Annonce

Måling af kulilte i blodet

- Nu ryger jeg 10 cigaretter om dagen. Og jeg ryger dem under emhætten i køkkenet, fortæller Lis. - Det lyder rigtig godt! Du kunne også prøve at skifte til et andet mærke, noget der gør, at du ikke får den velkendte smag i munden. Det kan mindske lysten, siger Jette. Én af hendes tidligere deltagere på et rygestopkursus valgte at tage endnu vildere metoder i brug for at gøre adgangen til cigaretterne besværlig. - Han valgte at lægge dem på loftet. Så for overhovedet at komme til dem, måtte han først ud i garagen og hente en stige, fortæller hun smilende. - Ja, for det er jo en kamp man har med sig selv hver gang. Det gælder om at snyde sig selv, siger Lis. Jette vil finde ud af hvor meget kulilte Lis har i blodet. Det kan give et billede af hvor på rygerskalen hun ligger.

Et lille sort apparat med mundstykke, tællesystem og bippende lyde bliver samlet. Og Jette beder Lis om at holde vejret i 15 sekunder, før hun puster al luften langsomt ud i mundstykket. Apparatet går igang med at tælle og giver et lille bip fra sig. Den afslører at Lis er storryger. - Du ligger på cirka 20 ppm. Det vil sige, at næsten fire procent af dine røde blodlegemer er uden ilt nu, fortæller rygestopinstruktøren. Kulilten binder sig 200 gange bedre til kroppens røde blodlegemer og overtager derved pladsen fra den ilt, som muskler, stofskifte og hele kroppen i det hele taget har brug for for at fungere optimalt.

- Det er derfor mange rygere godt kan føle sig sløve. Hjertet er også en muskel, og når det ikke får nok ilt, arbejder det mere end det burde - det er derfor, der er en øget risiko for at få forhøjet blodtryk og blodpropper som ryger, fortæller hun. Hvis Lis lige havde røget ville helt op til 10 procent af hendes røde blodlegemer have åndenød.

Sidst opdateret: 01.02.2000

Annonce