Annonce

Er afføring en gang om ugen usundt?

Spørgsmål

Hej Netdoktor.

Jeg er efterhånden ved at blive lidt nervøs, hvis jeg er syg og skal til lægen, så spørg de tit har du normal vandladning og afføring. Og til det har jeg altid sagt ja, det har jeg, der er intet uændret, og det er også rigtig nok. Det er normalt for mig.

Min bekymring går dog på at når jeg snakker med andre folk så siger de at de er på toilet med afføring ca hver dag, nogen siger hver anden dag men så heller ikke længere. - Og så er der så mig. Jeg går på toilet en gang om ugen, og måske kan der nogen gange godt gå længere tid end en uge mellem jeg har afføring. Det er ikke sådan at jeg føler jeg har forstoppelse, eller at jeg har svært ved at få det ud, det virker faktisk mere som om når jeg endelig går på toilet at det så faktisk er ret tyndt. Jeg spiser sundt og varieret. Jeg mangler ingen vitaminer, der har jeg næsten lige fået tjekket hos lægen pga jeg altid er træt.

Er det nogen jeg skal bekymrer mig om, når det har været sådan lige så længe jeg kan huske, eller er det bare sådan min mave den synes den skal arbejde? For det er længe at gå 6-12 dage i mellem at have afføring.

Hilsen en spørger.

Pige/kvinde, 29 år, 164 cm, 65 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære Spørger

Du tilhører en meget lille del af befolkningen, der har afføring en gang om ugen eller endnu sjældnere. Som du skriver, er det normalt for dig, men normalen er, at de fleste har afføring en gang om dagen. Du føler dig ikke egentlig forstoppet, men er altid træt.

Du har øjensynlig haft det sådan siden barndommen, og ud fra erfaringen begynder der at komme flere gener, når man bliver ældre, som smerter i maven og udspiling, og besvær med at komme af med afføringen.

Det ville derfor være fornuftigt at få foretaget en såkaldt transittidsundersøgelse (passagetidsundersøgelse, se denne), der vil kunne måle, hvor langsomt det går igennem din tyktarm. Samtidig vil man på røntgenbilledet kunne vurdere, hvor meget afføring der er ophobet i tyktarmen. Ligeledes vil man kunne se, om du skulle være født med en ekstra lang tyktarm. Din sygehistorie kunne tyde på det, og i så fald vil der være en lille risiko for, at der på et eller andet tidspunkt vil kunne indtræde tarmslyng. Der kan også være tale om et dårligt fungerende nervesystem i tarmen. Langsom tarmpassage med ophobet afføring vil på sigt kunne påvirke slimhinden med udvikling af polypper eller udposninger til følge og hæmorider.

De nødvendige undersøgelser foregår kun på Universitetshospitalernes kirurgiske mave-tarm-afdelinger, hvortil du så skal henvises.

Den overordnede behandling vil være at forsøge at øge hastigheden igennem tyktarmen for at komme hyppigere på toilettet. Det foregår med en kombination af fiberrig-fedtfattig kost, rigelig væskeindtag og megen motion, suppleret med medicin, der fremmer tyktarmens bevægelser (peristaltik). Formentlig vil det også tage noget af trætheden, der kan stamme fra, at den megen ophobede afføring belaster immunapparatet tungt.

Det er yderst sjældent at en operation kommer på tale.

Du vil med fordel kunne læse om disse problemer i en ny bog : ”Den skjulte forstoppelse”.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Dr.med., ph.d.

Seniorforsker

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 09.04.2019

Annonce