Annonce

Tema: Prostatakræft

Der er 40 procent risiko for, at en 50-årig mand udvikler prostatakræft på et tidspunkt, der er 17 procents risiko for, at han får symptomer, men kun tre en halv procent risiko for at dø af sygdommen. Derfor bliver prostatakræft ofte kaldt en sygdom, man dør med og ikke af, men denne holdning er der delte meninger om.


Prostatakræft - hvad er det?

Kræft i prostata er en sygdom, som udvikler sig meget langsomt. Små områder med kræftceller i prostata er endda hyppigt hos ældre mænd.

Undersøgelser for prostatakræft

Når en læge skal finde ud af, om man lider af prostatakræft, foretages der forskelliuge undersøgelser. Blandt andet vil lægen mærke, om der er hårde områder i prostata, måle PSA og eventuelt tage en vævsprøve.

Helbredende behandling af prostatakræft

Hvis kræften udelukkende sidder i prostata og ikke har spredt sig, er der gode chancer for at blive helbredt. Læs om behandlingsformer her.

Lindrende behandling af prostatakræft

Selvom lægen vurderer, at kræften ikke kan helbredes, er der en række gode behandlinger, som kan hæmme udviklingen af sygdommen.

Prostatakræft – behandling eller ej?

I sommeren 2008 kørte PROPA - Prostatacancer Patientforeningen - en oplysningskampagne om prostatakræft. Hovedbudskabet var, at mænd skal være opmærksomme på symptomerne på prostatakræft og komme afsted til lægen. Men det er et problematisk budskab, mener lægerne.

Patienter bør være med, når behandlingsmetoden skal besluttes

Patienter bør også være med til at bestemme, om der skal satses på en helbredende eller lindrende behandling. Når man har prostatakræft, som lægerne opgiver at behandle, går det ud over livskvaliteten, skriver en mand i debatten om prostatakræft.

Temaer i 2010:

Annonce