Annonce

​Er det galdesten?

Spørgsmål

Hej,

Jeg har en masse kvalme og mavesmerter som jeg har døjet med i lang tid og lægerne kan ikke finde ud af hvad jeg fejler. Jeg mistænker nu at jeg har galdesten, da mine symptomer passer meget ved de symptomer man har ved galdesten. Derfor tænkte jeg på om man kan se galdesten hvis man foretager en kikkertundersøgelse af mave-tarm?

På forhånd tak.

Pige/kvinde, 19 år, 171 cm, 50 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Du skriver kun, at du har kvalme og mavesmerter, og det kan man have ved ret mange lidelser i mave-tarmkanalen og i bughulens andre organer, som lever og bugspytkirtel, ja sågar fra livmoderen. Sten i galdeblæren medfører oftest turevise anfald af smerter under højre ribbensrand. Ca. 20% af kvinder oplever at få galdesten, men det er lidt usædvanligt at få dem i så ung en alder som din. Diagnosen stilles ved en ultralydsundersøgelse af galdeblæren, ikke ved en kikkertundersøgelse af tarmen.

Du skriver også, at lægerne ikke kan finde ud af, hvad du fejler, men ikke noget om, hvilke undersøgelser, der er foretaget for at komme det nærmere. Mange vil her anbefale en kikkertundersøgelse af tarmen. Men måske foreligger der blot en forstyrrelse af tarmens funktion i retning af forstoppelse (som man ikke kan se i en kikkert, hvor tarmen er renset ud). Det giver mavesmerter og oppustethed, og kan vises ved en undersøgelse af passagetiden igennem tarmen.

Jeg håber, disse overvejelser vil føre til, at årsagen til din kvalme og dine mavesmerter bliver fundet.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Seniorforsker

Dr.med., ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 26.08.2018

Annonce