Annonce

Psoriasis rammer også psyken

Huden er kroppens største organ og det mest synlige. Røde plamager, skæl og kløe er derfor noget, der i høj grad påvirker psoriasispatienters hverdag og selvtillid. For psoriasis er mere end cremer og årlige ture til Israel. Psoriasis er at have lange trøjer på om sommeren, at undgå mørke jakkesæt, aldrig at gå i svømmehallen og hele tiden at føle sig set. For psoriasis er nemlig en sygdom, der påvirker psyken i lige så høj grad, som den påvirker huden.


Hvad er psoriasis?

Selvom det er en af de mest almindelige hudsygdomme, oplever mange danskere, der lider af psoriasis, at omverdenen intet kender til sygdommen. Især frygten for at psoriasis smitter, er noget, mange bliver mødt med. Her kan du læse fakta om psoriasis, hvad det er, hvorfor det opstår, og hvordan detikkesmitter.

Psoriasis og din psyke

At have psoriasis i slem grad kan have lige så stor indflydelse på livskvaliteten, som en livstruende sygdom kan. Samtidig kan en stresset hverdag forværre psoriasis, og en positiv indstilling kan hjælpe med at holde udbruddene i skak. Derfor er det vigtigt, at man som psoriasispatient ikke kun koncentrerer sig om sin hud.

Psoriasis og omgivelserne

Psoriasis er en hudlidelse, der kan have store konsekvenser for hverdagen og især for omgangen med andre mennesker. Men psoriasis kan sagtens blive en del af hverdagen, det kræver dog en god del beslutsomhed og åbenhed samt støtte fra omgivelserne.

Tanjas lange kamp

Tanja har haft psoriasis, siden hun var 6 år gammel. Hun har taget hele turen med tjærebehandling, ophold ved Det Døde Hav, lysbehandlinger og biologiske behandlinger. Samtidig har hun været i gennem folkeskolen, de hårde teenageår, næsepiercinger, den første forelskelse, den fast kæreste og graviditeter. Læs hele hendes historie her.

"Det skal ikke være en hudlidelse, der styrer min påklædning!"

Peter Severin har lidt af psoriasis, siden han var 18 år gammel. I dag er han en succesfuld konsulent for erhvervsledere overalt i Danmark. Han besluttede for ti år siden, at en hudlidelse ikke skulle få lov til at styre hans liv. Læs om hvordan Peter Severin håndterer sin psoriasis.

Du er ikke alene

Psoriasis er en af de mest udbredte hudlidelser i Danmark. Så selvom man en gang imellem kan føle sig helt alene med de røde plamager, så er der masser af andre, der kender problemet. Deltag i debatterne her på Netdoktor, og få de andre brugeres gode råd.

Temaer i 2010:

Annonce