Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Sol

Beskyt dine børn i solen

Fornuftige og gode solvaner er især vigtigt tidligt i livet, da solens uv-stråling kan skade hudens celler. De solskader, man pådrager sig i barndommen, kan på sigt udvikle sig til hud- og modermærkekræft.


Opdateret: 8. Juli 2019

Det er så skønt at være udenfor, når solen skinner, og man kommer i godt humør. Solen er også en effektiv kilde til at få D-vitamin. Solen bør dog nydes med omtanke, og det er særlig vigtigt at solbeskytte børn.

Fornuftige og gode solvaner er især vigtigt tidligt i livet, da solens uv-stråling kan skade hudens celler. De solskader, man pådrager sig i barndommen (og som voksen), kan på sigt udvikle sig til hud- og modermærkekræft.

Sådan beskytter du dine børn

Det er heldigvis nemt at forebygge hud- og modermærkekræft med fornuftige solvaner – Solkampagnen anbefaler, at man følger de tre solråd, når uv-indekset er 3 eller derover. Disse solråd gør sig gældende både for børn og voksne:

  • Skygge: Solen er stærkest mellem kl. 12 og 15, så giv dit barns hud en pause fra solen. Skab skygge over sandkasse og badebassin og lav sjove lege der.
  • Solhat/tøj: Giv dit barn en solhat og let tøj på når han/hun leger udendørs mellem kl. 12 og 15. Løstsiddende tøj af tætvævet stof giver den bedste beskyttelse og er køligt, når det er varmt.
  • Solcreme: Der hvor tøjet ikke dækker, bør du smøre dit barn med en god mængde solcreme. I Danmark skal solcremen være mindst faktor 15 og i udlandet mindst faktor 30. Solkampagnen anbefaler en svanemærket og miljømærket solcreme. Du bør smøre dit barn i solcreme igen efter badning og aftørring.

Derudover fraråder Solkampagnen, at man bruger solarium, da de kunstige stråler øger risikoen for hud- og modermærkekræft markant. Jo yngre du er – des mere udsat er du.

Spædbørn: Spædbørn, som ikke kan kravle eller gå, skal holdes væk fra direkte sollys, og de behøver derfor ikke at få solcreme på.

Hvis du vil vide mere om Solkampagnens tre solråd kan de læses på www.solkampagnen.dk

Uv-indeks

Uv-indekset er et mål for intensiteten af solens uv-stråling, og det afhænger både af skydække, ozonlagets tykkelse, solens position på himlen osv. Er uv-indekset 3 eller derover, skal du bruge solbeskyttelse. I Danmark er uv-indekset højest 1 på en vinterdag og højest 7 på en sommerdag. Lande som ligger længere sydpå kan ofte have et uv-indeks på mellem 8-10 og ved ækvator, kan uv-indekset blive op til 15. Se dagens eller feriemålets uv-indeks på appen UV-INDEKS.

Hvorfor er det vigtigt at beskytte børnene mod solen?

Det er vigtigt, at vi og vores børn undgår at blive solskoldet. Solskoldninger forsvinder efter noget tid, men solskoldninger og den samlede mængde uv-stråling, som man får igennem livet, øger risikoen for at udvikle hud- og modermærkekræft.

Børn er ekstra udsatte for solens uv-stråling. Den kræftfremkaldende effekt af uv-strålingen påvirker celledelingen i hudcellerne negativt. Da celledelingen sker hyppigere i barn- og ungdommen, idet kroppen er under udvikling, er børn og unge særligt udsatte, når de udsættes for uv-stråling fra solen og solarier. Jo tidligere børn udsættes for uv-stråling fra solen, jo længere tid har skaderne også til at kunne udvikle sig til kræft i huden senere i livet.

Børn har ofte mulighed for at lege udendørs midt på dagen, hvor solens stråler er stærkest. Og børn kan af naturlige årsager have svært ved at vurdere, hvornår de har opholdt sig i solen for længe, for huden bliver først rød og øm, når skaden er sket. Derfor er det op til forældrene/de voksne at passe på, at vores børn, især småbørn, ikke er for meget i solen. Derved forebygger vi, at børnene bliver solskoldet.

