Du kan til enhver tid afmelde vores udsendelser ved at klikke på et link, der findes i alle udsendelser. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik.
Et peakflowmeter bruges til at måle lungefunktionen og er især velegnet til at registrere ændringer i lungefunktionen. For at få et pålideligt resultat skal man lave tre målinger efter hinanden.
Foto: Geir Haukursson
Peakflowmeteret bruges til at måle lungefunktionen og er især velegnet til at registrere ændringer i lungefunktionen. Det kræver noget øvelse at lære at lave et pålideligt peakflow. Man skal derfor øve sig en del gange før peakflowmålingen er et pålideligt udtryk for lungefunktionen. For at få det mest pålidelige udtryk for peakflowet er det vigtigt, at man laver tre målinger lige efter hinanden, hver gang man registrerer sit peakflow. Alle tre måleresultater skal noteres ned.
Vejledning:
Stil målepilen på 0 (nederst på skalaen tættest på mundstykket).
Tag en maksimal dyb indånding og hold vejret imens.
Peakflowmeteret tages op til munden - læberne skal slutte helt tæt om mundstykket og fingrene må ikke røre ved måleskalaen (pilen skal frit kunne flytte sig).
Pust for fuld kraft - forestil dig at du skal puste alle lysene ud på en lagkage på én gang.
Pilen viser nu dit peakflow.
Herefter gentages målingen i alt tre gange. Husk at notere alle tre måleresultater ned.
Peakflowmålinger anvendes især til diagnosticering af astma , til at kontrollere virkningen af astmamedicin og som et vigtigt led i selvstyreplan for astmabehandling.
Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .
Vidste du, at Netdoktor har et stort udvalg af online magasiner om sygdom og sundhed. Du kan blandt andet blive klogere på ADHD, svær overvægt og CLL. Se udvalget her. »
Netdoktor laver nyhedsbreve både til dig, der er syg, dig der er pårørende og dig, der bare er interesseret i sundhed og sygdom. Se udvalget og tilmeld dig her. »
Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.