Annonce

Unge har ondt i ryggen

Hver tiende 12-13-årige har problemer med ryggen, og andelen er over 50 procent hos de 18-20-årige. Så klager din teenager over ondt i ryggen, kan der være noget om snakken. Netop nu arbejder forskerne på højtryk for at finde årsagerne, men én ting står allerede klart: Fysisk aktivitet er et must!

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Ømme lænde og stive nakker er hverdagskost i Danmark. Spørger du dine kollegaer, om han eller hun har ondt i ryggen, vil mere end hver tredje ifølge Gigtforeningen svare ‘ja’. Indtil nu har rygforskningen koncentreret sig om den arbejdsdygtige alder, men i det nye årtusind er der kommet fokus på børnene.

– Tidligere havde man kun to svar, når et barn klagede over ondt i ryggen: Enten var det vokseværk og ville gå over af sig selv, eller også var det en alvorlig sygdom. Alt det indimellem er først ved at blive undersøgt nu, siger kiropraktor og professor Jan Hartvigsen. Han er forskningsleder på Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet, hvor han er involveret i flere projekter, der handler om børns rygsundhed, for eksempel hvordan man bedre forebygger smerter ved at identificere de faktorer, der disponerer for rygproblemer, og hvilke behandlinger, der virker bedst, når børnene har fået smerter. Det overordnede formål med forskningen er at sikre, at børn får lagt grunden til et liv uden ondt i ryggen.

Ifølge professoren fortæller 10 procent af de 12-13-årige, at de har ondt i ryggen, og dette bakkes op af deres forældre. Spørger man de 18-20-årige, siger 50-60 procent, at de har haft en episode med smerter inden for det seneste år.

– Det ser ud til, at stigningen er gradvist lineær. Der bliver altså stille og roligt flere og flere, der får ondt i ryggen, og efter de 18-20 år er andelen forbavsende konstant. Mange tager problemerne med sig ind i voksenalderen, og det betyder, at vi skal sætte meget tidligere ind med forebyggelse, end vi hidtil har troet, siger Jan Hartvigsen.

Skolebørn bliver undersøgt

Netop nu har Syddansk Universitet to store undersøgelser i gang om børns rygge. Det ene følger 1.300 skolebørn i to år, fra de er 11 år, til de er 13 år – netop den alder, hvor forskerne ved, at der sker noget i forhold til ryggen.

– Når man er under 11 år, har de færreste oplevet problemer med ryggen, men fra cirka 12-års-alderen og frem til 20 år stiger hyppigheden voldsomt, og mange oplever konsekvenser i form af dårligere livskvalitet og nedsat fysisk aktivitet, og mange søger behandling, siger Jan Hartvigsen.

I dette projekt bliver det blandt andet undersøgt, hvilken indvirkning fysisk aktivitet og psykisk velbefindende har for de unge rygge. Dataindsamlingen sluttede i maj, og inden for et år vil resultaterne kunne publiceres.

Det andet projekt er verdens største børneinterventionsundersøgelse, Svendborg Projektet, som involverer størstedelen af skolebørnene i Svendborg Kommune på Fyn. Undersøgelsen ser bredt på børnenes sundhed, herunder også på deres rygge .Intervention betyder, at forskerne ‘indfører' noget eller ‘eksperimenter', i dette tilfælde eksperimenterer forskerne med at indføre flere idrætstimer og behandle børnenes rygge.

Hvorfor får de ondt?

Selv om forskningsområdet på mange måder er nyt, ved forskerne dog allerede en del. Jan Hartvigsen og hans kolleger har kigget på eksisterende materiale for at se på årsagerne til de unges rygsmerter, og her blinker to især ud: arvelighed og fysisk aktivitet.

- Arvelighed forklarer forekomsten af omkring 40 procent af børn og unges rygsmerter. Det er dog ikke det samme som at sige, at ondt i ryggen er en arvelig sygdom, og at der findes et ‘ryg-gen’. Der er tale om et samspil mellem flere hundrede gener og derudover et samspil mellem disse gener og miljøet, for eksempel den fysiske aktivitet. Vi ved ikke præcis hvordan, men vi arbejder på højtryk for at undersøge det, siger Jan Hartvigsen.

Fysisk aktivitet tør forskerne til gengæld godt melde klart ud om: Det skal der til.

