Annonce

Mange lider af løbermave

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg løber et par gange om ugen men får desværre næsten altid problemer med maven/tarmen. Løbeturene er på ca. 7 km, men efter en 4-5 km får jeg en pludselig afføringstrang - og det til trods for, at jeg ofte har været på toilettet inden. Da jeg ikke har mulighed for toiletbesøg undervejs, holder jeg mig, til jeg kommer hjem - men det er meget ubehageligt, da trangen efterhånden er blevet ret kraftig...

Efterfølgende får jeg som regel diarré-lignende tynd afføring og skal på toilettet flere gange. De sidste par gange er der kommet en smule blod med afføringen, hvilket har gjort mig lidt utryg. Jeg tror ikke, det er fra en rift el- lign. - det ser ud til, at blodet (som har en klar rød farve) kommer inde fra tarmen.

Den efterfølgende dag vender jeg så tilbage til helt normal afføring, så det er kun i forbindelse med løb, at tarmen "laver ballade".

Har I en løsning på sådan et problem - eller er det noget, der skal undersøges yderligere hos min læge?

Mange hilsner

En spørger

Pige/kvinde, 44 år, 168 cm, 62 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Det er selvfølgelig ubekvemt at få afføringstrang under løbeturen. Hvis man er i mennesketomt område ude i naturen, vil nogle nok gå ned på hug, for at klare det.

Andre må holde sig til de kommer hjem igen, og oplever så flere ofte tyndere afføringer. Du skriver, at du ovenikøbet har været på toilettet inden løbeturen.

Det tyder alt sammen på, at du nok i det daglige har en tyktarm, der er overfyldt med afføring, selv om du kommer på toilettet. Det er vist, at løb er en kraftig stimulus til at sætte tarmen i gang, derfor afføringstrangen.

Det kan gå galt allerede fra den tidlige barndom (smertefuld oplevelse af hård afføring), i skolealderen (toiletter), og senere i mange job, der ikke altid er forenelige med, at man kan komme på toilettet, når trangen melder sig.

Selv om man løber, er det jo ikke nogen garanti for, at man får den mest "tarmrigtige" kost. Igen er det vist, at kostfibre påskynder tarmens funktion, så man bør spise mange grøntsager og frugt, lidt kød, fisk og fjerkræ og drikke rigeligt med væske i løbet af dagen. Især piger skal huske dette; af en eller anden grund er de mindre tørstige end drenge. Hver gang der kommer noget ned i mavesækken, stimuleres tarmen nemlig til at bevæge sig. I en overgangsperiode vil det være fornuftigt at tage en mildt afføringsmiddel (selv om der er afføring hver dag), f.eks. Magnesia 500 mg efter aftensmaden.

Ovennævnte skulle gerne få afføringstrangen til at blive væk under løbeturen som udtryk for, at tyktarmen nu indeholder mindre mængder af afføring.

Kun i sjældne tilfælde vil det være nødvendigt med medicin, der øger tarmens peristaltik (receptpligtig).

Mht blødningen ved afføringen er det mest sandsynsligt, at det stammer fra hæmorider i forbindelse med de øgede afføringer. Det bør dog for en sikkerhed tjekkes via en undersøgelse af de nedre tarmafsnit hos en kirurgisk speciallæge f.eks ved en sigmoideoskopi.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Seniorforsker, dr.med., ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 09.01.2019

Annonce