Annonce

Kan hashrygning før graviditet skade fosteret?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Hej jeg skriver af nysgerrighed og bekymring for min veninde.

Min veninde har de sidste par måneder røget hash ca. hver 2. eller 3. dag. Hende og kæresten har nu besluttet sig for at prøve at få børn. De stoppede med at ryge dagen inden de begyndte at prøve. Min veninde siger at hun tror ikke at det er et problem, om hun har hash i blodet, bare så længe at hun ikke ryger under graviditeten.

Mit spørgsmål er derfor: Hvis hun bliver gravid her i første omgang, vil det så kunne have en negativ betydning for fosteret, da hashen nok først er ude af hendes blod om 6-8 uger?

Mvh En spørger

Pige/kvinde, 23 år, 163 cm, 55 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Du er bekymret på din venindes vegne over hendes og kærestens brug af hash, mens det tilsyneladende ikke er et problem for hende.

Lad os starte med at sætte et par ting på plads.

Hash / cannabis er et almindelig kendt rusmiddel, som bruges af mange, som også har et personligt kendskab til virkninger og bivirkninger.

I ved formentlig begge, at det både på kort og langt sigt i lighed med andre rusmidler kan være skadeligt at ryge hash. I ved tilsyneladende også, at det kan være skadeligt for det ufødte barn, at moderen indtager hash. Det skadelige stof (THC), som giver rusen, går i blodet, og gennem moderkagen til fosteret, som også bliver påvirket. Det ufødte barn ryger med!

I ved måske også, at kvinder, der ryger, i gennemsnit føder mindre børn.

Men I ved måske ikke, at passiv rygning - altså at andre ryger i omgivelserne - går i blodet på mor mig barn i målelige mængder. THC har en halveringstid i kroppen på 6 dage, og der går 5-6 uger efter sidste joint, før kroppen er ren.

Det aktive stof THC i hashen ser ud til at være forøget i de senere år. Det kan betyde, at den eventuelle skadeeffekt vil vise sig at være større på længere sigt.

MIt råd til den gravide kvinde, der ryger hash, er selvfølgelig at holde op, og hvis det volder problemer, at søge hjælp.

Og mit råd til alle par, der satser på at blive gravide, er - foruden alle de andre gode og rigtige sundhedsråd, der gives - at undgå tobak og rusmidler. Påvirkning af sædkvalitet og påvirkning af fosteret især de første 12 uger er en risiko, som ingen behøver at løbe.

Men tilbage til din veninde og dig.

Nu er det jo slet ikke sikkert at hun bliver gravid ved første hug. Men skulle det være sket, så går alt sikkert godt alligevel, nu hvor de har besluttet at stoppe deres lille hasheventyr.

Hils hende!

Mvh Erik Fangel Poulsen,

Speciallæge i kvindesygdomme og fødsler

Sidst opdateret: 07.12.2022

Annonce