Annonce

Hvordan skal jeg komme rundt efter min menisk-operation?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg er en mand på 24 år som netop er kommet ud for en opfattende knæskade. Jeg har fået at vide af en læge at min venstre menisk i venstre knæ er blevet skubbet ud af position, at mit forreste korsbånd i venstre er revet over og det er meget muligt er sket større skade på mit bagerste korsbånd også, jeg er for nu blevet indstillet til operation for min menisk skade, med efterfølgende 6 uger i en skinne og så genoptræning på et par måneder.

Jeg har yderligere fået at vide at jeg muligvis skal opereres igen for min korsbåndsskade. Mit spørgsmål lyder på mine aflastnings/genoptræningsperioder. Jeg er studerende på et universitet og skal derfor følge nogle forlæsninger et par gange om ugen og vil heller ikke miste den sociale kontakt med omverdenen i den tid jeg ikke er særlig godt gående.

Jeg har indtil videre transporteret mig rundt ved hjælp af krykker over kortere afstand og ved lejlighedsmæssig transport fra venner og familie.

Jeg vil gerne kunne bevæge mig over længere afstande også, men vil selvfølgelig ikke lide skade på mit knæ i form af overbelastning.

Hvordan vil jeg kunne transportere mig selv rundt efter operation af mit knæ uden at overbelaste det eller udsætte det for yderligere risiko. Jeg har haft samtaler med min familie omkring cykling efter en operation men jeg er ikke sikker på om knæet vil kunne klare dette.

Er det overhovedet muligt at benytte sig af manuelle transportmidler, eller vil jeg skulle bruge evt. en el-scooter eller lignende for overlaste noget.

Håber mig spørgsmål er til at forstå, jeg vil nemlig meget nødigt være "bundet til sengen" hvis dette kan undgås

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Jeg kan ikke give dig præcise retningslinier. Disse retter sig lidt efter lige præcis din operation.

Men som grundprincip skal du forvente at den første lille uges tid, vil være præøedt af hævelsestendens og mere eller mindre "ondt i knæet". I denne periode skal du ikke forvente at komme meget omkring. Derefter begynder du at kunne bevæge dig mere frit omkring. Du vil sandsynligvis skulle bruge krykker 2-3 uger.

Du vil kunne komme omkring med bil/bus. Men, du vil ikke kunne cykle. Først efter 2-3 uger kan du begynde ubelastet cykling på en motions cykel.

Du skal nok regne med minimum en måned mere inden du kan cykle. Men du må lade dig vejlede af de fysioterapeuter/læger du bliver tilknyttet, med hensyn til hvor hurtigt du kan gå frem. Det er jo afhængig af lige præcis din operation.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædi og idrætskirurgi

Sidst opdateret: 26.05.2017
Annonce