Nogle børn er følsomme over for sollys og kan få udslæt eller soleksem. Får dit barn eksem eller bliver huden rød og øm efter ophold i solen, bør man dække huden helt til, indtil anfaldet er overstået og eventuelt søge læge.

Hvad er symptomerne på en solskoldning?

De klassiske symptomer på en solskoldning er:

  • når huden er blevet rød efter ophold i solen.
  • når huden er varm at føle på efter ophold i solen.
  • når huden huden hæver op efter ophold i soen.
  • når huden begynder at svie, og/eller man har smerter i huden efter ophold i solen.

Ofte kan man se en solskoldning 4-6 timer efter, at man har fået for meget sol. Derfor kan det ofte være svært at se, om huden er ved at bliver solskoldet tids nok. Det er derfor vigtigt, at du husker at solbeskytte dig og dine børn, før du føler eller kan se, at I er ved at blive solskoldet. Husk at du skal bruge solbeskyttelse, når uv-indekset er 3 eller mere. Du kan på den gratis app UV-INDEKS se uv-indekset for din nuværende position. Dette gør det nemmere at finde ud af, hvornår solbeskyttelse er nødvendigt, og hvor stærk solens stråler faktisk er.

Hvordan vælger jeg den rigtige solcreme?

Danskerne smører sig generelt med for lidt solcreme. Dette betyder, at solcremens faktortal og dermed også beskyttende virkning nedsættes. Brug derfor masser af solcreme, hvor dit tøj ikke dækker og smør det på, inden du går udenfor.

En god tommelfingerregel er 1 krop = 1 håndfuld. En voksen skal bruge ca. 40 ml solcreme til en hel krop, mens et barn skal bruge 20 ml. Påfører du mindre, falder faktor-tallet og dermed beskyttelsen. Test om dit barn reagerer på solcremen ved at afprøve den på et mindre område. Hvis huden bliver rød eller kløende, skal du forsøge dig med en anden creme.

Husk at solcremen ikke må bruges til at forlænge opholdstiden i solen. En solcreme hjælper dig til at tåle den sol, der er, i et begrænset tidsrum.

Når du køber solcreme, er det vigtigt, at den:

  • har mindst faktor 15 i Danmark og mindst faktor 30, når du er i lande, som har et varmere klima end i Danmark. Vælg hellere en solcreme med en højere faktor, hvis du er i tvivl.
  • har UVAmærkning så den både beskytter mod UVA- og UVB-stråling.
  • ikke indeholder stoffet 4-MBC (4-methylbenzylidenecamphor). Stoffet findes ikke i solcremer, som sælges i Danmark, men det kan forekomme i solcremer købt i udlandet.
  • påføres igen, hvis du og/eller dit barn har svedt eller badet i længere tid. En vandfast solcreme er mere sej og holder derfor længere.

Derudover anbefales det også, at solcremen er svanemærket og allergimærket

Hvad gør jeg, hvis mit barn er blevet solskoldet?

Har barnet været for længe i solen og er blevet solskoldet, kan man desværre ikke fjerne den skade, der er sket med huden. En solskoldning er en forbrænding fremkaldt af solen. Her er nogle råd man kan følge, hvis barnet er blevet solskoldet: For at lindre bør du:

  • køle området med kuldslået (cirka 25 grader) vand i en halv til en hel time. Vær forsigtig med børn, som kan blive meget afkølede.
  • anvende en smertestillende gel eller en fugtighedscreme.
  • desuden undgå mere sol på den solskoldede hud.
  • kontrakte lægen, hvis huden bliver voldsomt rød, der er stærke smerter, kvalme, opkastninger, blærer eller hvis et mindre barn er blevet forbrændt.

Nyttige links

Du kan læse mere om solbeskyttelse på Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagnes hjemmeside www.solkampagnen.dk.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons