undersøgelser viser, at de ikke vil få det bedre af helt at stoppe. Til gengæld skal de ignorere den gamle skrøne om 'at det skal løbes væk’ – det vil kun gøre ondt værre. Det handler om at finde den optimale belastning.

Forreste knæsmerter er ikke noget, man opererer for – heller ikke, hvis smerterne ikke er til at få kontrol over.

- Der er ikke noget, der tyder på, at de unge får noget ud af en operation. Så det gør vi meget sjældent, og kun hvis der er noget, der tyder på, at smerterne kommer inde fra selve knæleddet. Det vil typisk være, hvis vi mistænker, at der er kommet noget i klemme, typisk en plica, som er en lille fold i knæleddet. Så kan vi fjerne den – og det kan have en god effekt, fortæller Niels Christian Kaldau.

Typiske knæproblemer hos unge

Overbelastningsskader:

 • Løberknæ – overbelastning af en sene på ydersiden af knæet
 • Springerknæ – overbelastning af senetilhæftning under knæskallen
 • Osgood-Schlatter, som er en irritation af vækst under knæskallen. Den ses dog primært hos børn i voksealderen fra 9 – 14 år
 • Irritationstilstande i slimsække (små slimpuder, som nedsætter gnidningsmodstanden mellem sener og knogler)

Traumer – pludselig skade pga. vrid eller fald:

 • Læsion af menisk
 • Læsion af korsbånd (forreste eller bageste)
 • Læsion af ledbånd på siden af knæet (inderside / yderside)
 • Skader på brusken

Andre knæproblemer:

 • Forreste knæsmerter
 • Ledskred af knæskallen

Symptomer på forreste knæsmerter

 • Smerterne er diffuse
 • Smerterne kommer snigende
 • Smerterne opleves på undersiden af knæskallen – og omkring knæskallen
 • Smerterne bølger typisk frem og tilbage i styrke
 • Det er meget forskelligt, hvor ondt den enkelte unge har
 • Forværres ofte ved længere tids siddende stilling, eks. i biografen eller ved flyveture Kilde: Niels Christian Kaldau / Michael Skovdal Rathleff et al: Behandling af forreste knæskader handler om mere end genoptræning af knæet; 2017.

Læs mere om MUSKLER, LED OG KNOGLER

Sidst opdateret: 12.06.2018

Seneste brevkassesvar om Muskler, led og knogler

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce