Tak, din e-mail er blevet gemt!
Tak, din e-mail er blevet gemt!

Har du arveligt forhøjet kolesterol?

Test dig selv: Er du i risiko for at have arveligt forhøjet kolesterol?

Hos op mod 30.000 danskere skal årsagen til forhøjet kolesterol findes i generne. Her ligger der nemlig en genetisk sygdom til grund for det ofte svært forhøjede kolesterolindhold i blodet. Sygdommen kaldes arveligt forhøjet kolesterol eller familiær hyperkolesterolæmi (FH) på fagsprog.

Arveligt forhøjet kolesterol er en sygdom, man er født med. Den nedarves fra forældre til børn, og hvis man er søskende eller barn til en person med arveligt forhøjet kolesterol, har man 50 procent risiko for selv at have sygdommen.

Læs mere: Arveligt forhøjet kolesterol

Sygdommen er alvorlig, for hvis den ikke opdages og behandles, kan den føre til, at man udvikler åreforkalkning og hjerte-kar-sygdom meget tidligt i livet. Derfor er det vigtigt at vide, om man har sygdommen, så man tidligt kan komme i behandling og nedsætte sin risiko for de alvorlige følgesygdomme.

Rigtig mange danskere har arveligt forhøjet kolesterol uden at vide det. Derfor har Netdoktor lavet en test i samarbejde med overlæge Merete Heitmann fra Hjerteafdelingen på Bispebjerg Hospital. Tag testen, og find ud af, om du skal en tur til lægen for at blive undersøgt for, om du har arveligt forhøjet kolesterol.

Tag testen her

Testen er en del af Netdoktors nyhedsbrev om forhøjet kolesterol. Nyhedsbrevet er gjort muligt med støtte fra Novartis. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet her.

 

Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.