Annonce

Kraftig hoste gennem 3 år?

Spørgsmål

Kære Netdoktor.

Jeg har on-off de sidste tre års tid, været plaget af voldsom hoste, som af og til resulterer i opkastning. Nogle gange kan jeg med besvær, undertrykke hosten så jeg ikke får kastet op, men andre gange kommer det så voldsomt og hurtigt at jeg ikke kan undgå det. Det irriterer min hals meget og giver så endnu mere hoste.

Hosten er ellers relativt tør, men giver altid mere eller mindre kvalme i nogle minutter efter. Jeg skal tilføje at jeg er ryger og har røget det meste af de sidste 11 år efterhånden. Jeg har også haft flere tilfælde af bronkitis.

Dog fik jeg lavet en lungefunktionstest for 1 1/2 år siden, som viste at mine lunger virkede helt som de skulle. Derfor er jeg i tvivl om det er noget med lunger, hals eller måske maven, som giver mig disse problemer, eller måske noget helt andet?

Jeg har nævnt det for min læge ved flere lejligheder, men hun siger bare til mig at “ du er jo ryger” og så kommer vi ikke rigtig videre.

Jeg håber i kan hjælpe mig, for det er meget generende og jeg bliver ofte bange for at komme til at kaste op ude i offentligheden (det er heldvis ikke sket endnu, 7-9-13!)

Mvh en spørger

Pige/kvinde, 29 år, 167 cm, 82 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej Spørger

Hoste kan skyldes mange ting og årsagen kan være lokaliseret i hele luftvejssystemet, men også skyldes f.eks. mavesyre, medicinbivirkning mv.

Rygning medfører en konstant irritation af luftvejssystemet med bla. destruktion af små fimrehår som transporterer virus, støvpartikler mv væk fra lungerne. Disse fimrehår ødelægges ved rygning og resulterer bla. i hoste. Med hosten slipper kroppen også af med disse partikler.

Altafgørende for et succesfuldt rygeophør er at man er motiveret for rygeophøret. Medicin, nikotinplastre, tygge mv. er hjælpemidler til rygestoppet, men kan ikke stå uden motivationen.

Med venlig hilsen

Ole Laursen-Wadschier

Speciallæge i Almen Medicin

Sidst opdateret: 29.11.2019

Annonce