Annonce

Herpes - Kan jeg smitte min kæreste?

Spørgsmål

Hej Netdoktor

Jeg har fået herpes på munden, der gik i udbrud for første gang i går. Jeg, en ung kvinde, er i et parforhold men en ung mand, der ikke lider af herpes. Han blev testet negativ for et par år siden. Vi har læst os lidt frem på internettet mht. herpes på munden, og der stod at herpes på munden kan smitte UDEN at være i udbrud?

Dette er selvfølgelig lidt foruroligende, da han helst vil smittes med det.

Mit spørgsmål lyder på... passer det virkelig, at det kan smitte uden at være i udbrud? Kan jeg godt udføre oralsex på ham uden at det smitter? Hvordan kan vi bedst muligt gardere os mod at han bliver smittet ?

Mvh En spørger

Pige/kvinde, 22 år, 163 cm, 55 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej Spørger,

Herpes på mund og læber kaldes også forkølelsessår, men man kan også få en herpes infektion på kønsdelen.

Der findes to typer herpes simplex virus (type 1 og 2). Et udbrud starter typisk med en prikkende eller stikkende fornemmelse hvorefter der kommer små væskefyldte blærer. Herefter små sår som i løbet af 8-10 dage heler. Det første udbrud man får er typisk det slemmeste. Er man én gang blevet smittet har man altid virus i kroppen. Nyt udbrud kan aktiveres ved stress mv., men er oftest af kortere varighed, færre sår mv. Behandling med creme eller tabletter kan forkorte og mildne symptomerne ved et udbrud.

Kondom giver god beskyttelse under udbrud, med forkølelsessår kan ved oralsex give herpes på kønsdelene.

Selvom man ikke har synligt herpesudbrud er der lille risiko for man smitter.

Mvh Ole Wadschier

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 25.01.2021

Annonce