Annonce

Når sexlivet bliver en plage

Hvis du længe har haft sviende og brændende smerter ved samleje, uden at din læge kan påvise en årsag til dine gener, har du måske vulvodyni – en ofte overset underlivslidelse, som kan gå ud over selvfølelsen og ødelægge sexlivet for mange kvinder. Men vulvodyni kan behandles.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Vulvodyni er en fælles betegnelse for smerter i området omkring skedeåbningen, som giver smerter ved berøring og derfor gør samleje svært at gennemføre. Smerterne føles sviende og brændende og varierer i intensitet. Smerterne provokeres af samleje og kan have været til stede fra seksuel debut, eller udviklet sig efter at man har været seksuelt velfungerende i mange år. I det følgende omtales den mest udbredte form for vulvodyni, der også kaldes vestibulodyni.

Henrik Vittrup er speciallæge i gynækologi og obstetrik samt sexolog på sin speciallægeklinik i Virum. Han oplever, at mange især unge kvinder kommer til undersøgelse efter at have gået længe med uforklarlige smerter i skedeindgangen. Mange af kvinderne har typisk haft gentagne svampeinfektioner i underlivet, der er blevet behandlet tre til fire gange, men uden at svampemidlerne i længden har den ønskede effekt. Kvinderne er blevet opgivet af lægerne, der ikke kan påvise nogen årsag til symptomerne.

Ifølge Henrik Vittrup er der ikke så mange læger, der kender til vulvodyni, der er en diagnose, man ender med, når man har udelukket andre diagnoser. Den manglende viden – kombineret med at seksuelle smerter er tabubelagt – gør, at mange kvinder går længe med lidelsen uden behandling. Ifølge Henrik Vittrup er vulvodyni formentlig mere udbredt i dag end tidligere, dog uden at man ved hvorfor.

Følger af vulvodyni

Når det igen og igen gør ondt ved samleje, spænder kvinden mere og mere op, og derfor har mange kvinder med vulvodyni også udviklet myoser i deres bækkenbund, som forstærker underlivssmerterne. Når det går ud over seksualiteten, og ingen kan hjælpe, så starter en psykologisk proces, hvor man nemt kan komme til at tænke, at der er noget i vejen med en.

- Mange kvinder med vulvodyni får et lavt seksuelt selvværd. De kommer ind i en ond cirkel, hvor de bebrejder sig selv, at de ikke har lyst til sex med partneren, og de begynder at spekulere på, hvor lang tid der vil gå, før partneren forlader dem. De føler sig ensomme og isolerede, for det er svært at tale med andre om sine underlivssmerter. Man vil ikke udlevere sig selv. Alle disse tanker forværrer de fysiske symptomer, siger Henrik Vittrup.

Ukendte årsager til vulvodyni

Der har været fremsat flere teorier om årsagen til vulvodyni, men ingen er bevist. Nogle læger mener, at infektioner som for eksempel svamp eller herpes kan være årsag, andre skylder på overdreven brug af cremer, for mange afvaskninger og andre lokalt irriterende behandlinger af underlivet.

- Det kan tænkes, at infektioner og lokalirriterende behandlinger har været de oprindelige belastninger, som senere udvikler en øget følsomhed i skedeindgangen. Nogle teorier går på, at kvinder med vulvodyni har flere frie og uindkapslede nerveender i slimhinden omkring skedeåbningen end normalt, og at det kan forklare de sviende og brændende smerter, som kvinden oplever ved berøring, siger Henrik Vittrup.

Der findes også en teori om, at vulvodyni typisk rammer den perfektionistiske type, der stiller store krav til dem selv og deres krop, og har en speciel adfærd omkring smerter, men det mener Henrik Vittrup ikke nødvendigvis kendetegner alle de kvinder, der rammes af vulvodyni.

- De kvinder, der bliver ved med at søge læge, selvom lægerne ikke kan finde en årsag til deres smerter i underlivet, er ganske rigtigt kvinder, der har overskud, stiller store krav og er mere perfektionistiske. Men man glemmer, at der også er mange andre kvinder, der lider af vulvodyni, som ikke bliver ved med at søge læge for at finde et svar, og som ikke får deres vulvodyni behandlet. Det kræver et personligt stort overskud at blive ved med at opsøge læger for at få en diagnose og behandling. Så jeg tror, det er svært at sige noget generelt om, hvilke kvinder lidelsen rammer – andet end at det er flest unge kvinder mellem 20 og 40 år, siger Henrik Vittrup.

Diagnose stilles med en vatpindstest

Når Henrik Vittrup skal undersøge en kvinde, der har været hos læge eller gynækolog flere gange, uden at der er blevet stillet en diagnose for hendes underlivssmerter, foretager han efter at have udelukket andre diagnoser en vatpindstest. Denne test går ud på, at gynækologen dypper en vatpind i saltvand og berører området omkring skedeåbningen med pinden for at teste, om kvinden får brændende og sviende smerter. Han beder kvinden beskrive smerten på en skala fra 1-10, hvor 10 er værst. Hvis kvinden svarer 8-9, peger det på vulvodyni.

Behandling af vulvodyni

- Vulvodyni er en svær diagnose at give. På den ene side letter det, at man kan give lidelsen et navn, og på den anden side er behandlingsmulighederne sparsomme og kræver et stort engagement af patienten og af parforholdet. Det er en stor udfordring at gå i gang med, hvis man er 25 år. Der er desværre ikke en pille, der kan afhjælpe lidelsen her og nu, siger Henrik Vittrup.

