Annonce

Kraftige menstruationssmerter, hvad skal jeg gøre?

Spørgsmål

Kære eksperter,

Jeg er en 26-årig kvinde, der siden mine teenageår har døjet med meget stærke menstruationssmerter. Smerterne består af stærke kramper i underlivet, der stråler ud til lårene. Samtidig med smerterne plejer jeg at få kvalme og jeg kaster ofte op som følge af dette. Mine smerter er så voldsomme, at jeg på min første menstruationsdag ikke er i stand til at udføre simple huslige pligter og derfor må jeg hver måned melde mig syg fra skole/ arbejde. I mine teenageår kunne jeg ofte græde på grund af de stærke smerter. Mine smerter plejer at komme inden menstruationens start og forsvinder, når jeg begynder at bløde. Indtil for omkring to år siden havde almindeligt smertelindrende medicin som panodil og andre paracetamol-holdige lægemidler ingen effekt på mig. Jeg har i løbet af årene prøvet forskelligt smertelindrende medicin - deriblandt ibuprofen. Først da jeg begyndte at tage Bonyl i forbindelse med min menstruation, mærkede jeg en positiv effekt, såfrem jeg tog den i tide. De sidste to måneder har jeg taget paracetamol, hvilket modsat tidligere har vist sig at have en gavnlig effekt.

Jeg mener, at det er værd at nævne, at min 28-dage lange cyklus er regelmæssig og at min menstruation plejer at vare i 3 døgn. Jeg plejer ikke at bløde meget og mener, at min blødning er meget normal. Det er også værd at nævne, at jeg ofte får smerter i forbindelse med seksuelle akter. Disse smerter opstår, når min partners penis støder dybt i mit underliv. Mine smerter i forbindelse med min menstruation er blevet mindre med alderen og efter min seksuelle debut for to år siden. Men selvom de er blevet mindre, er smerterne endnu til tider uudholdelige og de påvirker endnu min hverdag.

Min læge fortalte mig for nyligt, at det er meget normalt at have så stærke menstruationssmerter. I forbindelse med mit lægettjek blev jeg ikke undersøgt i underlivet - hverken hos en gynækolog eller andet. Grunden til min bekymring er, at min partner og jeg for to måneder siden påbegyndte projekt baby. Jeg ved, at to måneder ikke er lang tid, men op til to år forinden brugte vi ej heller nogle former for præventionsmidler. Min partner plejede dog at trække sin penis ud af mit underliv inden hans udløsning. Han har tidligere brugt samme metode med andre kvinder, hvilket heller ikke i deres tilfælde resulterede i graviditet.

Mine spørgsmål til jer er derfor: Har jeg grund til at være bekymret for, at jeg måske kan have endometriose, knuder på livmoderen, en bagudvendt livmoder eller andre kvindelige underlivssygdomme? Bør min læge lave en underlivsundersøgelse af mig?

Jeg håber inderligt, at I kan svare på min spørgsmål.

Med venlig hilsen

En Spørger

Pige/kvinde, 26 år, 156 cm, 46 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære Spørger

Du stiller to store spørgsmål på én gang:

1: hvorfor er jeg ikke blevet gravid med min kæreste gennem to år, hvor vi har praktiseret “usikker sex” hele tiden, og nu gennem nogle måneder sammen har arbejdet intensivt i “projekt baby”, uden at der er sket noget.

2: er der en forklaring på, hvorfor mine menstruationer altid er vanvittigt smertefulde, og hvorfor jeg ofte får smerter dybt i mit underliv, når min partner støder dybt ind.

Lad os starte med det første spørgsmål, som - hvis du ikke havde stillet det andet - havde været let at svare på: tålmodighed, så bliver du sikkert snart gravid! Så lad nu det ligge, til jeg har svaret på spørgsmål 2. Måske er du allerede gravid?

Det andet spørgsmål er anderledes håndfast, og du nævner selv til slut i dit brev en mulig forklaring, som umiddelbart lige for at kikke nærmere på: endometriose, som både kan medføre smertefulde blødninger, smerter ved samleje og nedsat frugtbarhed Her på Netdoktor kan du læse en glimrende artikel om underlivslidelsen endometriose, som jeg synes, du skal læse, og som jeg derfor ikke vil komme nærmere ind på.

Men jeg kan ikke stille diagnose alene på det grundlag, at du har ondt og ikke er blevet gravid. Der kan være andre forklaringer. Du er en lille, meget slank kvinde formentlig nprmalt udviklet og normalt fungerende. Derfor undrer det mig lidt, at du ved “lægecheck” (hvad er det for resten?) med de symptomer, du beskriver, ikke blev undersøgt i underlivet eller blev sendt til gynækolog.

Måske har du været lidt for tilbageholdende og beskeden i din beskrivelse over for lægen af dine smerter, som jo i hvert fald i perioder har været invaliderende og medicinkrævende?

Det skal du rette op på. Bestil en ny tid hos lægen med henblik på gynækologisk undersøgelse forud for eventuel henvisning til specialundersøgelse hos gynækolog med ulralydundersøgelse af underlivet. Om så resultatet af undersøgelsen vil kunne give fuldstændig forklaring på såvel spørgsmål 1 som 2 er nok tvivlsomt, men du vil være kommet et stort skridt videre.

I øvrigt er I jo to om at ville have et barn. Ikke fordi der er noget i historien, som umiddelbart peger mod ham som forklaring på, at du ikke er blevet gravid, men vi må bare ikke glemme, at han måske også bør vurderes med henblik på barnløshed, hvis det kommer så vidt.

Mange venlige hilsener

Erik Fangel Poulsen, speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 29.03.2018

Annonce