Annonce

Hvad er forskellen på herpes 1 og 2?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg fik for et år siden konstateret Herpes 2 på kønsdelene. I mellemtiden siden da har jeg fået en skøn kæreste, som er blevet smittet med sygedommen. Vi har dog talt ud om dette inden vi begyndte at være seksuelt aktive.

Mit spørgsmål er; kan man godt få Herpes 1 (forkølelsessår) når man i forvejen er smittet med Herpes 2? Er der forhøjet eller formindsket risiko?

Yderligere vil jeg høre til, om man udover den receptgivet medicin kan forebygge mod udbrud? Jeg får cirka et udbrud en gang hver måned, og vil høre til, om Longo Vital vitaminpiller eksempelvis kan forbygge mod udbrud?

Bedste hilsner Anonym

Dreng/mand, 23 år, 192 cm, 80 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej anonym,

Herpes simplex infektion kan forårsages at enten type 1 (HSV-1) eller type 2 (HSV-2). Infektion omkring munden kaldes også forkølelsessår og skyldes i 90% af tilfældene HSV-1. Sidder infektionen på kønsorganerne skyldes den i 90% af tilfældene HSV-2. Begge typer smitter ved kontaktsmitte særligt når man har et udbrud, men man kan også smitte når man ikke har udbrud. De fleste bliver smittet som børn med infektionen som rammer området omkring munden, mens infektionen på kønsorganerne kun sker når man er seksuelt aktiv. Man kan godt blive smittet uden at man får symptomer. Ved oralsex kan man overføre HSV-1 til kønsorganerne.

Første udbrud er typisk det mest symptomfyldte og behandles med tabletter såfremt det er muligt i løbet af de første 5 dage efter udbruddet. Efterfølgende udbrud skal typisk ikke behandles med tabletter, dog kan man i nogle tilfælde begynde behandling inden for det første døgn for at afkorte forløbet med 1-2 dage.

Klassisk for begge typer er udbrud med små blærer som giver en prikkende fornemmelse. Blærerne forsvinder typisk i løbet af en uge. Har man én gang haft infektionen ligger den i kroppen og kan reaktiveres. Det sker typisk i stressede perioder, ved nedsat immunforsvar og under menstruation. Sollys kan også medføre reaktivering.

Venlig hilsen,

Ole Laursen-W.

Sidst opdateret: 03.06.2018

Annonce