Annonce

Det er alle pengene værd

100.000 kroner fattigere, men 4 fastsiddende tænder rigere. Dyrt, men dejligt siger Karin Nielsen om sine nye implantater, der har afløst delprotesen.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

54-årige Karin Nielsen har netop afsluttet et otte måneder langt forløb, hvor hun har udskiftet sin 10 år gamle delprotese med fire nye fastsiddende tænder. Pris 100.000 kroner, men resultatet er alle pengene værd, siger hun.

Forud er gået næsten 10 år med delprotese. Absolut en nødløsning, siger hun, men den høje pris forhindrede hende i første omgang i at få isat implantater . Hun har dog aldrig været i tvivl om, at hun ville have faste tænder igen, når økonomien tillod det.

Det gjorde den så for et års tid siden, hvor hun begyndte at afsøge markedet. Det er lidt af en jungle og for en lægmand vanskeligt at overskue. Men hun var fast besluttet på at blive ved med at spørge, indtil hun var helt klar over, hvad hun sagde ja til. Hun besøgte fire tandlæger – heraf en i Tyskland – som kom med hver deres bud på, hvad der skulle til. Og med hver sin pris, hvor den tyske tandlæge lå omkring 30.000 under det, hun kom til at betale hos den danske tandlæge.

- Der var stor forskel på, hvilken løsning de forskellige foreslog og ikke mindst på, hvor langvarig processen var, siger Karin Nielsen, der endte med at vælge den dyreste og mest langvarige løsning.

Karin Nielsens problemer med tænderne skyldes hovedsageligt, at hun har dårligt udviklede tandrødder. Det var årsagen til, at hun mistede fire tænder.

Forløbet

Processen startede i januar i år, hvor hun fik klaret nogle småting - blandt andet en tand, der skulle fjernes. Efter en måneds pause gik det for alvor i gang. Karin Nielsen skulle have lavet knogletransplantationer i begge sider af overmunden, fordi der var for lidt knogle til at fæstne de titaniumskruer, de nye tænder skulle sættes på. Andre af de tandlæger, hun havde haft kontakt med, ville lave transplantationen i begge sider på én gang. Men Karin Nielsens tandlæge ville kun lave én side ad gangen og så holde pause inden næste operation.

- Du bliver simpelthen for smadret, hvis jeg opererer dig i begge sider på én gang, sagde han.

Og efter at hun nu har været igennem transplantationerne, er hun meget glad for, at han havde den indstilling. For selvom transplantationerne gik, som de skulle, er det en hård omgang. Især den sidste, som blev lavet en måned efter den første. Hun lignede en, der ”havde været brugt som boksebold”, med et hævet hoved, blå mærker og blødning fra både næse og mund.

- Det gik nu hurtigt over. Efter fire dage kunne jeg igen vise mig offentligt, uden at min mand blev mistænkt for hustruvold, siger hun.

Samtidig med knogletransplantationerne blev titaniumskruerne eller det, der på tandlægesprog hedder fixturer, sat i, og efter seks måneder var alt helet op og de nye tænder sat på plads.

Tryghed

Det kunne have været gjort hurtigere end de otte måneder, hvis hun havde valgt en anden løsning. Men det har aldrig været afgørende for hende, hvor lang processen var. Det afgørende var, at hun følte sig helt tryg ved den tandlæge, hun valgte.

- Det gav mening for mig, at han begrundede de lange pauser med, at man udnyttede kroppens egen helingsproces for at få det bedst mulige slutresultat, siger hun.

Optimal heling var også baggrunden for, at tandlægen valgte at udtage den knoglemasse, der skulle transplanteres, så tæt på det nye sted som muligt. Jo tættere på desto større chance for, at der ikke opstår problemer med afstødning af den transplanterede knogle, fortalte han. Og det gav også god mening for hende. Alt foregik i lokalbedøvelse. Tandlægen tilbød også narkose, men det fravalgte hun. Hun mærkede intet, men kunne høre lyden fra boret i de cirka to timer, der blev arbejdet med kæben.

Begge transplantationer og selve isætningen af tænderne forløb som det skulle. De eneste alvorlige gener, hun havde undervejs, var, at delprotesen drillede, og hun måtte have nogle midlertidige løsninger.

Hun havde valgt en torsdag begge gange, der skulle laves transplantationer. Hun meldte sig syg om fredagen og kunne så møde på arbejde igen mandag morgen. ”Lidt skæv i hovedet, men nogenlunde OK. Og i hvert fald ikke værre, end at det var til at holde ud”, siger hun.

Gode råd

Karin Nielsens råd til andre, der overvejer at få implantater er, at de skal undersøge markedet ordentligt og så vælge den tandlæge, de føler sig mest tryg ved.

- Man er jo på Herrens mark, når det gælder en sådan operation. Så jeg vil anbefale, at man vælger en tandlæge, der har god erfaring, og som man i øvrigt føler sig tryg ved, siger hun. Hun googlede sig frem til tandlæger, der tilbyder implantatbehandling. Hun søgte hovedsageligt i det område hvor hun bor, mens altså også i Tyskland. Hun besøgte alle de fire tandlæger, hun overvejede.

Desuden er det vigtigt, at man tilrettelægger behandlingen sådan, at man har luft nogle dage til at komme sig. Hun kunne i hvert fald ikke være gået på arbejde dagen efter, understreger hun.

Hun synes da, at 100.000 kroner er mange penge og overvejede også stærkt at benytte sig af den tyske tandlæge fordi han var billigst. Men valgte trods prisen den tandlæge, hun følte sig mest tryg ved. I øvrigt ser hun ikke alle 100.000 kroner som ren ekstraudgift. Hun har haft så mange problemer med tænderne og kunne forvente flere, og det koster jo hver gang, man besøger tandlægen.

- Det er alle pengene værd. Det er en fantastisk fornemmelse, at tænderne sidder fast, og at jeg overhovedet ikke skal tage hensyn til, hvad jeg sætter tænderne i. Og det ser fuldstændig naturligt ud, siger Karin Nielsen.

Fakta

Når prisen for Karin Nielsen fire nye tænder blev så høj, skyldes det ikke mindst, at hun skulle have lavet knogletransplantationer i begge sider af munden. Det er blevet til mange besøg hos tandlægen, før hun endelig kunne forlade klinikken med faste tænder. Ved første besøg blev hun grundigt undersøgt, og der blev taget røntgenbilleder, så tandlægen kunne fastlægge, hvilken behandling der skulle til. Ved andet besøg blev munden gjort ”klar”, blandt andet fik hun trukket en tand ud. Hver knogletransplantation omfattede selve transplantationen og to opfølgningsbesøg. Så et besøg, hvor de nye tænder blev sat i, og to opfølgningsbesøg hvor tandlægen sikrede sig, at alt var, som det skulle være. I prisen indgår naturligvis også fremstillingen af de nye tænder.

Læs mere om TANDIMPLANTATER

Sidst opdateret: 11.02.2013

Annonce