Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Infektioner

Halsbetændelse

Halsbetændelse er lokaliseret i og omkring mandlerne. Sygdommen behandles med antibiotika. Læs mere her og bliv klogere på symptomerne for halsbetændelse.

Opdateret: 3. August 2023

Fakta om halsbetændelse

  • Halsbetændelse udløses af enten virus eller bakterier
  • Hvis halsbetændelsen er kommet pga. virus går den over af sig selv. Hvis den derimod er kommet af bakterier, kan det være nødvendigt at behandle med antibiotika
  • Symptomerne vil f.eks. være ondt i halsen, synkebesvær, rødme i halsen, hævede mandler og feber. Der kan være forskellige symptomer alt efter om halsbetændelsen kommer af virus eller bakterier
  • Halsbetændelse vil typisk gå i sig selv i løbet af en uges tid (gælder for både virus- og bakterielt betinget)

Hvad er halsbetændelse?

Halsbetændelse er betændelse i halsen, der kan komme af bakterier eller virus. Det er typisk lokaliseret ved mandlerne og området omkring mandlerne.

Ved halsbetændelse har man typisk ondt i halsen og synkesmerter, hvilket kan være til stor gene. Ofte vil sygdommen ramme børn og unge, men kan forekomme i alle aldre.

Hvis sygdommen skyldes en bakterie, vil der ofte behandles med antibiotika.

Hvorfor får man halsbetændelse?

Der kan være flere årsager til, at man får halsbetændelse. Man smittes som allerede nævnt enten med virus eller bakterier.

Ved både virusbetinget og bakterielt betinget halsbetændelse, vil smitte ske via luften eller via hænderne (kontaktsmitte), hvor der kan være små spytpartikler.

Virusbetinget halsbetændelse: En halsbetændelse, der er udløst af en virus, kan blandt andet udløses af de samme virus, som for eksempel forårsager forkølelse og kyssesyge (Epstein-Barr virus).

Ved virusbetinget halsbetændelse kan der gå op til 10 dage fra du bliver smittet, til at sygdommen bryder ud.

Bakterielt betinget halsbetændelse: Blandt de bakterielt udløste halsbetændelser er streptokokker gruppe A den vigtigste årsag.

Ved bakterielt betinget halsbetændelse vil der typisk gå to til fire dage, fra du bliver smittet, til at sygdommen bryder ud – somme tider kortere.

Hvad er symptomerne på halsbetændelse?

Sammenfattet vil symptomerne på halsbetændelse typisk være:

  • Ondt i halsen og synkesmerter
  • Rødme i halsen
  • Hævede mandler, ofte med belægninger
  • Feber
  • Hævede lymfeknuder øverst på halsen
  • Smerter, der stråler ud til ørerne

Der kan dog være forskellige symptomer, alt efter om sygdommen er udløst af virus eller bakterier.

Virusbetinget halsbetændelse: Denne form for halsbetændelse vil ofte forekomme samtidig med forkølelse eller influenza.

Hvis halsbetændelse forårsaget af hånd-fod- og mundsygdom (coxsackievirus) kan der være små blærer på mandlerne og på den bløde gane. Blærerne brister i løbet af et par dage, og der kommer sår. Sårene kan være meget smertefulde.

Bakterielt betinget halsbetændelse: Ved halsbetændelse forårsaget af bakterier, som f.eks. ved streptokokudløst halsbetændelse, vil man oftest have hævede mandler med belægninger, en konstant ondt i halsen, feber og dårlig ånde. Som regel vil hoste ikke forekomme. Man kan blive ret medtaget af sygdommen.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Hvis du har tegn på halsbetændelse - med feber og generel sygdomsfornemmelse - er det en god idé at søge læge.

Lægen stiller diagnosen ud fra sygdomsbilledet, halspodning og eventuelt en blodprøve.

Ud fra resultaterne afgør lægen, om der er tale om virus eller bakterielt betinget halsbetændelse, og om der skal igangsættes behandling med antibiotika.

Hvordan behandles halsbetændelse?

Virusbetinget halsbetændelse: En virusudløst halsbetændelse kan ikke behandles med antibiotika, og går derfor over af sig selv. Generne kan dog lindres med smertestillende medicin.

Bakterielt betinget: Hvis halsbetændelsen er forårsaget af bakterier, kan det være nødvendigt at behandle med antibiotika. Streptokokker, som er en meget almindelig bakteriegruppe, vil blive behandlet med penicillin. I tilfælde af at man har penicillin-allergi, behandles man med et andet antibiotikum (makrolid). Behandlingen har normalt en varighed på 7 dage, men kan forlænges hvis infektionen er svær at få bugt med.

Hvad kan man selv gøre?

Du kan selv lindre synkesmerter ved at:

  • Drikke varme drikke
  • Indtage blød kost
  • Gøre brug af smertestillende håndkøbsmedicin

Desuden er det en god idé at drikke rigeligt væske.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvor længe smitter halsbetændelse?

Hvis man har halsbetændelse på grund af en virus, smitter man døgnet op til symptomerne bryder ud og ca. 5 dage efter udbruddet.

Hvis halsbetændelsen er opstået grundet bakterier, og at man af den grund er i antibiotika-behandling, kan man smitte flere dage efter, at man er begyndt på behandling.

Udsigt for fremtiden

Halsbetændelse går typisk over i løbet af en uges tid, uanset om sygdommen er skyldes virus eller bakterier.

I visse tilfælde er antibiotika dog nødvendig for at få bugt med infektionen. Hvis du får behandling med antibiotika mod en bakteriel infektion, vil dette normalt forkorte sygdommens varighed med 12-24 timer.

En halsbetændelse kan dog også føre andre sygdomme med sig, og der kan opstå komplikationer som følge af halsbetændelsen.

Eksempler på dette kan være:

  • Hududslæt (skarlagensfeber) som følge af streptokokudløst halsbetændelse
  • Dannelse af byld ved mandlen, typisk kun i den ene side.
  • Mellemørebetændelse
  • Bihulebetændelse
  • Tilbagevendende halsbetændelse. Under visse forudsætninger kan tilbud om operation af mandlerne komme på tale, da det typisk er mandlerne, der skaber gener ved infektionen.Derudover kan der i yderst sjældne tilfælde ses gigtfeber eller nyrebetændelse.

Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.