Annonce

Parfumeallergi

Hvad er parfumeallergi?

Parfumeallergi er en allergisk reaktion over for duftstoffer i kosmetik, der viser sig ved kløende udslet med rødme, knopper, blærer og skællen. Parfumeallergi er hovedsagelig udbredt blandt kvinder, men har været tiltagende blandt mænd og større børn/yngre voksne. Tyske undersøgelser viser, at fire procent af befolkningen har parfumeallergi. Den vigtigste behandling er at undgå parfumestofferne, og for at skabe hurtigere lindring og gøre huden mere robust kan lægen tilbyde creme-behandling.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad er parfume?

En parfume er en blanding af op til 100 ingredienser. De enkelte ingredienser kan være syntetiske enkeltstoffer eller komplekse sammensætninger af stoffer fra naturen. De mest problematiske indholdsstoffer i parfumer er naturprodukterne. Specielt oak moss blandingen, der er udvundet af lav på egetræer, har mange allergier på samvittigheden. De ”farligste” kosmetiske produkter, er dem, der er beregnet på at blive på huden i længere tid, såsom deodoranter, cremer og eau de toilette.

Hvorfor bliver man allergisk over for parfume?

Parfumeallergi er en såkaldt type-4-allergi, en allergisk sen-reaktion. De allergifremkaldende stoffer i parfumen trænger ind i huden, hvor de bliver mødt af vores immunforsvar, som går i alarmberedskab, når det møder stoffet igen – og så har man en parfumeallergi. Når stoffet næste gang kommer på huden, vil der inden for de næste et til to døgn opstå en eksemreaktion. Og da immunforsvaret nu er kampberedt, kan man få eksem alle steder på kroppen, hvor man møder det allergifremkaldende stof - ikke kun der hvor man fik allergien.

Måske er det allergifremkaldende stof i en håndsæbe, så man også får håndeksem osv. Hvorfor huden hos nogle mennesker vælger at aktivere immunforsvaret over for et stof er ikke afklaret endnu. Men vi ved, at allerede irriteret hud er mere tilbøjelig til at reagere end sund hud. Det ser også ud til, at når først kroppen er i alarmberedskab, så er det nemmere at få den næste allergi. Derfor er det bedste forsvar at undgå parfumerne på huden og pleje sin hud, så den er smidig og stærk.

Parfumestofferne findes mange steder i vore omgivelser: I kosmetik, sæber, vaskepulver, skyllemiddel, legetøj osv. Vi er faktisk døgnet rundt udsat for duftstoffer og andre allergifremkaldende stoffer.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan føles parfumeallergi?

Parfumeallergi viser sig ved kløende udslet med rødme, knopper, blærer og skællen på det sted, hvor man udsættes for det stof, man er allergisk overfor.

Hvad kan man selv gøre?

Vores krop og vores omgivelser har jo af og til ubehagelige lugte, som det af sociale hensyn er nødvendigt at dække over, ligesom man også er nødt til at pleje huden, hvis man har hudbelastende arbejde. Her er nogle gode råd til, hvordan du kan minimere risikoen for parfumeallergi:

  • Brug så mange uparfumerede produkter som muligt.

  • Vær opmærksom på, at ”parfumefri” produkter sagtens kan indeholde parfumer, der blot står nævnt som for eksempel konserveringsmidler. Brug derfor din næse!

  • Vær bevidst om, at naturprodukter er de mest allergifremkaldende.
Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Eksemdiagnosen stilles klinisk ved, at lægen kigger på udslettet. At stille diagnosen parfumeallergi og specielt finde det eller de relevante enkeltstoffer er en opgave for en specialist i hudsygdomme. Hudlægen vil udspørge dig om dit arbejde og din hverdag, de produkter du arbejder med, og de produkter du bruger på din krop. Du vil ofte blive bedt om at medbringe de produkter, du selv har mistanke til.

Diagnosen stilles ved, at hudlægerne anbringer små beholdere med allergifremkaldende stoffer på din hud - en såkaldt lappe-test. Der bruges en blanding af otte parfumestoffer, syv kemiske stoffer og naturekstrakter til at diagnosticere parfumeallergi. Derudover suppleres med en lang række enkelte parfumestoffer og blandinger. Kommer der en allergisk reaktion, vil denne kunne aflæses og bedømmes af lægen.

På baggrund af diagnosen ved man herefter, hvilke indholdsstoffer man især skal undgå.

Hvordan behandles parfumeallergi?

Den vigtigste behandling er at undgå kontakt med det relevante stof. Man skal passe godt på sin hud og sikre, at den er sund, smidig og elastisk ved hjælp af almindelig hudpleje. Har man eksem, kan lægen tilbyde en kur med for eksempel cremer, der indeholder binyrebarkhormon.

Udsigt for fremtiden

Selvom man har fået parfumeallergi kan man leve en fuldstændig normal hverdag ved at bruge uparfumerede produkter og pleje sin hud. På grund af tiltagende erkendelse af problemet og et stort forsknings- og deklarationsarbejde, som blandt andet udgået fra Danmark, er antallet af nye parfumeallergier faldende.

Et eksempel på dette arbejde er Kosmetikbekendtgørelsen, der sikrer, at de 26 vigtigste allergifremkaldende parfumestoffer skal angives på indholdsfortegnelsen for produkter. Men husk, at man sagtens kan blive allergisk over for andre indholdsstoffer.

Vigtigste allergifremkaldende parfumestoffer

Amyl cinnamal
Cinnamyl alcohol
Citral
Eugenol
Hydroxycitronellal
Isoeugenol
Amylcinnamyl alcohol
Benzyl salicylat
Cinnamal
Coumarin
Geraniol
Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde
Anisyl alcohol
Benzyl cinnamat
Farnesol
Butylphenyl methylpropional
Linalool
Benzyl benzoate
Citronellol
Hexyl cinnamal
d-Limonene
Methyl 2-octynoate
Alpha isomethyl Ionone
Evernia prunastri (egemos-ekstrakt)
Evernia Furfuracea (træmos-ekstrakt)

Vil du vide mere?

Videnscenter for allergi
Hudlægen informerer om lappeprøver
Hudlægen informerer om hudsygdomme og kosmetik
Hudlægen informerer om parfume
Miljømærkerne
Astma-Allergi Danmark

Læs mere om ALLERGI

Sidst opdateret: 12.04.2007

Annonce