Annonce

​Galdestensanfald under graviditet

Spørgsmål

Hej Netdoktor

I en alder af 20 år fik jeg konstateret galdesten i galdeblære . Det startede med tre sten med størrelse med små perler og har nu udviklet sig til mange flere sten.

Under min første graviditet, som 20 årig fik jeg mit første anfald.

Anfaldene varede fra 5. graviditetsmåned til slut graviditeten. Et par måneder efter fødslen med 1-2 anfald holdt det helt op.

Nu er jeg gravid anden gang. Frygten for at få anfald igen er stor men jeg har ikke haft det i over 5 år. (Sådan et rigtigt anfald)

Min læge syntes det er underligt at når jeg får de her anfald så gør det ondt i venstre side og IKKE højre.

Det starter i venstre side, udvikler sig til ribbene både i venstre og højre. Det føles som om nogen presser mig forfra og bagfra , som en slags vedvarende mavepuster. Jeg har svært ved at få luft, ligge stille, haft det varmt og også kastet op når anfaldene fandt sted. Smerterne løber op iver skulderen og føles som om jeg har en nerve i klemme, eller øm muskel.

Jeg har også været til samtale på sygehuset omkring en operation inden anden graviditet fordi jeg. Se bange for, at få smerter igen.

Lægen derinde ville ikke anbefale mig en operation når jeg nu ikke havde haft anfald i flere år. Og hun undrede sig også over at jeg havde ondt i venstre side og ikke højre hvor galdeblæren sidder.

Jeg har læst lidt på nettet og kan ikke lade med at tro det kan være andet end galdeblæren som fx milten? Er 16 uger henne nu.

Jeg er begyndt at få små ondt i venstre side og har først en tid hos lægen efter juleferien.

De anfald jeg har haft kan det være andet end galdesten?

Hvorfor får jeg kun anfald som gravid?

Jeg har læst at en forstørret milt kan være et symptom på en underliggende sygdom og ikke står som sygdom alene :-(

Jeg er en smule beskrymet og håber I kan hjælpe mig til at forstå hvad der måske er galt.

Mvh

En spørger

Pige/kvinde, 26 år, 181 cm, 87 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Du har uheldigvis nu fået en galdeblære, der er fuld af sten. Det sker for ca. 20% af kvinder og 20% af dem vil over en årrække få anfald. De fleste sten er af kolesterol. Fedme disponerer til galdesten, ligesom sukkersyge, østrogener (f.eks. P-piller), fedtholdig kost og hvis de optræder i familien.

Din beskrivelse af anfaldene er klassisk, bortset fra, at du også har smerter i venstre side. Under et anfald vil galdeblæren forsøge at tømme sin galde, og små sten kan derved blive presset igennem en lille galdegang ned i den store galdegang, der kommer oppe fra leveren.

Herfra vil den forsøge at smutte ud i tolvfingertarmen, men lige inden skal den passere en lukkemuskel. Hver gang der er passagehindringer, kan det føre til smerter, der typisk kommer i ture som anfald (galdekolik).

Det er svært at svare på, hvorfor du kun har fået anfald under graviditeter, men det er kendt, at den voksende livmoder kan påvirker de andre organer i bughulen. Således er det også beskrevet nyrekolik i forbindelse hermed.

Efter alt at dømme har det intet at gøre med din milt.

Der er forskellige risici ved at have galdesten. Som anført kan stenene flytte sig ned i den dybe galdegang, hvad der nogle gange kan medføre en blokering, så galden går over i blodet (gulsot), ligesom urinen bliver mørk og afføringen helt lys. Desuden kan der opstå betændelse i galdeblæren.

Erfaringen viser desuden, at man er tilbageholdende med at rejse udenlands, for ikke at blive indlagt med anfald (eller betændelse) på et fremmed hospital, og eventuelt opereret.

Jeg synes derfor, man bør tage stilling til en operation, når graviditeten er overstået.

Under graviditeten bør du nok undgå spiser, der udløser behovet for galde til fordøjelsen dvs. fedtholdige spiser, æg og løg.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Dr.med., ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 18.01.2018

Annonce