Annonce

Skjult forstoppelse

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har nogle problemer med min afføring.

min afføring veksler mellem at være tynd og normal. Jeg har ikke decideret diarre, farven er ganske normal og intet abnormalt i afføringen.

Jeg har ingen konstante mavesmerter, men får ondt i maven da jeg døjer meget med luft i maven.

Jeg har forsøgt med husk - dette gav mig kun konstante mavesmerter på trods af jeg drak rigeligt med væske i forbindelse med indtagelse.

Jeg har ikke kvalme, feber eller opkastninger. Intet blod i afføringen.

Jeg har været ved lægen som anbefalede husk og forsøge med dette i nogle uger, men dette måtte jeg opgive pga. smerterne jeg fik.

Jeg foretager ændringer i min kost med mere fiber til hverdagen.

Jeg har ikke smerter når jeg har afføring eller inden.

Jeg mistænker stress - da jeg har været i en meget stresset periode med eksamener og flytning, samtidig med at jeg nu har lagt mærke til mine afføringsændringer som nu også får mig til at overtænke symptomerne, som der knap nok er nogen af udover afføringsændringer.

Kan du evt. hjælpe mig med nogle råd?

Mvh en spørger

Pige/kvinde, 21 år, 171 cm, 62 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Det eneste lidt unormale du beretter om er ondt i maven, da du døjer med luft i maven samt at afføringen veksler mellem tynd og normal konsistens. Desuden synes disse symptomer at være opstået i en periode med eksaminer og flytning.

Jeg tror, du har udviklet en skjult forstoppelse i den periode. Ved denne tilstand er der sket en ophobning af afføring i for store mængder i tyktarmen, og bakterierne udvikler flere gasarter (luft), der udspiler tarmen og gør ondt. Samtidig kan afføringen veksle mellem tynd og fast. I din stressfyldte periode har du måske haft mindre tid til at tænke over måltiderne f.eks. et kvalificeret aftensmåltid med betydelige dele af grønsager. Måske har det også knebet med regelmæssig motion.

Når du kommer ind i en roligere periode, skal du følge de officielle kostråd med 3 måltider om dagen og rigelig væske; det burde give dig fibre nok. Motionen er selvsagt vigtig for at få tyktarmen til at fungere normalt igen.

Der findes i øvrigt en bog om ”Den skjulte forstoppelse”.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Dr.med., ph.d.

Speciallæge i mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 04.07.2022

Annonce