Annonce

Hvordan er man sund i eksamensperioder?

Spørgsmål

Kære Netdoktor.

Jeg er universitetsstuderende og derfor har jeg under eksamensperioderne nogle meget lange dage/nætter, hvor det er vigtigt at jeg kan holde mig skarp og fokuseret.

På eksamensdage har jeg brug for at indtage en del væske dels så jeg oftere skal tisse, så jeg tvinger mig til at rejse mig for at gå på toilettet og dels for at holde mig hydreret. Jeg er generelt sund og slank og spiser relativt varrieret (dog primært vegetarisk) under eksamensskrivningen. Men jeg drikker i snit to-tre kander økologisk grøn te med ca. 75 mg. grøn te og 2 tsk.honning i.

Jeg er nu blevet i tvivl om det kan have sundhedsskadelige konsekvenser at drikke så meget grøn te periodisk?

I såfald: Hvilke alternativer ville i anbefale? Kunne jeg evt drikke en kande øko grøn te om dagen og så udskifte de andre kander med f.eks. ingefær, lakrids eller anden varriant? Eller er de sundhedsskadelige konsekvenser forholdsvis små, da der kun er tale om en enkelt uge hvert semester?

Vh. den te-drikkende-universitetsstuderende

Pige/kvinde, 20 år, 164 cm, 54 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej den te-drikkende-universitetsstuderende,

Eksamensperioder kan være hårde og det er her særligt vigtig man plejer sig selv godt.

At læse om natten må klart frarådes. Det er vigtig at få sin fulde søvn hvilket også vil give et bedre udbytte ved læsning i dagtiden og dermed også eksamensresultatet. Det kan være en fordel at lægge fysisk aktivitet ind i læsedagene, f.eks. 30 min. løbetur midt på dagen.

Det er vigtig at koble fra i læsningen og den fysiske udfoldelse vil også bedre søvnen. Samtidig er varieret kost vigtig. Er man vegatar skal man sørge for at supplere sin kost således man f.eks. får bla. A- og B-vitaminer fra andre kostprodukter eller alternativt vitamintabletter. Tørsten slukker man bedst i almindeligt vandhanevand.

Man anbefaler maksimalt indtag af koffein på 400 mg dagligt.

Der findes ca. 100 mg koffein i en kop kaffe og ca. halvdelen i en kop te. Te kan indeholde mange forskellige produkter.

Generelt må man sige at hvis teen er købt i en dansk butik må man forvente at det er godkendt af myndighederne.

Venlig hilsen,

Ole Laursen-W.

Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 20.01.2018

Annonce