Annonce

Skjult forstoppelse gør ondt i maven

Spørgsmål

Hej Netdoktor,

Jeg skriver da jeg bøvler med ondt i maven, ildelugtende prutter og afførings vanskeligheder.

I løbet af en dag har jeg ofte ondt i maven, og meget luft i maven. Min afføring skifter fra at være lind til hård og det følelse som om jeg skal stort set hele tiden. Jeg tænker problemet kan være irriteret tyktarm.

Mit spørgsmål er dog om dette kan skyldes, at jeg for et par måneder siden fik at vide at jeg var allergisk overfor mælk (ikke decideret laktose-intolerance).

Jeg spiser stadig ost, bruger mælk i madlavningen osv, da jeg ikke synes jeg har haft problemer før nu. Får dog ondt i maven hvis jeg f.eks. spiser en stor skål yoghurt, så det undgår jeg.

Bør jeg droppe mælk helt i min kost? Og i så fald findes der så nogle steder jeg kan finde opskrifter og alternativer til kost med mælk?

På forhånd tak.

Pige/kvinde, 27 år, 162 cm, 85 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Du har sikkert ret i, at dine gener stammer fra tyktarmen. Dens vigtigste opgave, udover at trække vand tilbage til kredsløbet, er at forme afføringen og transportere den igennem tyktarmen ned til endetarmen.

Når du har afføringsvanskeligheder og samtidig føler, at du skal hele tiden, har ondt i maven, er oppustet og har ildelugtende prutter, er det ensbetydende med, at hele tyktarmen formentlig er udstoppet med afføring. Den er kommet til at stå for meget stille og har samlet afføring sammen. Jo mere afføring, jo mere luft, også fra ildelugtende svovlforbindelser. Vi kalder det en skjult forstoppelse. Ud fra symptomerne kan forstoppelsen også påvises ved en såkaldt undersøgelse af passagetiden med samtidig bestemmelse af ophobningen af afføring.

Der kan være mange grunde til, at det er endt op på denne måde. Forskellige sygdomme kan ligge bagved, eller at have en tendens til at holde sig, men oftest ligger det i kosten og mangel på motion.

Det er således også her, du skal sætte ind, for at vende billedet. Først vil det være en god ide, at rense tarmen lidt ud med f.eks. afføringsmidlet Magnesia, 2 tabletter morgen og aften i to dage.

Den fremtidige kost skal være meget rig på fibre, da disse øger tarmens bevægelighed. Fibre får man fra grøntsager og fuldkornsbrød. Man bør til en vis grad undgå animalsk fedt, dvs. mælkeprodukter, ost, svinekød etc., der sløver tarmen. Samtidig skal man drikke rigeligt med væske, igen for at påskynde tarmen til at arbejde, vel i alt 1,5 - 2 liter i døgnet. Alt regnes her med dvs. også te og kaffe. Motion mindst 1/2 time hver dag. Desuden de føromtalte tabletter Magnesia, 1-2 stk. efter aftensmaden.

Det skulle gerne få de fleste af mave-generne til at forsvinde og give en ubesværet afføring hver dag. Fortsæt bare i lang tid med det daglige afføringsmiddel, indtil den nye kostplan er indkørt med 3 måltider og 3 mellemmåltider med frugt. Det vil samlet set også virke som en slankekur.

Kun yderst sjældent vil det være nødvendigt at stimulere tarmen yderligere med medicin (receptpligtig).

Venlig hilsen

Dennis Raahave

dr.med., ph.d.

Seniorforsker

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 31.12.2018

Annonce