Annonce

Skjult forstoppelse med diarre?

Spørgsmål

Hej Netdoktor.

Jeg har gået med et problem nu i cirka 2 år, hvor det først nu de sidste 3-4 mdr har givet mig voldsomme maveproblemer.

Det er sådan at jeg har problemer med min afføring, når jeg står op om morgen og jeg får en fornemmelse om at jeg skal på toilet, så er det sådan at jeg ikke kan lave afføring. Når jeg så er taget ud og skal på arbejde, så er det virkelig slem diarre, og der er så mange gange hvor jeg har måttet stoppe min bil, for at gå udenfor i en græsplæne for at skide. Min mave er hele tiden oppustet og jeg har tit kvalme og meget sur opstød.

Jeg føler selv jeg er ved at gå ned med angst, på grund af mit problem, fordi hvis ik der er et toilet i nærheden, så går der stress og angst inden i mig. Håber du kan hjælpe mig.

Har fået kikkertundersøgelse i min tyktarm og alt var som det skulle være. Er virkelig desparat efter hjælp.

Mvh

En spørger

Dreng/mand, 22 år, 187 cm, 115 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Selv om kikkertundersøgelsen viste en normal tyktarm, er det nok alligevel den, det er galt med. Kikkertundersøgelsen viser nemlig ikke noget om funktionen af tarmen. En oppustet mave tyder på for megen luft i tyktarmen, der stammer fra afføringen, som formodentlig har hobet sig op. Så på trods af tynd afføring, er der tale om en tilstand, hvor tyktarmen står for meget stille. Det kan give kvalme, og det medfører også, at mavesækken tømmer sig dårligt; deraf de sure opstød.

Du er nødt til at gå dine kostvaner efter og sikre dig, at du får nok kostfibre dvs. alle slags grønsager hver dag, rigelig med rugbrød. Du bør supplere med et fibertilskud "Husk" daglig. Desuden undgå fedtholdig mad og megen kød. Spis hellere kylling og fisk. Husk at drikke rigeligt med vand og kaffe og te (som jo indeholder meget vand). Det er vigtigt med 3 hovedmåltider, og et par mellemmåltider, der bør bestå af vand og frugt. Undgå forarbejdet mad, søde vand, slik og kager.

Efter et par uger, skulle afføringen gerne være blevet mere samlet og ikke komme bag på dig mere. Kostomlægningen bør bibeholdes.

I nogle tilfælde vil det være nødvendigt med medicinsk stimulation, I så fald må man gå til lægen.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Dr.med., ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 29.11.2019

Annonce