– Glade og aktive børn har mindre ondt. Hvilken form for fysisk aktivitet, der batter mest i forhold til ryggen, ved vi ikke præcist, men det er også mindre vigtigt i forhold til, om barnet er aktivt eller ej. Der er en voksende gruppe af børn, der slet ikke er aktive, og det er bekymrende, siger Jan Hartvigsen, der opfordrer til at finde den bevægelsesform eller sportsgren, barnet synes er sjovt.

Tasken, stolen, computeren

Til gengæld lyder der ingen bekymrede ryster over tunge skoletasker eller ikke-ergonomiske borde og stole.

– Man har ikke kunnet påvise, at det har nogen særlig betydning, hvor tunge skoletasker, barnet bærer. At bære en taske er jo vand i forhold til, hvad et barn bar på for 50 eller 100 år siden. Og selv om en børneryg tåler mindre belastning end en voksenryg, så kan den faktisk tåle en del.

Hvad angår borde og stole gælder det ifølge professoren om sund fornuft:

– Så længe det lange rær på 1,70 ikke sidder ved det samme bord som hans lille kammerat på 1,55, så giver det ingen nævneværdig effekt med specialiserede møbler. Computeren er ofte blevet skældt ud for at lokke børnene til at sidde i dårlige stillinger i timevis. Og det med ‘timevis’ er da også et problem, for det tager tid væk fra den fysiske aktivitet, som er så vigtig. Men selve det at sidde ved computeren er ikke problematisk i sig selv. På samme måde er det okay at sidde stille i timerne i skolen, understreger Jan Hartvigsen:

– Ethvert sundt og raskt barn kan tåle at sidde ned de 45, en lektion varer. Børn skal cykle til skole, have idræt i skolen og være fysisk aktive i deres fritid. I timerne skal de lære, og det foregår nu engang bedst, når de sidder ned og koncentrerer sig.

Ondt i livskvaliteten

Der er god grund til, at forskerne nu arbejder på højtryk. Ud over, at forebyggelsen skal ind meget tidligere, hvis den skal batte, så gør de ømme rygge også skade her og nu.

– Halvdelen af de unge siger, at deres rygproblemer påvirker deres humør, en fjerdedel af dem siger, at de dyrker mindre motion på grund af ryggen, og en fjerdedel har søgt behandling. Det påvirker altså deres livskvalitet negativt, siger Jan Hartvigsen. Som forældre bør vi ifølge Jan Hartvigsen tage vores børns rygproblemer alvorligt og søge læge, kiropraktor eller fysioterapeut, hvis:

  • smerterne er vedvarende

  • smerterne er tilbagevendende

  • smerterne er meget stærke

– Autoriserede rygbehandlere er læger, kiropraktorer og fysioterapeuter, og dem kan man konsultere for at få udelukket, at barnet har en alvorlig sygdom som for eksempel børnegigt eller måske brud, som er opstået under leg eller sport. Klager barnet over rygsmerter, vil jeg anbefale, at man søger rådgivning. Der behandles en del på børn, både med øvelser, massage og manipulation (det, man forbinder med en kiropraktor-behandling, red.). Selv om vi endnu ikke har dokumenteret, hvad der virker, så oplever mange lindring ved behandlingerne, siger Jan Hartvigsen.

Til gengæld er det en dårlig idé at lægge barnet eller den unge i seng med en Panodil. – Som hovedregel har barnet godt af bevægelse og aktivitet – ligesom voksne. Vores problem i dag er ikke, at vi bevæger os for meget, men alt, alt for lidt.

Fakta

Vidste du, at ...

  • Flere piger end drenge lider af ondt i ryggen? Forskerne ved ikke præcis hvorfor, men en teori går ud på, at de går i pubertet tidligere, og at hormonelle forandringer i den forbindelse har en indflydelse på rygproblemerne.

  • Der er en overhyppighed af rygproblemer hos børn med astma? Heller ikke her findes der endnu evidensbaseret forskning, som kan forklare sammenhængen.

  • Forskerne fra Syddansk Universitet har scannet børns rygge og fundet tegn på slidgigt (degenerative forandringer) i børn helt ned til 13 år?

    Kilde: Jan Hartvigsen, professor ved Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet

Læs mere om NAKKE OG RYG

Sidst opdateret: 01.09.2012

Annonce