Fakta om forkølelse
- Forkølelse er smitsom virussygdom, som rammer de øverste luftveje.
- Typiske symptomer er løbende næse, hoste, træthed og eventuelt let feber.
- Man kan lindre forkølelsen med for eksempel næsespray, varme drikke, hvile og rygestop.
- Forkølelsen går som regel over af sig selv i løbet af 1-2 uger.
Hvad er forkølelse?
Forkølelse er en smitsom virussygdom, som rammer de øvre luftveje, primært næse-, bihule- og svælgrummet. Det karakteristiske symptom er, at næsen løber. Det er sædvanligvis en mild sygdom, der varer en uges tid. Nogle gange kan forkølelsen optræde sammen med andre sygdomme for eksempel influenza.
Forkølelse rammer folk i alle aldre, men er særlig hyppig hos børn. Sygdommen ses oftest i efterårs- og vintermånederne. Gennemsnitligt er man forkølet to til tre gange om året.
Da der findes så mange forskellige forkølelsesvirus, kan der ikke opstå immunitet mod forkølelse.
Læs mere: Hvad er forskellen på virus og bakterier?
Hvordan smitter forkølelse?
Man smittes med et forkølelsesvirus. Der findes mere end 100 forskellige vira, der kan forårsage forkølelse. De hyppigste hedder rhinovirus, adenovirus, coronavirus (4 forskellige typer), RSV (respiratory syncytial virus).
Smitten sker fra en forkølet person til en anden person. Det overføres dels via luftbårne dråber i forbindelse med hoste og nys og dels via hænderne. Man kan altså få forkølelsesvirus på hånden, som man så kan føre op til næse eller øjne. Dette er muligvis den mest almindelige smittemåde.
Hvor længe smitter forkølelse?
Forkølelsesvirus kan overleve på huden i flere timer, det er derfor vigtigt at vaske hænder, efter at man pudset næse. Der går to til fem dage, fra man er smittet, til sygdommen bryder ud. En forkølet person kan smitte fra dagen før, sygdommen bryder ud, til lige efter forkølelsen er overstået. Smitten er mest udtalt i starten, hvor sekretet fra næsen er vandtyndt, og man nyser.
Symptomer på forkølelse
- Forkølelse begynder som regel med ondt i halsen eventuelt synkesmerter.
- Siden kommer nyseanfald til.
- Næsen begynder at løbe, først med et vandigt sekret, der efterhånden bliver mere gulligt og tyktflydende.
- Man får svært ved at trække vejret gennem næsen, fordi næseslimhinden hæver.
- Man kan have trykken for ørerne, hovedpine og hoste.
- I begyndelsen kan der være lette gener med utilpashed og let feber. Børn får hyppigere feber end voksne.
Læs mere: Hvornår har man feber?
Hvad kan man gøre for at undgå forkølelse?
- Undgå at røre ved næse og øjne efter berøring af forkølede. Kommer der forkølelsesvirus i øjnene skylles de af tårerne gennem tårekanalerne ned i næsehulen og fremkalder forkølelse.
- Maske og briller eller visir beskytter mod smitte.
- Undgå længerevarende kulde, der medfører kraftig afkøling af dele af kroppen, herunder slimhinderne.
- Undgå ophold i rum med mange mennesker, da der her er større smitterisiko. Det samme gælder busser og tog.
- Hold afstand til den forkølede, hvis det er muligt. De almindeligste forkølelsesvirus smitter formentlig kun i en afstand af 2 til 4 meter fra den forkølede person, det vil sige hoste-nyse afstand for luftbårne dråber.
- Vask hænderne hyppigt og omhyggelig med sæbe - det gælder både for den forkølede og øvrige personer. Vask hænder, når du har pudset næse, og før du skal spise. Brug engangslommetørklæder og nys og host i albuebøjningen i stedet for i hænderne. Desinfektion med alkohol (70-85%) virker på nogle forkølelsesvirus, men ikke på rhinovirus eller adenovirus.
- Der findes ingen vaccine mod forkølelse bortset fra vaccine mod RS-virus, som kan beskytte ældre over 60 år, hvor infektion med RS-virus kan være alvorligere end en forkølelse.
Hvordan stiller lægen diagnosen?
Almindeligvis vil man slet ikke gå til lægen, medmindre der kommer andre sygdomme som følge af forkølelsen. Man kan dog på klinisk mikrobiologiske afdelinger påvise, hvilket virus, der er årsag til forkølelsen ved at tage en PCR-test, der identificerer virus' DNA eller RNA.
Hvordan kan jeg lindre forkølelse?
- Hvis du ikke fejler andet end forkølelse, og forkølelsen forsvinder i løbet af én-to uger, er der ikke grund til at søge læge.
-
Næsespray til at dæmpe hævelse af næseslimhinden kan lette vejrtrækningen.
- Sov med hovedet højt. Hos små børn kan man løfte hovedgærdet på deres seng, for eksempel med et par telefonbøger under benene på sengens hovedende.
- Undgå rygning, det generer næseslimhinden.
- Undgå større fysiske anstrengelser som for eksempel konditræning.
- Smid engangslommetørklædet ud efter brug, det begrænser smitterisikoen.
- Det kan også hjælpe på den stoppede næse at holde hovedet over et fad med varmt vand og indånde dampen.
Hvor aktiv bør man være?
Sædvanligvis er man kun let medtaget af sygdommen og kan passe sit arbejde og øvrige aktiviteter. Man skal dog være forberedt på, at man bliver nok hurtigere træt end normalt.
Hvor længe tager en forkølelse?
Forkølelsen går over i løbet af en til to uger. Til tider sker det, at forkølelsen får et mere kompliceret forløb. Hvis bakterier inficerer den allerede virusinficerede slimhinde, kan der støde andre sygdomme til - eksempelvis:
Hvordan behandles forkølelse?
Forkølelse forårsages af virus, og behandles derfor ikke med antibiotikum. Det er kun, hvis der opstår komplikationer som for eksempel øjenbetændelse, bihulebetændelse, mellemørebetændelse og lungebetændelse, at antibiotika kan blive nødvendigt.
Hvis man er meget generet af stoppet næse, kan man i en kort periode bruge en næsespray, der har en sammentrækkende effekt på næseslimhinden. Det fås i håndkøb, men må ikke bruges længere end højst nødvendigt, da slimhinderne ellers er tilbøjelige til at fortsætte med at svulme op.