Annonce

Sund med kosttilskud

Du kan læse mere om kosttilskud i Politikens bog om kosttilskud af Jerk W. Langer.
Kig i dit køkkenskab: Der står sikkert et par præparater i flotte pakninger. Se så lidt nærmere på æskens tekst: Her kan du formentlig kun læse, at man skal tage to tabletter om dagen. Hvad præparatet hjælper mod, hvornår du ikke må bruge det, og information om eventuelle bivirkninger kan du intet læse om. Det er, fordi du har et kosttilskud i hånden.

Tag så hen i Matas eller på apoteket og kig nærmere på forretningens 'mur' af præparater med hvidløg, vitaminer, ginseng og så videre. På nogle af præparaterne kan du læse, hvad de skal bruges til, for eksempel mod forhøjet kolesterol eller hoste. Det er naturlægemidlerne. Men på langt de fleste får du ingen information om virkning og mulige bivirkninger. Det er kosttilskuddene.

Mange hundrede kosttilskud

Hver 10. dansker tager regelmæssigt kosttilskud og naturlægemidler, og tæller vi den daglige multivitaminpille ved morgenbordet med, drejer det sig om halvdelen af den danske befolkning.

Der findes mange hundrede kosttilskud på det danske marked. Ingen kender det præcise antal, for langt fra alle er registreret af myndighederne. Hertil kommer de righoldige muligheder for at købe tilskud i udlandet eller over internettet. Et forsigtigt bud er, at vi køber for måske én milliard kroner kosttilskud om året i Danmark.

Der er ikke grænser for, hvad vi bliver lovet af mirakuløse virkninger, når gratisaviser, kuponhæfter og selverklærede eksperter lukker op for godteposen og hylder diverse mere eller mindre eksotiske kosttilskud. Ofte i form at ukritiske rosenrøde solstrålehistorier om, hvordan et kosttilskud har ført til mirakuløse helbredelser for alverdens sygdomme.

Men er der hold i pseudoeksperterne og producenternes løfter? Eller er det hele bare fup og fidus, som kun producerer kostbar urin og lommesmerter? Hvad kan alle disse tilskud? Hvad kan de ikke? Har de mange bivirkninger? Eller er de, som den rosende omtale altid lover, helt uskadelige?

Der er behov for at få gjort op med de værste myter, påstande og den pseudovidenskab, som hele kosttilskudsområdet også er præget af. Derfor har jeg i min bog forsøgt at afklare, hvad vi bund og grund ved om kosttilskud og skille fakta fra fiktion på det meget rodede marked.

Virker kosttilskud?

For ikke så længe siden betragtede de fleste fagfolk vitaminer, lægeplanter og andre tilskud som en værre omgang hokus-pokus, hvis væsentligste egenskaber var, at producenterne blev rigere og forbrugerne fattigere. I dag præsenteres der til stadighed nye forskningsresultater i, hvordan nogle kosttilskud og tilsvarende præparater kan forebygge et godt helbred og behandle et sygt.

Der er foretaget mange hundrede videnskabelige studier af planter, vitaminer, fedtsyrer og andre stoffer i kosttilskud. Men der findes både god og dårlig forskning, og derfor har det været interessant at skære ind til benet og finde de epokegørende videnskabelige studier. På den baggrund giver jeg hvert indholdsstof en karakter for, i hvor høj grad videnskaben siger god for dets påståede virkninger.

Efter at have gennemgået den videnskabelige litteratur konkluderer jeg, at selv om der er meget skidt og kanel blandt kosttilskuddene, så gemmer der sig også en del juveler. Men det er meget svært som forbruger at få den nødvendige viden om kosttilskud til at foretage et kvalificeret valg om, hvorvidt man skal tage et givent kosttilskud eller ej.

Annonce (læs videre nedenfor)

Skal bruges med omtanke

Det er meget vigtigt at være klar over, at hvis et kosttilskud har positive medicinske og farmakologiske virkninger, har det også en risiko for mulige bivirkninger. Eller at kosttilskuddet ikke kan tages sammen med visse lægemidler. Eller at det ikke kan bruges i bestemte situationer, eksempelvis før en operation.

Brugt med omtanke kan kosttilskud være en god hjælp, som kan hjælpe mange mennesker – både til at bevare et sundt helbred i længere tid og til at lindre nogle af de sygdomme og skavanker, som med tiden støder til hos os alle.

Om forfatteren

  • Jerk W. Langer er læge, forfatter og videnskabsjournalist

  • medlem af Regeringens arbejdsgruppe for kosttilskud

  • bestyrelsesmedlem i Dansk Selskab for Plantemedicin

  • medicinsk rådgiver for Lægemiddelstyrelsen omkring naturlægemidler

    Jerk W. Langer har netop udgivet ”Politikens Bog om Kosttilskud” (Politikens Forlag 2003, 204 sider, kr. 199,-), der er skrevet helt uafhængigt af producenter, leverandører og forhandlere af kosttilskud.

Sidst opdateret: 01.11.2003

Annonce