Annonce

Røgfri med nikotinprodukter

Der findes mange midler på apotekets hylder, der kan hjælpe en med til at slippe ud af nikotinafhængigheden, eller blot hjælpe med at nedsætte antallet af de cigaretter, man ryger. Undersøgelser har vist, at chancen for, at rygeafvænningen lykkes, er dobbelt så stor med nikotinprodukter som ved rygeafvænning uden.

Hvis man er afhængig

Ifølge en undersøgelse, som Gallup i 1996 lavede for Tobaksskaderådet, Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen, var 86 procent af alle eks-rygere på det tidspunkt holdt op med at ryge uden brug af hjælpemidler af nogen art. Men det viser sig, at mange garvede rygere hurtigt begynder igen. Akupunktur og hypnose kan give gode resultater i starten, men der er ingen videnskabelig dokumentation for, at det virker på længere sigt.

Hvis man har lavet Fagerstrøms test , og det viser sig, at man er en type, der er afhængig af nikotin, kan et lægemiddel til rygeafvænning måske hjælpe. Midlerne indeholder nikotin, men man slipper for de mange andre skadelige stoffer fra cigaretterne, for eksempel tjære og kulilte .

Annonce (læs videre nedenfor)

Tyggegummi, plaster eller spray?

Der findes flere forskellige nikotinprodukter til rygeafvænning. Alle kan købes i håndkøb på apoteket. Tyggegummi, plaster, inhalator, næsespray samt de forholdsvis nye resoribletter til at lægge under tungen. Midlerne kan bruges enkeltvis eller i kombination, og den bedst egnede rygeafvænning er bestemt af rygerens afhængighed af nikotin.

Tyggegummi, næsespray og resoribletter giver en hurtig dosis nikotin, når man føler et akut rygebehov. Produkterne kan også være velegnede, hvis man er den type, der kan lide at 'gøre' noget, når man ryger, for eksempel holde noget i hånden

Plastre derimod giver en jævn nikotintilførsel over 16 eller 24 timer, mens man ikke selv skal foretage sig noget i den forbindelse. Nicorette plastre afgiver en dagsdosis over 16 timer, mens Nicotinell og Niquitin plastre virker over 24 timer. Det vil sige, man skal sove med 24-timers plastret på, mens 16-timers plastret tages af før sengetid.

Bivirkninger

Som med al anden medicin, kan der være bivirkninger forbundet med en behandling med nikotinprodukter. Men tit kan man selv gøre noget for at undgå de værste gener. For eksempel skal man huske at placere plastret på et nyt stykke hud hver dag, for at undgå rødme og udslæt på stedet. Og tyggegummiet skal tygges på en helt særlig måde, som det står beskrevet på instruksen i pakken.

De almindelige bivirkninger af nikotin, for eksempel hovedpine, svimmelhed, og søvnbesvær, kan man også komme ud for at opleve.

Desuden skal man være opmærksom på eventuelle uheldige virkninger, hvis man bruger anden medicin. For eksempel kan det være nødvendigt at ændre doseringen af astmamedicin med theofyllin . Nikotinets virkning på hjerte og kar kan betyde at personer med svær hjertesygdom ikke bør bruge produkterne. Spørg hos lægen eller på apoteket.

Annonce (læs videre nedenfor)

Afhængig af afvænningsmidlet?

Når nikotin nu er vanedannede, er det nærliggende at tænke sig, at man også kan blive afhængig af det middel, man bruger ved afvænningen. Og det sker faktisk også for cirka 10 procent af dem, det lykkes at holde op med at ryge ved hjælp af nikotinprodukter. Men risikoen er lille i forhold til de mange langt værre risici, der er ved at fortsætte med at ryge . Desuden kan man ikke blive afhængig af nikotinplastret, men kun af midler som for eksempel tyggegummi, inhalator og spray.

Sidst opdateret: 01.02.2000

Seneste brevkassesvar om Overordnet

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Medicin som kan anvendes

Zyban - Udgået: 17-04-2023
Annonce