Annonce

Har jeg mavekartar? - hvad gør jeg?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har i maj 2019 fået diagnosen mavekartar hos speciallæge.

Jeg fik foretaget gastroskopi og lægen sagde han kunne se en irritation på min slimhinde, mavekartar. Jeg fik syreneutraliserende medicin og det forsvandt.

Det var dog kun for en kort periode, mine symptomer kommer og går. Lettere kvamle, oppustelig i maven, tidligt mæt og alm utilpas generelt når jeg har det. Jeg motionerer dagligt spiser sundt.

Nu har jeg haft det de sidste 3 uger, og det er ret irriterende, jeg har i ca 3 uger spist prozol.

Mit spørgsmål er :

Kan en irritation på min maveslimhinde forsvinde så jeg bliver rask igen? Har jeg større chance for at udvikle mavekræft .? Hvorfor forsvinder det ikke? Jeg har som regel alm afføring. Mit kartar er formodentlig kommet af at spise for mange ibrufener, pga slidgigt i hoften. Jeg har ikke spist smertestillende i 6 mdr. Håber snart jeg bliver rask

Med venlig hilsen

En Spørger

Pige/kvinde, 54 år, 160 cm, 60 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Du beskriver dine symptomer som kvalme, oppustethed, tidlig mæthed og generel utilpashed. Disse er ikke karakteristiske for mavekatar, hvor der er svien bag brystbenet, trykken i toppen af maven og sure opstød. Snarere tror jeg, det er din tyktarm, der volder problemer. Hvis den er fyldt for meget op med afføring, er der en tilbagevirkning på bl.a. mavesækken, så den tømmer sig langsomt, og man bliver utilpas og tidlig mæt. Der udvikles også mere luft i tarmene, så man bliver oppustet.

Der foreligger formentlig en skjult forstoppelse, hvor man samtidig fortsat har afføring hver dag.

Det passer meget godt sammen med, at du har haft generne i den senere tid, selv om du har taget et mavesårspræparat.

Jeg vil derfor foreslå, at du letter tyktarmens indhold af for meget afføring med et afføringsmiddel, i første omgang 2 tabletter Magnesia, efter aftensmåltidet.

Desuden at du sikrer dig en fiberholdig kost med mange grønsager og frugt som mellemmåltider og rigelige væskeindtagelse. Og fortsat så meget motion som muligt.

Hvis dine gener forsvinder ved denne behandling, skal du blot fortsætte med Magnesia i det daglige.

Der er således ingen grund til uro omkring mavesækken.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Dr.med., ph.d.

Speciallæge i mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 25.02.2020

Annonce