Annonce

Høreapparatet gør livet lettere for Else

Efter otte år med høreproblemer har Else Ellegaard fået to høreapparater på prøve, og forskellen er overvældende. Livet er blevet lettere derhjemme såvel som på jobbet, og hun opfordrer alle andre med høretab til at komme af sted og gøre noget ved problemet.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Else Ellegaard er 60 år og har lige haft sine første høreapparater på prøve i fire uger. Den første arbejdsdag med høreapparat viste straks, at der var sket en forandring med hørelsen. Der var morgenbrød på kontoret, og lyden af knitrende bagerposer var så høj, at det var nødvendigt at skrue ned for høreapparatet.

-Min hørelse har været dårlig i lang tid, i omkring otte år, og jeg har nok vænnet mig til, at lydene er dæmpede. Det var i hvert fald en mindre forskrækkelse, hvor meget en pose bagerbrød kunne larme, siger Else Ellegaard.

Læs også: Hvad kan man gøre ved høretab?

Gik med høretab i otte år

Med en hverdag som receptionist i Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling var hørelsen efterhånden blevet et problem. Høretesten hos ørelægen viste, at Else havde svært ved at høre de lave og de høje lyde. Især dybe mandestemmer var svære at høre, og det gjorde arbejdsdagen besværlig.

-Hver dag har vi mange besøgende i huset, og det er i mit job at tage godt imod dem. Problemet gennem de seneste år har været, at jeg ikke kan høre, hvad gæsterne siger.

Så når der kommer gæster, rejser jeg mig op og skynder mig om på den anden side af receptionen for at komme tæt på, så jeg bedre kan høre.

Det gælder ikke kun gæsterne, men også mine kollegaer, der efterhånden er vant til at gentage sig selv, når de taler med mig, siger Else Ellegaard.

Else oplevede, hvordan hendes egen far altid sad med hånden krummet bag øret og ikke kunne høre noget, men han nægtede at se problemet i øjnene og gøre noget ved det. Sådan har hun det ikke.

- For mig spiller det kosmetiske og forfængeligheden omkring høreapparatet ingen rolle. Det generer mig meget mere ikke at kunne høre, og det er  lang tid siden, jeg har været i stand til at sidde i en spisestue med andre mennesker og føre en samtale. Jeg kan ikke høre noget, for lydene drukner simpelthen i mumlen. Jeg går gerne med et lille apparat bag øret, hvis det kan give mig hørelsen tilbage, fortæller Else Ellegaard.

Else har været hos ørelægen flere gange, men har hver gang fået den besked, at der ikke var noget at gøre ved den dårlige hørelse, fordi den er aldersbetinget. Da hun var til ørelægen for nylig, fik hun dog lægen overbevist om, at hun skulle have lov til at prøve, om ikke hun kunne hjælpes, så hun har fået en henvisning til Høreklinikken på Hillerød Sygehus, hvor der er flere måneders ventetid. Derfor har Else kontaktet en privat virksomhed, der via en annonce søgte testpersoner til at afprøve nogle nye høreapparater.

-Da jeg stødte på annoncen var jeg ikke i tvivl om, at det skulle have en chance. Beskeden hos ørelægerne har været, at jeg ikke ville have gavn af høreapparater, da det mest er de dybe toner jeg mangler. De høreapparater, jeg nu har haft testet, kan indstilles til at forstærke de dybe alene, og det virker, siger Else Ellegaard.

Testapparatet kan hun beholde i omkring fire uger. Herefter kan hun enten betale for at beholde det eller aflevere det tilbage og leve med sin dårlige hørelse, indtil hun har tid på den offentlige høreklinik.

Læs også: Kom godt i gang med dit første høreapparat

Annonce (læs videre nedenfor)

En ny hverdag

Høreapparatet har sat sit præg på hverdagen, og også omgivelserne har lagt mærke til, at Else hører bedre.

-Tidligere plejede lyden på mit tv at stå på 36-37, men det er altså for højt, og den er kommet helt ned på 20 nu. Når jeg ser tv med min datter, plejer hun at skrue ned for lyden, men nu kan vi køre på samme niveau. Mine kollegaer har også bemærket, at jeg taler lavere. Vi har en censor, der måler decibel på kontoret, og mine kollegaer har tidligere kaldt mig ”Elsometeret”, fordi min stemme er kraftig, og fordi jeg fik censoren til at slå ud. Men det gør jeg altså ikke mere, siger Else Ellegaard.

Der er ingen tvivl om, at Else gerne vil have et høreapparat fremover. Hun er dog endnu ikke afklaret med, om hun skal betale af egen lomme for det testapparat, hun har i øjeblikket, eller hun skal aflevere det igen og vente til juni, hvor hun har tid på høreklinikken på Hillerød Sygehus.

Hvis jeg ønsker at beholde testapparatet fra den private klinik, vil det koste mig 10.000 kroner, så hvis jeg kan få et tilsvarende apparat på Hillerød Sygehus uden at betale noget, vælger jeg selvfølgelig det. Men jeg er også parat til at lægge pengene, hvis det giver mig den bedste løsning, siger Else Ellegaard.

Fakta

Elses råd til andre med høretab

  • Hvis du går rundt med dårlig hørelse, så kom af sted og gør noget ved det. Glem forfængeligheden – den livskvalitet du får ved pludselig at kunne høre igen er det hele værd. Og et apparat, der som mit sidder bag øret, er ganske lille, og man ser det overhovedet ikke.

  • I min situation hjalp det at være vedholdende. Selvom ørelægen sagde, at der ikke var hjælp at hente, så fandt jeg selv en løsning. Det er langt fra sikkert, at jeg vælger den private løsning med en høj egenbetaling, men testperioden har vist mig, at et høreapparat gør en stor forskel.

  • På et tidspunkt spurgte min chef, om ikke jeg skulle få gjort noget ved hørelsen. Det blev sagt på en pæn måde, og det kan godt betale sig at lytte til, hvad omgivelserne siger. Omgivelserne er lige så plagede, som du selv er, og nogle gange opdager de, at hørelsen svigter, før du selv er klar over det. Så lyt til omgivelserne.

Sidst opdateret: 22.05.2017

Annonce