Behandlingen bør optimalt være tre-benet: Gynækologen stiller diagnosen og skelner mellem de forskellige former for vulvodyni og følger forløbet. Dernæst fysioterapi hos en specialfysioterapeut der har særligt fokus på bækkenbunden, så kvinden får nogle værktøjer til at undgå at spænde i underlivet. Og endelig den sexologiske behandling, hvor det kræver, at man udvikler nogle værktøjer til at håndtere sin seksualitet og de ledsagende følelser. Som sexolog tager Henrik Vittrup en samtale med kvinden omkring hendes sexliv.

- Jeg hjælper kvinden med at opbygge et seksuelt selvværd igen, og det kan være svært, når man er under 35 år, som mange af kvinderne er. Det er lettere at udskyde sine problemer og gå i biografen med veninderne end at blive hjemme og være intim med partneren. Nogle gange har kvinden så alligevel pligtsex for at opretholde forholdet til sin partner. Når sexlysten mangler, kan man være bange for ikke at være en rigtig kvinde, man væmmes ved det hele og føler skyld og skam over at have underlivssmerter. Min opgave er derfor også at give kvinden værktøjer til at få lyst til at få lyst, siger Henrik Vittrup.

- For de fleste yngre kvinder og mænd betyder sex, at man har samleje. Sex uden penetration opfattes ikke som rigtig sex. Det er så her, jeg som sexolog rådgiver kvinden til at forstå, hvad et erotisk samliv også kan være, og at sex ikke kun handler om penetration, men også kan være andre former for samvær, som for eksempel berøring af klitoris. Mange kvinder har nemlig ikke smerter ved berøring af klitoris. Det handler om at give sig tid til at føle sig erotisk og om at fritage kvinden for kravet om at skulle være med til samleje, siger han.

Når kvinden hos fysioterapeuten har lært at slappe af i underlivet og er sluppet af med sine myoser og gennem samtalerne med Henrik Vittrup har opnået en ny erotisk bevidsthed, bliver smerteoplevelsen mindre.

- Man kan sammenligne behandlingen ved vulvodyni med at have ondt i knæet, når man løber. Hvis man søger behandling og finder ud af, at det ikke er farligt med det smertende knæ, og at man kan træne andre muskelgrupper omkring knæet, kan man bedre løbe en tur og udholde de symptomer, knæet giver. På samme måde kan man med den rette behandling ved vulvodyni forvente, at smerterne bliver mindre. De forsvinder kun sjældent helt. Det er meget individuelt, hvor lang tid det tager og afhænger også af, hvad man ellers oplever i livet. Går man for eksempel igennem en periode med stress eller anden psykisk belastning, kan det forværre symptomerne. Det kræver udholdenhed, og man vil opleve gode dage så vel som dårlige dage, siger Henrik Vittrup.

Lokalbedøvende cremer kan i hyppige doser give lindring, men kræver også stor uholdenhed, for det skal påsmøres flere gange om dagen i to måneder. Nogle kvinder har glæde af alternative behandlinger som zoneterapi eller akupunktur.

Der en række andre behandlinger af medicinsk og kirurgisk karakter, som dog ikke er første valg, og som kan have bivirkninger, og som sådan er mere radikale og ikke garanterer hundrede procent effekt. Læs mere om behandling af vulvodyni - klik her

Forståelse fra partneren

Mange par har svært ved at snakke sammen om deres sexliv. Hvis man ikke har kendt sin partner så længe, kan det være sværere at få sagt, at man har vulvodyni, og at man må finde en anden måde at være erotiske på end samleje. Det samme gælder, hvis man ikke har en fast partner. Her kan samtaleterapi hjælpe kvinden til at lære at sige fra og være mere åben omkring sine underlivssmerter. Hvis ikke hun siger fra, vil hun føle sig presset til sex, og det kan forværre hendes smerter.

- Selvom partnere generelt er søde og forstående, er der en tendens til at lægge det hele over på den anden og glemme, at man selv har en forpligtelse til at levere halvdelen af arbejdet med at finde en anden erotik. Men hvis kvindens partner er indstillet på at finde andre måder at vise sin kærlighed på, kan han hjælpe kvinden med at nedsætte smerterne, siger Henrik Vitrup.

Sådan finder du den rette behandler:

Hvis du har mistanke om, at dine underlivsproblemer kan skyldes vulvodyni, kan du gå på nettet og finde en gynækolog eller anden behandler med speciale i lidelsen. Se for eksempel her

Gode råd:

  • Brug nettet til at finde patientgrupper, som du kan have glæde af, fordi du her finder kvinder i samme situation som dig og kan udveksle erfaringer.

  • Indstil dig på, at det tager tid at behandle vulvodyni, og at dine smerter næppe vil forsvinde helt, men vil svinge i intensitet. Du må væbne dig med tålmodighed og kærlighed.

  • Du kan få mere information om vulvodyni på www.underlivetssmerte.wordpress.com

Fakta om vulvodyni

  • Man anslår, at vulvodyni rammer 15 procent af alle kvinder.

  • Vulvodyni rammer oftest unge kvinder mellem 20 og 40 år, men er også almindeligt hos ældre.

  • Vulvodyni er sammensat af ordet ’vulva’, der betyder kvindens skød – altså hendes ydre og indre skamlæber – samt ordet ’dyni’, der kommer af det oldgræske ord for smerte. Lidelsen kaldes også vestibulodyni.

Læs mere om SEKSUALITET

Sidst opdateret: 18.02.2011

Annonce