Annonce

HPV-infektion ved analsex?

Spørgsmål

Hej Netdoktor,

Min kæreste og jeg har nogle gange haft analsex, men er pludselig blevet opmærksom på risikoen for HPV-infektioner/celleforandringer.

Er det korrekt, at man altid skal bruge kondom ved analsex, selvom vi er faste partnere og ikke har sex med andre?

Vi bruger udelukkende p-piller som prævention ved vaginal sex.

Vh en spørger

Pige/kvinde, 24 år, 165 cm, 60 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej spørger.

Jg læste dit brev et par gange for at kunne svare fyldestgørende. Og det skal det jo være.

Så lad os tage det i et par mundfulde.

Du skriver: vi bruger udelukkede p-piller ved vaginal sex. Det lyder fornuftigt.

Men i dyrker altså også andre former for sex - for eksempel analsex. Men så tager du vel p-piller alligevel? Og ikke bare sådan "of and on” eller af og tll? For så går det galt en skønne dag. P-piller skal tages strengt efter forskrifterne - ellers virker de ikke.

Risikoen for at blive smittet med HPV-infektion og at få celleforandringer er lige så stor ved vaginalt som ved analt samleje. Det er kontakten mellem slimhinderne, der er afgørende. Derfor er sex uden kondom altid en risiko, hvis partneren er smittet. Og det hvad enten det er mellem kvinder og mænd eller to af samme køn. Og det hvad enten det er i skeden eller endetarmen (eller i mundhulen for den sags skyld). To, der elsker hinanden og er hinanden tro - også på det seksuelle område - har ikke brug for kondom ved analsex, med mindre det er af åbenlyse hygiejniske grunde.

Og analex er af naturen rimeligt uhygiejnisk, hvis ikke der bliver taget fornuftige forholdsregler forud og under samværet. Beskrivende detaljer er næppe nødvendige, men vask med antibakteriel intimsæbe omkring endetarmen og i endehullet kan anbefalet før og efter.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 31.05.2019

Annonce