Har du forøget risiko for diabetes?


Opdateret: 22. August 2018

Ved at svare på nedenstående test kan du få svar på, om du har øget risiko for at have type 2 diabetes uden at vide det. Du skal udfylde alle syv spørgsmål. Hvis du scorer 6 point eller mere, er din risiko for at have diabetes forhøjet, og du bør derfor tale med din praktiserende læge, om du bør undersøges for diabetes gennem en blodprøve.


1. Er du mand eller kvinde?
Mand
Kvinde
2. Hvor gammel er du?
Yngre end 45 år
Imellem 45 og 49 år
Imellem 50 og 54 år
Imellem 55 og 59 år
60 år og ældre
3. Har du tidligere haft sukkersyge, som forsvandt igen?
Ja
Nej
4. Har eller havde dine forældre eller søskende sukkersyge?
Ingen af mine søskende eller forældre har/havde sukkersyge
En af mine søskende eller forældre har/havde sukkersyge
2 eller flere af mine søskende eller forældre har/havde sukkersyge
Ved ikke
5. Har du nogensinde fået at vide, at du har haft forhøjet blodtryk?
Ja
Nej
Ved ikke
6. Indtast din vægt i kilo:
kg
7. Indtast din højde i centimeter:
cm
8. Hvilken af følgende grupper mener du selv, at din fritidsbeskæftigelse omfatter?
Jeg sidder som regel og læser, ser fjernsyn, går i biografen og tilbringer fritiden med stillesidddende sysler

Jeg går tur, kører lidt på cykel eller er i anden fysisk aktivitet mindst 4 timer om ugen (lettere fritidsbyggeri, husligt arbejde, bordtennis og bowling)

Jeg er aktiv idrætsudøver mindst 3 gange ugentlig. (Hvis du ikke dyrker sport, men ofte udfører tungt havearbejde eller tungt fritidsarbejde, hører du også til denne gruppe)

Jeg dyrker konkurrenceidræt eller langdistanceløb flere gange om ugenDu har fået følgende point-resultat i testen:Er din score under 6 point, er det ikke sandsynligt, at du har diabetes, men det kan ikke udelukkes. Har du symptomer i form af hyppig vandladning/natlig vandladning, udtalt træthed eller uforklaret vægttab, bør du derfor under alle omstændigheder tale med din egen læge om, hvad årsagen til disse gener kan være.

Om testen:
Denne test er udviklet på basis af en undersøgelse omfattende næsten 7.000 personer. Testen er udarbejdet i et samarbejde mellem Steno Diabetes Center og Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Region Hovedstaden. Testen er en brugervenlig udgave baseret på resultatet af en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Diabetes Care i 2004, der er foretaget af Charlotte Glümer, Bendix Carstensen, Annelli Sandbæk, Torsten Lauritzen, Torben Jørgensen og Knut Borch-Johnsen. Testen er anvendt i et stort dansk studie (ADDITION) omfattende mere end 100.000 danske borgere i alderen 40-70 år.Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.