Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Urinprøve

En urinprøve er en enkel og skånsom undersøgelse, som kan give oplysninger om flere forskellige sygdomme og tilstande. Læs mere om det her.


Opdateret: 2. April 2019

Hvad er en urinprøve?

En urinprøve er en undersøgelse af en lille mængde af urinen og er en almindelig udbredt helbredsundersøgelse.

Hvornår får man foretaget en urinprøve?

Urinprøven er en enkel og skånsom undersøgelse, som kan give oplysninger om flere forskellige sygdomme og tilstande. Urinprøver bliver oftest anvendt ved mistanke om blærebetændelse eller andre urinvejsproblemer Men en urinprøve anvendes blandt andet også til at undersøge for eksempel diabetes, nyresygdomme eller graviditet.

Hvad viser en urinprøve?

Ved en urinprøve undersøges det, om der findes stoffer i urinen, der indikerer forskellige sygdomme eller sundhedstilstande. Det kan eksempelvis være blod, sukker, protein og bakterier. En urinprøve kan på den måde afsløre vigtige informationer om kroppens helbred:

  • Blod i urinen kan være tegn på forskellige sygdomme i nyrerne, urinlederne eller blæren.
  • Hvide blodlegemer kan være tegn på infektion, men kan også være forurening.
  • Sukker i urinen kan være tegn på diabetes.
  • Protein i urinen kan være tegn på nyresygdom.
  • Bakterier i urinen kan være tegn på infektion i nyre og/eller urinveje.
  • Hormonet HCG er kun tilstede ved graviditet. Niveauet er størst om morgen, hvorfor denne urinprøve tages om morgenen og helst ved den første urin.

Det er også muligt at undersøge urinen for andre stoffer, men det er sjældent anvendt.

Hvordan foretages en urinprøve?

En urinprøve foretages typisk hos lægen eller på hospitalet, der vil udlevere et sterilt bæger.

I bægeret skal man aflevere en såkaldt midt-stråle-urin. Midt-stråle-urin betyder, at første del af vandladningen lades i toilettet, herefter lades vandes i bægeret, hvorefter resten lades i toilettet.

Urin er normalt sterilt, men kan blive forurenet på vejen ud. Ved mistanke om blærebetændelse eller anden infektion er det især vigtigt, at der ikke kommer bakterier i urinen. Derfor vil man ved sådanne prøver også få udleveret en vådserviet til at vaske sig med inden prøven tages.

I de fleste tilfælde kan urinen i løbet af to minutter undersøges med en teststrimmel (stix), der dyppes i urinen umiddelbart efter vandladning. Denne kan herefter aflæses med det blotte øje eller maskinelt. Eventuelt indhold af blod, protein med videre samt mængde heraf giver udslag på teststrimlen. Hvis det er nødvendigt med mere detaljerede undersøgelser vil urinen blive sendt til laboratoriet for nærmere analyse.

Hvornår gives der svar på en urinprøve?

Ofte vil man få svar på urinprøven med det samme, men det er også muligt, at svaret først kan gives efter et par dage, hvis der er behov for mere detaljerede undersøgelser. Det vil typisk være i tilfælde, hvor man mistænker blærebetændelse, men vil undersøge hvilken bakterie, der har forårsaget infektionen.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.